Matcha pancakes: rețeta apetisantă, curiozități despre matcha și câteva povești

Am pregătit în weekend prima mea porție de clătite americane cu matcha.

Matcha, acea pudră din frunze de ceai verde chinezesc care a devenit populară în ultimii ani, mi-a ieșit în cale în primul rând, mărturisesc cu mâna pe lingura cea mare, prin intermediul clătitelor a căror culoare neobișnuit de verde mi-a atras imediat atenția. Ulterior am învățat să prepar și matcha latte, un tip de băutură pe cât de interesantă pe atât de gustoasă (dacă este preparată cum trebuie). Dar să o luăm cu începutul…

Ce este matcha și de ce ne interesează?

Matacha se traduce prin “ceai pudră” și este fix asta: frunze de ceai mărunțite. Diferența majoră între ceaiul verde și băutura care se obține din matcha este că în cazul primului frunzele de ceai se infuzează în vreme ce în a doua situație, ele se consumă cu totul. Este evident că în această formă se profită mai bine de toate proprietățile extraordinare ale ceaiului verde.

Matcha însă nu se reduce la frunze tocate. Ritualul preparării ceaiului verde este o artă și o meditație în sine. În Japonia, arta ceaiului are puternice rădăcini religioase și poate fi preparată numai de către un inițiat. 

Beneficiile ceaiului verde se adresează, așadar, nu doar trupului, ci și spiritului. În legătură cu primul, le enumar pe cele mai interesante:

  • pare să scadă riscul de cancer colon 
  • efect antiinflamator topic
  • antibacterian
  • antifungic
  • calmare a sistemului nervos
  • scădere a colesterolului

Matcha Pancakes – Rețeta

Ingrediente

Pentru clătite

  • 1 ceașcă făină (am pus jumătate albă, jumătate integrală)
  • 1 ceașcă lapte vegetal
  • 1/2 plic praf de copt stins cu zeamă de lămâie
  • 1 linguriță ștersă de matcha (vă sugerez să puneți mai puțin în prima porție ca să vă decideți care este cantitatea optimă. Matcha are un gust ușor amărui, dacă puneți prea mult, clătitele vor fi amare)
  • arome după gust

Poti sa iei matacha de aici sau de aici

Pentru topping

Am văzut că toppingul preferat prin restaurante este frișca. Eu nu sunt un mare fan al acestui produs și nici nu-mi place gustul prea dulce, nici măcar în deserturi. Prefer să o înlocuiesc cu iaurt grecesc (dar nu variantă foarte grasă). Deși alimentația mea este predominant vegană, iaurtul este una din excepțiile intenționate. Spun “intenționat” pentru că există și “neintenționat” – atunci când în mâncarea preparată de altcineva aterizează un produs precum oul sau lactatele pe care de obicei nu îl mănânc, de exemplu în aluatul pastelor cu sau fără ou sau în plăcinta bunicii. În cazul în care pregătesc acasă mâncarea, evit toate ingredientele de origine animală. Mai puțin iaurtul. Cred că acesta, consumat cu moderație, este benefic pentru flora intestinală. Conține probiotice plasate în matricea lor naturală și, până la proba contrarie, consider că aceasta este una dintre cele mai bune forme în care le putem asigura aportul. 

Dar să revenim la clătitele noastre. Peste toppingul de iaurt, eu adaug fructe din belșug, cât mai colorate și mai variate. Pentru decor, se poate presăra puțin praf de matcha, iar pentru cei cu apetit crescut pentru gustul dulce, se poate adăuga miere.

Poftă bună!

 

Cu drag,

 

 

 

 

Resurse

https://www.health.com/nutrition/what-is-matcha

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21851602

https://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/ceai-verde-camellia-sinensis-11663095

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.