India are o moștenire culturală bogată, complexă și greu de deslușit până și de istorici. Cu toate acestea, dincolo de poeme epopee și scrieri filozofice, înțelepciunea acestui popor s-a transmis și prin grai viu, de la om simplu la om simplu. Dintre sutele si miile de fabule ale Indiei, am ales astăzi 3 fragmente de înțelepciune care ne vor da #foodforthethought
Nunta Șoricicăi – Suntem ceea ce suntem dincolo de haine și podoabe
Legenda spune ca într-o zi, când un înțelept se scălda în râu, un șoim a trecut pe deasupra lui și a scăpat prada din gheare, un pui de șoricel. De milă, ca să o salveze de la moarte, înțeleptul a transformat șoricelul într-o fetiță pe care i-a adus-o acasă soției sale. Fericiți peste măsură că au primit un copil, cei doi au crescut-o și i-au strâns fetei o zestre considerabilă. Când fata a împlinit vârsta potrivită, părinții ei au decis că e momentul să îi caute un soț. Crescută într-o familie de nobili, înconjurată de avuție, fata înțeleptului avea nevoie de o pereche pe măsură.
Primul pretendent a fost Zeul Soarelui. Prea strălucitor, a zis fata, și i-a respins mâna.
Cel de-al doilea pretendent a fost Zeul Norilor. Prea înfumurat, a mormăit ea.
Cel de-al treilea, Zeul Vânturilor. Prea iute, s-a împotrivit fata.
În cele din urmă, fata a fost pețită de Zeul Munților. Aceasta, găsindu-l prea rece, l-a respins si el. întâmplător, Zeul Munților fusese martor la transformarea fetei din șoricel în copil și astfel, l-a poftit la curtea lui pe Zeul Șoarecilor. Când acesta a intrat în palat și a zărit-o pe fată, a fost dragoste la prima vedere pentru amândoi. Cei doi s-au căsătorit și după ce și-au reluat forma inițială, au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
Cei patru prieteni descurcăreți – Lăcomia se plătește scump
Cândva, de mult, într-o pădure, trăiau patru prieteni diferiți unul de altul ca ziua de noapte, dar cinstiți și săritori: un șoarece, un corb, o căprioară și o broască țestoasă. Într-o zi, un vânător a prins broasca într-o capcană făcută din plasă. Ca să îi sară în ajutor, prietenii ei au pus la cale un plan. Căprioara a luat-o tiptil, tiptil și s-a întins pe potecă, pretinzând că a murit, în timp ce corbul zbura deasupra ei, ca și cum se pregătea să o mănânce.
Văzând această scenă, vânătorul și-a făcut rapid socotelile. Mă întorc în sat și cu broasca țestoasă și cu căprioara. Nu o să știe nimeni că nu am vânat-o eu și am găsit-o deja moartă. O să scot bani buni pe ea, chicotea mulțumit. În timp ce el se ducea spre căprioară, șoarecele a dat fuga la capcana în care era prinsă broască, o ronțăit-o cu dințișorii lui ascuțiți și și-a eliberat prietena. Spre mirarea omului, până să pună mâna pe animalul de pe potecă, acesta s-a ridicat și a fugit. Fluierând a pagubă, a făcut cale întoarsă la capcană, consolându-se că nu se va întoarce cu mâna goală. Mare i-a fost mirarea când nu a mai găsit nici broasca pe care a prins-o mai devreme. Cătrănit și nedumirit, a pornit înapoi spre satul lui, iar toți oamenii au râs de nepriceperea vânătorului lacom, în timp ce prietenii din pădure și-au dus traiul liniștiți mai departe.
Pasărea cu două capete – Uneori ne sabotăm singuri
De mult, tare de mult, când Vishnu Matsya nu prevestise încă marele potop*, în lume trăia o pasăre cu două capete. Într-o zi, pe când își căuta de mâncare, unul dintre capetele păsării a găsit un borcan cu nectar și s-a aruncat hulpav asupra lui. Cel de-al doilea cap, curios și pofticios, s-a rugat de primul să îl lase să guste măcar din borcan, dar acesta a refuza. Drept răzbunare, cel de-al doilea cap a găsit un ulcior cu otrava pe care a sorbit-o până la ultima picătură, ceea ce a ucis pasărea.
*Marele Potop din legendele indiene este surprinzator de asemănător cu cel din Biblie. Matsya (încarnarea zeului Vishnu în pește) a fost salvat de un pescar. Drept mulțumire, zeul l-a avertizat pe pescar de faptul că va urma un mare potop, astfel încât acesta și-a construit o corabie pe care și-a urcat familia, animale și semințe.
Referințe:
https://www.nriol.com/indianparents/indian-tales/
https://theculturetrip.com/asia/india/articles/7-fascinating-indian-folk-tales/
Photo by Krishna Moorthy D on Unsplash