Anul în care nu am dormit și cum putem schimba acest lucru

Circulă o mema pe internet care spune că, în principiu, la întrebarea de la interviurile de angajare din 2015 “Unde vă vedeți peste 5 ani?”, toată lumea a răspuns greșit (mă rog, sună mai bine în engleză).

Ar fi puțin de spus că 2020 a fost un an surprinzător. Nimeni nu se aștepta ca un scenariu ca cel pe care îl trăim să devină realitate, iar acest lucru ne-a dat tuturor normalitatea peste cap. Această deturnare de situație, în fața căreia, în afară de măsurile de siguranță, suntem neputincioși, vine la pachet cu numeroase efecte secundare. Se schimbă locuri de muncă, se schimbă stări de spirit, structuri sociale, diete, ore de muncă și toate cu un efort emoțional greu de cuantificat în acest moment. Ce pot spune în mod cert este că în acest an, 90% dintre oamenii din jurul meu au avut probleme cu somnul, iar ceilalți 10% nu vor să recunoască. De fapt, insomnia și, la capătul opus, somnolența accentuată sunt semne ale unui dezechilibru emoțional și uneori chiar fizic. Prin urmare, înainte de a va povesti despre câteva mici trucuri care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea somnului, vă rog să vorbiți cu specialiști ca să fiți siguri că la mijloc nu e o formă subtilă a unei afecțiuni care ține de sănătatea mintală.  

Mici trucuri de ameliorare sau combatere a insomniei

  • Pe cât posibil, încearcă să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră ca să îți reglezi ceasul biologic.
  • Nu mânca seara prea târziu, prea mult, prea picant, prea dulce. Alege o cină frugală, ușor de preparat și de digerat, așa cum ar fi o supă sau o salată.
  • Fă o baie fierbinte înainte să te bagi în pat. Acest lucru îți va crește ușor temperatura corpului, iar asta te va ajuta să îți induci starea de somn.
  • Evită alcoolul de orice fel cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru că are efect stimulat.
  • Consumă băuturi cu cofeină doar în prima parte a zilei, iar prin băuturi cu cofeină a se înțelege o cafea, de preferat simplă. De asemenea, dacă nu poți scoate complet din rutină sucurile acidulate, măcar încearcă să nu le mai consumi după ora 14.00.
  • Dacă ești genul care preferă să facă exerciții fizice seara, ai grijă să îți termini antrenamentul cu cel puțin trei ore înainte de somn.
  • Oricât de tentant ar fi, atunci când te bagi în pat, stai departe de televizor și alte dispozitive electronice. Poți înlocui programul TV de seară cu câteva pagini dintr-o carte sau cu câteva minute de meditație.
  • Nu te apuca să îți calculezi bugetul personal după ce te-ai băgat în pat. Cu siguranță că trebuie să ai grijă la cheltuieli, să le monitorizezi și să îți plătești facturile la timp, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să te gândești la asta înainte de culcare.
  • Nu îți face singur mustrări că nu poți să dormi. Știi acel moment de insomnie în care începi să îți calculezi minutele pe care le mai ai de dormit? Renunta la acest obicei după ce te așezi în pat pentru că nu vei face altceva decât să îți accentuezi sentimentul de anxietate.
  • Fă câteva exerciții de respirație după ce te așezi în pat. Acestea te vor ajuta să te oxigenezi mai bine și să îți inducă o stare de calm.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.