3 rețete din Zonele Albastre

Despre “Zonele Albastre” probabil că v-am făcut capul calendar. Conceptul de „blue zones” s-a făcut remarcat datorită dr. Gianni Pes și dr. Michel Poulain, cercetători care au remarcat că Sardinia este regiunea cu cea mai mare concentrație de bărbați ce au trecut de vârsta de 100 de ani din lume.  În acest fel, cei doi au indentificat și semnalat pe hartă și alte zone în care speranța de viață a oamenilor este semnificativ mai mare, denumindu-le „blue zones” și remarcându-le în cele din urmă drept niște comunități din care poți învăță cum să trăiești mai sănătos.

Termenul de „blue zones” a căpătat culoare și s-a extins cu ajutorul lui Dan Buettner, reporter National Geographic, care a identificat 5 dintre cele mai importante zone în care speranța de viață a locuitorilor este mai mare decât a cetățenilor din restul lumii: insula Okinawa din Japonia, Sardinia din Italia, peninsula Nicoya din Costa Rica, insula Ikaria a Greciei și orașul Loma Linda din California.
De asemenea, Buettner a semnalat că există o serie de obiceiuri importante pe care oamenii din acele zone și le-au însușit printre care sportul regulat, setarea unui scop în viață, oferirea și primirea de sprijin și simplificarea alegerilor sănătoase.
Astăzi mi-am propus sa te încant și te ispitesc cu 3 rețete  inspirate de pe www.bluezones.com pe care le poți include în alimentația ta:

Curry si lapte de cocos si tofu (probabil reteta mea preferata din toate timpurile)

Preparatul reprezintă o rețetă ce poate fi îmbrățișată atât de vegani cât și de iubitorii de carne, ce se face ușor, rapid și reprezintă o masă ideală în timpul săptămânii.
Pentru 4 porții
Ingrediente :
  • Jumătate de ceașcă de ceapă uscată, tăiată cubulețe
  • Un sfert de ceașcă de ardei roșu, tăiat felii
  • Un cartof mic, tăiat cubulețe
  • Un sfert de ceașcă de morcov, mărunțit
  • Jumătate de linguriță de cimbr
  • Un sfert de ceașcă de ceapă verde, feliată
  • 2 căni de tofu, cubulețe
  • O linguriță jumate de praf de ceapă
  • O linguriță de pudră de usturoi
  • 2 lingurițe de pudră de curry
  • O cană jumătate de lapte de cocos
  • Jumătate de linguriță de usturoi tocat
  • O lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Legume tăiate pentru aspect (opțional)
Mod de preparare:
Pune la încins ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu, după care adaugă ardeiul, ceapa, morcovul, cartoful, usturoiul și lasă compoziția la prăjit până când legumele se înmoaie.
Adauga laptele de cocos și micșorează focul.
Adaugă praful de usturoi, praful de ceapa, praful de curry, sare și piper.
Adauga tofu.
Redu focul și mai lasa compoziția pe aragaz încă 5 minute.
La sfărșit adaugă cimbrul și ceapa verde și îl poți servi cu orez brun.

Tabbouleh cu menta si quinoa

Revigorant și apetisant, acest preparat îți va încărca bateriile în cel mai placut mod.
Pentru 2 porții
Ingrediente:
  • 3 căni de quinoa gătită
  • O cană și jumătate de roșii cherry, taiate cubulețe
  • Un castravete, tăiat în bucăți mici
  • Căteva fire de pătrunjel, tocat
  • O jumătate de lămâie
  • O cutie jumătate de boabe de fasole, conservate fără sare, clătite
  • O ceapă verde, tocată
  • Căteva frunzulițe de mentă
  • Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Încălzește quinoa, fie pe aragaz, fie în cuportul cu microunde până devine fierbinte.
Adaugați într-un bol, roșiile cherry, castravetele, pătrunjelul, ceapa și menta.  Taie lămâia în jumătate și stoarce sucul. Clătește și scurge fasolea și adaug-o peste cele precizare anterior.
Adaugă quinoa și restul ingredientelor rămase, condimentând în cele din urmă cu sare și piper după gust.

3.  Salata cu naut picant si falafel

O salată ușoară și proaspătă, uimitoare pentru o masă rapidă și sănătoasă.
Pentru o porție
Ingrediente:
  • O cutie de năut scurs
  • O linguriță de ulei de măsline
  • O lingură de chimen
  • O jumătate de linguriță de pudră de coriandru
  • O jumatate de linguriță de piper negru
  • O jumătate de linguriță de tumeric
  • O jumătate de linguriță de ghimbir
  • O jumatate de linguriță de pudră de usturoi
  • Un vârf de cuțit de sare
  • O cană de varză de Bruxelles, prăjită
  • O cana de conopidă mov, coaptă
  • Un ardei galben, copt
  • O cană de varză roșie
  • Rucola, salată, spanac
Ingrediente pentru dressing:
Un sfert de cană de susan tahini
Sucul de la o lămâie mică
Un cățel de usturoi mic
O linguriță de tumernic măcinat
Un praf de sare
Jumătate de cană de apă
Mod de preparare
1. Pune năutul, ulei de măsline,  pudra de coriandru, chimenul, piperul negru, tumernicul, ghimbirul, pudra de usturoi și sarea întru-un bol și amestecă bine.
2. Așează ingredientele amintite pe o tavă și bagă-le la cuptor timp de 20 de minute la 220 de grade, amestecând după 10 minute.
3. În timp ce năutul e în cuptor, taie cubulețe varza de bruxele, conopida și ardeiul.
4. Prepară dressingul.
5. Ansamblează salata adaugând peste ingredientele anterioare, năutul crocant.
Preparearea dressingului:
1. Pune în blender toate ingredientele până se omogenizează și apoi toarnă compoziția peste salată.
Photo by Trung Bui on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.