Reflexoterapia, masajul aflat între mit și adevăr

Teoria reflexoterapiei spune că aplicarea de presiune într-un anumit punct de pe corp are efecte terapeutice asupra unor organe. Mai mult de atât, în cadrul acestei practici, se consideră că tălpile sunt o adevărată hartă a organismului, iar masarea într-o anumită zonă te poate scăpa, de exemplu, de dureri de cap. O astfel de practică este destul de greu de datat, dar istoricii au găsit dovezi ale acestui tip de masaj în mai multe civilizații antice, inclusiv în China și Egipt.

În perioada modernă, reflexoterapia a căpătat amploare la începutul secolului al XX-lea, iar în 1930-1940 a căpătat și o valență științifică, prin aportul adus de Eunice Ingham, asistentă și psihoterapeut, principala responsabilă pentru “cartografierea” mâinilor și picioarelor în acest scop.

În mod tradițional, reflexoterapia funcționează prin echilibrarea qi-ului, adică a fluxului forței vitale. De altfel, acesta este principiul acupuncturii tradiționale, doar că aceasta folosește ace foarte fine care sunt lăsate în piele între 10 și 20 de minute. Dacă m-ați întreba ce aș alege între un masaj la tălpi și transformarea într-o pernă umană de ace… ghici ce as alege!

Am discutat cu Adrian Pastramă, terapeut Soft Massage Studio, despre beneficiile acestei practici și iata ce am aflat:

1. Îmbunătățește circulația

Cu siguranță acesta este unul dintre cele mai ușor de intuit beneficii ale masajului la picioare. Din cauza vieții sedentare, stăm cu orele pe scaun și ajungem să ne ridicăm doar când simțim că ne-a trecut os prin os și am înțepenit din toate încheieturile. Nu e nevoie să dai fuga la un specialist, ci e suficient să îți masezi ferm tălpile și gleznele timp de 10-15 minute.

2. Masajul la picioare stimulează eliberarea de endorfine

Endorfinele, cunoscute și sub denumirea de hormonii fericirii, sunt eliberați în corp atunci când facem lucruri care ne plac, așa cum ar fi ronțăitul de ciocolată sau activitatea fizică. De asemenea, eliberarea acestora în organism poate fi stimulată și prin masajul la picioare.

3. Contribuie la ameliorarea durerilor de cap sau menstruale

Teoria mea este că de aici provine eficiența reflexoterapiei. În lipsa metodelor avansate de cercetare medicală, chinezii antici, inventatorii acestei proceduri și-au imaginat corpul străbătut de qi, forța vitală. Această forță vitală poate fi, în fapt, suma funcțiilor organismului uman. Această echilibrare de qi poate fi o metaforă pentru ceea ce știm astăzi că se numește eliberarea de endorfine, exact ce vă spuneam mai sus. Dincolo de faptul că acești hormoni ne fac să ne simțim bine, au un rol analgezic foarte clar demonstrat.

Un grup de cercetători a efectuat un studiu cel puțin interesant cu ajutorul RMN și au constatat că un masaj care respectă principiile reflexoterapiei activează în creier cortexul cingular, o zona responsabilă, printre altele cu gestionarea durerii.

Prin urmare, indiferent cum îi spui acestei terapii, cateva minute de masaj la picioare pe zi îți vor îmbunătăți în mod cert ziua. 

Imagine de Ryan Hoyme de la Pixabay

 

Referinte:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261925/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3104618/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.