Ce ikigai-ul meu caut aici?

Ikigai este un concept japonez pe care l-am descoperit in urma cu o saptamana. Este tradus drept rostul vietii, sensul de a fi, motivul pentru care te trezesti in fiecare zi. Oricat de bine ar suna, aceste trei definitii nu inseamna intotdeauna acelasi lucru. Asa ca, pana la urma, ce e “ikigai” si de ce ar trebui sa ne pese?

Cum era de asteptat, nu poate fi definit prea usor.

Probabil ca cea mai simpla explicatie este o schema pe care am tradus-o pentru voi in imaginea de mai jos (sursa aici). Conform acesteia, ikigai este o intersectie fericita a ceea ce faci, ceea ce vrei sa faci, ceea ce ar trebui sa faci si ceea ce iti poate plati facturile. Atunci cand aceste 4 zone se intersecteaza, fie si numai intr-o mica zona, te poti numi un om norocos.

 

ikigai2

De ce ar trebuie sa ne intereseze acest concept? De ce e important sa iti gasesti ikigai-ul? O data, pentru ca s-ar putea sa descoperi cu placere ca faci exact ceea ce ar trebui sa faci. Chiar si asa, toti avem zile mai bune si zile mai rele. In cea de-a doua situatie poate fi benefic sa-ti amintesti ca esti pe drumul cel bun chiar daca e plin de hopuri.

Mai apoi, pentru ca traim vremuri minunate: tot mai multi oameni isi fac bagajele si pleaca in lume. Isi dau demisia din corporatii si se apuc de brutarit. Sau de gradinarit. Sau de proiectat rachete spatiale. Acestia sunt cei care si-au descoperit mai tarziu menirea. Au descoperit ca pot castiga suficient dintr-o meserie care sa le faca sufletul sa topaie de entuziasm. Si ca pot transforma lumea in “mai frumos”. In plus, sunt sigura ca nu poti face performanta intr-un domeniu decat daca esti pasionat pana la nesomn de munca ta.

Sa faci in fiecare zi meseria pentru care ai fost proiectat, sa simti ca aduci un plus cat de mic in lume si sa-ti poti plati facturile din asta – o emotie dulce ca un fel de indragosteala te trezeste in fiecare dimineata. E mare pacat sa nu gasesti al tau “ikigai”…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.