Despre sampoane si tampoane in chirurgie

“Toti suntem genii. Insa daca judecam un peste dupa abilitatea sa de a se urca in copaci, el va trai toata viata cu impresia ca nu este destept.”

Albert Einstein

Mi-am inceput saptamana prost. Luni de dimineata am observat o postare pe facebook. Era un share al unui articol care anunta ca profesorul Leon Danaila a fost reclamat pentru afirmatiile facute intr-un interviu publicat pe adevarul.ro. Conform celor spuse de domnul profesor, femeile nu ar fi chirurgi buni:

Va spun foarte precis. In marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevarati… N-au talent. Se spune ca un mare chirurg trebuie sa aiba inima de leu, ochi de vultur si maini de femeie. Dar femeilor le lipseste ceva. Eu facand si psihologie, mi-am dat seama ca femeile, in general, au treaba acasa, se ocupa cu alte lucruri, de familie. Gandul le este in alta parte. Eu cand am operatii noaptea, repet chiar daca am facut operatia aia de 100 de ori: tai asa, fac asa, ma duc asa. Dar doamnele au alte preocupari. Intr-adevar, si alea sunt foarte importante. Dar, daca aveti de operat, barbatii sunt mai buni, sa stiti. Acum sunt si barbati prosti, ca in orice meserie (rade).

Afirmatiile de mai sus m-au intristat cand am lecturat prima data interviul dar, cumva, le-am digerat rapid. Domnul profesor are o varsta respectabila, a trait intr-un context social care, poate, ii justifica viziunea. Ceea ce m-a suparat pe mine a fost ca share-ul respectiv venea de la un medic tanar. Si era like-uit de alti medici tineri. Si toti erau de parere ca 1. cine se crede femeia care l-a reclamat? si 2. asa e, femeile sunt chirurgi prosti.

Mi-am amintit de un stagiu intr-o specialitate chirurgicala pe unde m-am aciuat o vreme, inainte sa decid ca medicina, chiar si cea de femei, nu era de mine. De fapt, probabil ca aceasta experienta a cantarit serios in decizia mea. Se intampla pe sectia asta asta o chestie care se intampla prin multe alte locuri: unul dintre medicii cu drept de prima mana se culca cu cele doua rezidente din dotare. Stiai care a prestat cel mai recent in functie de ordinea in care intrau in sala. Imi amintesc ca am gandit pe atunci ca blonda trebuie sa fi fost mai talentata pentru ca intra mai frecvent ca mana a doua. Talentata la pat desigur, nu despre „talentul chirurgilor adevarati” vorbesc pentru ca nu-mi amintesc daca era un chirurg bun ori ba. Eram ocupata sa o retin drept tipa cu care se culca domnu’ doctor. Ma rog, oricum nu mai conteaza pentru ca in cele din urma am auzit despre ea ca s-ar fi potolit si s-ar fi sucit pe o specialitate de femeie. Cu ailalta nu stiu ce s-a intamplat, dar daca nu i-a crescut un penis intre timp, nu cred sa mai practice specialitatea cu pricina. Desi, cand eram eu studenta, bisturiul se tinea cu mana, dar cine stie, medicina evolueaza.

Nu stiu daca femeile sunt chirurgi prosti sau ba. Nimeni nu le-a dat o sansa egala ca sa afle. S-a pornit de la premisa ca barbatii sunt mai buni. Punct. Daca vreuna vrea sa dovedeasca contrariul trebuie nu doar sa fie mai buna, ci de cel putin doua ori mai buna ca sa ajunga pe un post egal cu un doctor cu sosetute albastre.

Dintre toti fostii mei colegi de facultate m-as lasa cu ochii inchisi si anestezie generala pe mana a maxim 5 oameni. Unul dintre ei este barbat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.