Școala siguranței Tedi încheie cel de-al treilea an!

La Școala Gimnazială nr. 88 din sectorul 3 al capitalei, 30 de elevi din clasa I au participat la o lecție deschisă care a marcat încheierea celui de-al 3-lea an al programului Școala siguranței Tedi. În prezența reprezentanților Poliției Române, cei mici au recapitulat principalele aspecte din broșura pusă la dispoziție de Tedi privind siguranța acasă, pe stradă şi în vacanță. Lecția teoretică a fost urmată de una practică, desfășurată în aer liber, sub formă de joc, în parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3. Conform tradiției de final de an a Școlii siguranței Tedi, elevii clasei I au predat ștafeta elevilor din clasa pregătitoare și s-au bucurat aruncând în aer toca de absolvent.

Scoala Sigurantei Tedi

„Suntem foarte bucuroși să fim alături de o nouă serie de elevi de clasa I care şi-au însușit informații atât de utile privind siguranța pe stradă, acasă, la şcoală şi în vacanţă. Alături de cadrele didactice și de reprezentații Poliției Române, cei mici au învățat, prin joc, cum să se ferească de potențiale pericole, în diferite situații. Maspex Romania consideră extrem de importante aceste lecții pentru copii și se va implica și în anii următori în organizarea lor. Invităm încă de acum cadrele didactice care vor avea clasa I în anul școlar 2018-2019 să se înscrie, la începutul anului școlar, în programul Școala siguranței Tedi.”- Ioana Vișean, Director de comunicare Maspex Romania.

Scoala Sigurantei Tedi

Proiectul Școala Siguranței Tedi se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Poliția Română și se adresează elevilor de clasa I. Programul se derulează pe tot parcursul fiecărui școlar. Scopul campaniei este informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora. În anul școlar 2017-2018, au participat la program 38.065 de elevi de clasa I din toată țara.

Tedi asigură gratuit suportul didactic, care constă în materiale educative complexe şi atractive pentru elevi, astfel încât, la finalul anului școlar, copiii să fie capabili să identifice situaţiile de risc la care pot fi expuşi şi să adopte măsuri de prevenire adecvate. Materialele și activitățile pregătite sunt adaptate la noile pericole pe care le-a adus secolul XXI, astfel încât elevii vor învăța alături de reguli de siguranţă rutieră, siguranţă la joacă și cum să navigheze în siguranță pe internet pentru a evita situaţiile periculoase.

Scoala Sigurantei Tedi

Activitățile concepute pentru predarea informațiilor despre siguranță respectă nevoia copilului de a învăța prin joc. La vârsta de 6-7 ani, copilul se dezvoltă din punct de vedere cognitiv, fizic, social și emoțional prin joacă. Proiectul Tedi nu are drept scop învățarea pe de rost a unor informații, ci asimilarea unor cunoștințe și dezvoltarea unui set de abilități la care copilul să apeleze în diverse situații. Parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale şi Poliţia Română a asigurat adaptarea tuturor materialelor elaborate de Tedi la vârsta copiilor și respectarea dreptului acestora la o educație de calitate.

„Am ales să vorbim copiilor despre siguranță într-o manieră mai puțin formală, prin joc și metode interactive, tocmai datorită gradului ridicat de „seriozitate” al problematicii abordate. Atitudinile pe care copiii le exersează prin joc și aplicații practice se internalizează mai ușor și ajung mai repede comportamente în viața de zi cu zi. Împreună, elevul, cadrul didactic, polițitstul și Tedi fac echipa care se va asigura că toate măsurile de siguranță sunt îndeplinite și că pericolele sunt cunoscute și evitate. Copilul învață că viața este o sumă de provocări și că pericolele sunt inerente, dar pot fi evitate cu atenție și un comportament adecvat. Ne dorim copii atenți, activi, responsabili pentru siguranța lor și, de ce nu, a colegilor și familiilor lor. Iar realizarea acestui proiect într-un parteneriat public-privat care și-a demonstrat deja eficiența în cele două ediții anterioare îl face încă și mai valoros. Ne declarăm în continuare întreaga disponibilitate către astfel de inițiative, derulate spre beneficiul copiilor, al cadrelor didactice și al părinților”, Mihaela Tania IRIMIA, director general MEN.

Scoala Sigurantei Tedi

Parteneriatul cu Poliția Română este unul deosebit de productiv. Rolul polițiștilor în însușirea corectă a informațiilor de către cei mici s-a dovedit a fi, în cei trei ani de activitate, foarte important.

„Continuitatea în dezvoltarea demersurilor cu caracter preventiv asigură premisele reducerii riscului de victimizare în rândul categoriilor vulnerabile. Astfel, apreciem că programul Școala siguranței Tedi, aflat la finele celei de-a treia ediții și-a atins scopul, având în vedere feed-back-ul pozitiv primit din partea elevilor, părinților și cadrelor didactice. Modul în care copiii au înțeles să reacționeze în situații potențial periculoase ne îndreptățește să plasăm această inițiativă în categoria programelor de succes care au contribuit la creșterea gradului de siguranță a minorilor”, Ramona DABIJA Comisar șef de poliție – Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalități, Inspectoratul General al Poliției Române.

În Polonia, programul „Puchatek Safety Academy” (Academia Siguranţei Puckatek) este organizat anual încă din 2009 de către Grupul Maspex (din care face parte compania Maspex România) prin brandul Puckatek. La cele 9 ediţii organizate până acum au participat 1.950.000 de elevi de clasa I din Polonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.