Combinații periculoase între alimente sau plante și tratamentul medicamentos

Dacă ar fi să numesc unul dintre cele mai nocive și mai greșite obiceiuri românești, atunci cu siguranță acesta ar fi tratatul afecțiunilor după ureche și, de cele mai multe ori, cu antibiotice, de parcă ar fi panaceu. Te doare capul? Ia antibiotice! Te doare spatele? Ia antibiotice! Serios, zici că am înlocuit praful de limbrici din bancuri cu antibiotice și o să va povestesc altă dată pe larg cât de periculos poate fi acest obicei.

Un alt lucru periculos, pe care de această dată îl facem fără să știm nimic despre asta, este combinarea unor plante sau a unor alimente cu un anumit tip de tratament medicamentos. Prin urmare, încep prin a vă încuraja să luați antibiotice doar sub strictă recomandare și supraveghere medicală și, indiferent de ce tip de pastile vi se prescriu, să întrebați întotdeauna medicul dacă există anumite ceaiuri, plante, suplimente naturale sau alimente care pot interfera cu efectul pastilelor. Iată mai jos câteva dintre acestea.

Scapă pentru totdeauna de diete și energizează-te!

Rezervă acum locul TĂU pentru următoarea serie HEAL!

Sunătoarea

În cele mai multe cazuri, sunătoarea este un remediu natural eficient pentru o serie amplă de neplăceri. Mai mult de atât, potrivit unui studiu efectuat în 2009 în Madrid, aceasta ar deține proprietăți care contribuie la reducerea degenerării neuronale provocate de Parkinson. [1]

Cu toate acestea, substanțele active din sunătoare pot provoca probleme serioase de sănătate atunci când planta este consumată în paralel cu medicamente antidepresive, antihipertensive, antiastmatice, analgezice sau contraceptive.

Ginko Biloba

Acest arbore este unul dintre cele mai vechi leacuri din istoria omenirii. În mod ciudat, fructele acestuia nu se consumă, dar frunzele sale pot contribui serios la îmbunătățirea metabolismului, a memorie și a performanței sexuale, precum și la ameliorarea unor afecțiuni oculare sau ale sistemului respirator.

Cu toate acestea, este contraindicată persoanelor care fac tratamente cu carbamazepină și acid valproic.

Ginseng

Panaceul asiatic are o istorie a întrebuințării medicale de peste 5000 de ani, în special pe teritoriul Chinei și al Indiei. Printre altele, ginsengul ar îmbunătăți memoria și metabolismul, ameliorează tulburările cardiace, oboseală cronică, disfuncțiile sexuale, afecțiunile ficatului și poate ajută la ținerea sub control a hipertensiunii, toate acestea datorate fiind substanțelor din această plantă, respectiv ginsenzoide, glicozide și vitamine B.

Există și câteva cazuri în care ginsengul poate fi nociv prin amestecarea cu anumite medicamente, așa cum ar fi cele împotriva diabetului, antidepresive, imunosupresoare și anticoagulante.  

Păducel

Trebuie să recunosc faptul că paducelul nu este tocmai cel mai plăcut lucru din lume, dar îi poți masca mirosul și gustul dacă dregi cana de ceai cu lămâie și cu miere. Dincolo de gustul său, modestul păducel are numeroase efecte benefice și este foarte bogat în vitaminele B  și  C, minerale diverse, pectină, glucoză sau colină. De asemenea, este un foarte bun diuretic. [2]

Pe de cealaltă parte, acesta poate fi dăunător consumat în paralel cu tratamentele pentru reducerea tensiunii arteriale și este contraindicat femeilor însărcinate.

Kale

La un moment dat, părea că frunzele de kale devin the new it food și avocado se va pierde undeva în colțul trendurilor uitate. Sunt fericită să raportez că acest lucru nu s-a întâmplat incă, iar avocado este în continuare nedetronat. Lăsând gluma la o parte și toate asocierile făcute între mileniali sensibili și kale, trebuie să știți că acestea sunt o foarte, foarte bună sursă de vitamina K, pe lângă Omega 3, vitaminele A, E și C, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru și zinc. În ciuda acestui lucru, salata proaspătă de kale trebuie evitată dacă vă aflați sub tratament cu anticoagulante.

 

Referințe:

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2009/05/090511181252.htm

[2] https://www.researchgate.net/publication/221699226_Antihyperuricemic_and_diuretic_effects_of_Procyanidins_extracted_from_Crataegus_monogyna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.