8 Reguli de aur în combinarea alimentelor

O dietă echilibrată, cu alimente atent alese și combinate corect ne poate aduce un aport energetic considerabil, dar cu un conținut caloric scăzut, astfel încât să reușim să ne simțim tonici zi de zi și să ne păstrăm totodată sănătatea și silueta. 

Să consumăm alimente sănătoase poate să nu fie întotdeauna suficient, mai ales dacă nu suntem atenți la modul în care le alăturăm în cadrul aceleiași mese. De aceea am selectat cele mai ușoare moduri de a combina corect alimentele, astfel încât să ne bucurăm de tote substanțele nutritive pe care mâncarea noastră le conține.

Pune lămâia lângă alimentele verzi

Se știe că vegetalele cu frunze verzi sunt foarte bogate în fier. Pătrunjelul, spanacul verde, salată verde reprezintă surse importante de fier.

Pentru ca fierul din alimente să se absoarbă ușor, avem nevoie de prezența vitaminei C în stomac. Așadar lângă o salată de crudități nu uitați să puneți și un aliment bogat în vitamina C. Sucul proaspăt de lămâie poate fi o alegere potrivită.

Vitamina C este de asemenea recomandată și în mesele care conțin alimente de origine animală bogate în fier, cum ar organele (ficat, inima, plămân, rinichi).

Evita să adaugi cerealele lângă alimentele bogate în calciu

Cerealele inhibă absorbția calciului, așadar nu e recomandat să le consumați împreună cu alimentele bogate în acest mineral (de exemplu lactate de origine animală sau vegetală, brânzeturi de origine animală sau vegetală, pește, nuci, alune, semințe etc.). Combinați cerealele cu legume și masa este echilibrată.

 

Hidratează semințele înainte de a le combina cu alte alimente

Este recomandat ca nucile, alunele și semințele să se hidrateze înainte de a fi consumate. Acestea lasă în apă o serie de substanțe care nu se sunt prielnice și care de asemenea pot inhiba absorbția unor minerale, cum ar fi fierul.

 

Hidratează legumele boabe

Leguminoasele precum fasolea, mazărea, năutul, lintea ne pot produce disconfort abdominal atunci când le consumam. Însă dacă le hidratați în câteva ape înainte de a le consuma și aruncați primele două ape în care fierb, digestia acestora se va face cu ușurință, evitând astfel balonarea și dosconfortul abdominal binecunoscut.

 

Amidonoasele lângă legume: o combinație sănătoasă

Dacă vreți să consumați orez sau cartofi, însă fără a vă pune în pericol silueta, atunci puteți adăuga legume. De exemplu puteți pune orez fiert sau cartofi fierți chiar și într-o salată de crudități. Sau puteți prepara o mâncare gătită cu aceste “amidonoase” și legumele preferate.

 

Uleiul… la final

Este benefic pentru sănătate să mâncăm cu moderație ulei extravirgin, obținut prin presare la rece la rece, tocmai pentru a evita procesarea termică a acestuia. De aceea și atunci când îl punem în mâncare ar trebui să rămână tot “rece”. Uleiul îl puteți adăuga în salate, dar și în preparatele gătite, însă la final, când mâncarea este călduță sau aproape rece. Doar așa păstram calitățile unui ulei presat la rece.

 

Condimentează cruciferele cu boabe de muștar

Cruciferele, precum broccoli sau varză, dar și conopida, sunt foarte bogate în vitamina C, în antioxidanți și sulforafan – un nutrient cunoscut pentru proprietățile sale antidiabetice și anticancerigene. Sulforafanul se absoarbe mult mai ușor la nivel intestinal însoțit de enzime și substanțe din boabele de muștar. Puteți folosi aceste boabe ca și condiment în preparatele cu conopida, broccoli sau varza ori puteți folosi chiar un sos cu muștar.

 

Nu combină mai multe clase de alimente bogate în proteine la o singură masă

Proteinele prezintă o vastă varietate, dar și timpi de digestie diferiți. Unele dintre acestea pot genera chiar alergii sau intolerante. De aceea atunci când consumam alimente bogate în proteine este benefic pentru digestia noastră să alegem o clasă anume. Bogate în proteine sunt cerealele, leguminoasele, nucile, alunele, semințele, spirulina, dar și produse de origine animală precum ouăle, carnea, lactatele și brânzeturile.

Dacă amestecăm mai multe tipuri de alimente bogate în proteine la aceeași masă, este posibil ca digestia acestora să dureze ore, ceea ce suprasolicită întreg sistemul digestiv și sesnibilizează stomacul.

 

Pentru a ne menține sănătatea și energia de zi cu zi avem nevoie să mâncăm cât mai variat, însă cu moderație și responsabilitate.

Cu drag,

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalveazăSalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

 

 

 

 

SalveazăSalvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.