Masajul nu e moft, ci terapie de întreținere a unei bune funcționalități a corpului nostru

Se întâmplă uneori să găsesc specialiști desăvârșiți în domeniul lor, a căror pricepere și pasiune îmi bucură sufletul. Adrian Pastramă este unul dintre acești oameni, un profesionist talentat dar și preocupat mereu de învățare și dezvoltare profesională. Despre masaj că terapie, nu moft, dar cu mult răsfăț inclus, am stat de vorba cu Adrian în interviul ce îl regăsiți în rândurile de mai jos.

Cum știu ce tip de masaj am nevoie? Care este diferența între principalele tipuri de masaj?

În cadrul primei ședințe se face o anamneză, în urma căreia, în funcție de ce își dorește și pacientul/clientul, hotărâm împreună tipul de masaj care i se potrivește cel mai bine.

Diferențele între principalele tipuri de masaj pe care le execut eu sunt definite in mare parte de necesitate. În funcție de ce urmărești să obții, bineînțeles că diferă și tehnica, presiunea și intensitatea masajului. Spre exemplu, în cazul tensiunii musculare avem nevoie de un masaj intens, pentru stimularea sistemului circulator, executat cu o presiune bună, dar adaptată corpului cu care lucrezi. Pe când masajul reflexogen sau reflexoterapia, presupune un drenaj și o incalzire ușoară a gambei și a tălpii piciorului, înainte de a lucra la nivelul punctelor reflexogene.

Care este tipul tău preferat de masaj și de ce?

Nu pot spune ca am un tip preferat de masaj, însă îmi plac beneficiile masajului și mă “hrănesc” cu rezultatele funcționale, dar și de estetică, pe care reușesc sa le am cu oamenii.

Rezervă acum locul TĂU pentru urmatoarea serie HEAL!

În zilele noastre, suntem toți cocoșați de la privit ore în șir în ecranul laptopului sau al telefonului. Povestește-mi puțin despre cele mai frecvente probleme ale coloanei și cum poți ajuta la ameliorarea lor prin masaj?

Într-adevăr, în zilele noastre cele mai multe probleme de postură, ce ulterior pot duce la dureri, disconfort sau chiar și afecțiuni ale coloanei vertebrale, apar în urma susținerii pe o perioadă lungă de timp a unei poziții greșite a spatelui în timpul utilizării laptopului sau a telefonului mobil. Cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei sunt cifoza, lordoza și scolioza. Acestea sunt probleme ce afectează aliniamentul vertebrelor, cresc tensiunea musculară și pot conduce la afecțiuni ale discurilor intervertebrale. Mai pe înțelesul tuturor, apare cocoașa și durerile constante de spate. Masajul este mult mai plăcut și eficient în forma sa de prevenție, de aceea acesta trebuie înțeles nu ca moft, ci ca terapie de întreținere a unei bune funcționalități a corpului nostru. În cazul unei afecțiuni deja instalate, evident că masajul se transforma în tratament și devine indispensabil pentru a împiedica o evoluție a acesteia, dar și pentru bună starea fizică de zi cu zi. Dar până la afecțiuni, problemele sunt reprezentate și de contracturi, tensiunea musculară, dureri de cap, dureri de spate, rigiditate, lipsa mobilității, disconfort, nervozitate, neliniște și multe altele. Toate acestea se pot rezolva cu ajutorul masajului.

Există recomandări pentru “acasă” care completează terapia la salon?

Da, există câteva recomandări de bază pentru acasă care nu doar completează terapia la salon, ci ne pot îmbunătății semnificativ calitatea vieții. Eu am gândit-o ca un program zilnic de atenție minimă pentru corpul nostru. În fiecare dimineață, după ce ne spălăm pe față, ne pregătim sistemul musculo-articular pentru ziua care tocmai a început cu o încălzire organizată în 3 minute. Poate părea mult prea puțin, dar făcută în fiecare dimineață aceasta îți activează sistemul circulator, pompăm sânge oxigenat în muschi și susținem “ungerea” articulară, stimulând aportul de lichid sinovial. Concret, mușchii au elasticitate și articulațiile sunt pregătite de utilizare.

Seara recomand o baie în cadă, nu mai mult de 10/15 minute. Apa caldă are efect terapeutic prin dilatarea vaselor de sânge și stimularea relaxării musculare, acest aspect este funcțional în condițiile în care stăm întinși în cadă și nu ne utilizăm musculatura. Să nu uităm că în cada putem accesa și relaxarea psihică cu ajutorul diververșilor stimuli cum ar fi muzica, uleiul parfumat sau cititul câtorva pagini din cartea preferată. Împreună, încălzirea de dimineață alături de relaxarea de seara, nu ne “costă” decât 15/20 de minute de atenție pentru noi.

Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client?

Cel mai bun feedback l-am primit de la o clientă cu care fac mai multe tipuri de masaj, în medie de 3 ori pe săptămână, de aproape un an, care a trecut printr-un proces de slăbire și se simte foarte bine. Îmi spune că se simte o persoană echilibrată și că terapia a ajutat-o să susțină cu lejeritate aceasta schimbare radicală din viata ei. Se simte foarte bine și își dorește sa poată veni la mine toată viata. 😊

Crezi că în timpul masajului se face și un transfer de energie? Și dacă da, cum te relaxezi tu după o zi în care ai tot încărcat bateriile altora?

Cu siguranță exista un transfer energetic, așa cum există între oricare două ființe care se ating. Eu încerc sa echilibrez oamenii, asa că uneori am zile când ofer mai multă energie, alteori când primesc mai multă. Și chiar mă hrănesc cu energia lor atunci când ii văd că se simt bine cu mine și sunt veseli și plini de viață. După o zi plină îmi fac o cadă și apoi lenevesc, dacă pot, 🤭 dar săptămânal și eu am parte de masaj de la o colegă de breaslă.

Care sunt cele 3 sfaturi pe care le dai oferi clientilor tai pentru o viata sanatoasa?

Eu consider că pentru o viață sănătoasă trebuie să fim echilibrați atât fizic cât și psihic, dar și energetic, asa că îi sfătuiesc să își păstreze un program alimentar fără să meargă în extreme, să se hidrateze foarte bine și să învețe importanța relaxării și a grijii față de corpul/biomecanismul nostru.

Unde te putem găsi când ne dorim un masaj?

Mă puteți găsi pe pagina mea de Facebook SoftMassage, unde exista mai multe informații si postări cu diverse puncte de interes și pe Instagram pe @SoftMassageStudio, îmi puteți scrie și pe whatsapp la 0740889543 și vă răspund la orice fel de întrebare.

Vă mulțumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.