Sunt delicioase, aromate, colorate, dar cand ar trebui sa le consumam? Inainte sau dupa masa? Putem combina fructele cu alte alimente? Ingrasa? Le putem consuma daca tinem dieta de slabire?
Ei bine, toate aceste intrebari, alaturi de multe informatii cu privire la consumul de fructe au luat nastere din pricina faptului ca acestea prezinta proprietati aparte fata de alte grupe de alimente. Daca nu le consumam cand si cum trebuie, acestea ne pot balona, ne pot creste pofta de mancare si astfel ne ingrijoreaza daca ne aflam la dieta, uneori pot produce chiar alergii.
Este bine de stiut cateva reguli despre consumul de fructe, cu atat mai mult cu cat acestea reprezinta o adevarata sursa de vitamine si minerale si ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic.
Cand ar trebui sa mancam fructele?
Dimineata: dupa o noapte de repaus stomacul este gol si totodata odihnit, putand secreta rapid sucurile gastrice. De aceea dimineata fructele se digera cu usurinta, in plus in acest moment al zilei vitaminele, mineralele si alti nutrienti din alimente se absorb mai usor. Daca va numarati printre persoanele cu un sistem digestiv mai sensibil, se pot consuma fructe neacide, cum ar fi bananele, avocado, pepene rosu sau galben, gutui etc. Puteti opta si pentru un smoothie.
Intre mese. Pentru ca sunt bogate in zaharuri, fructele nu ar trebui consumate imediat inainte sau dupa masa, pentru ca in aceasta situatie zaharurile raman mai mult timp in stomac alaturi de celelalte alimente si incep sa fermenteze. De aceea pot sa apara simptome precum balonare, crampe si tulburari digestive. Ca sa evitam orice disconfort, putem consuma fructele ca gustari intre mese, cu cel putin o ora inainte/dupa masa.
Inainte si dupa sport. Corpul va folosi nutrientii si zaharurile din fructe pentru a mentine nivelul energiei in timpul antrenamentelor, urmand ca dupa programul de miscare sa foloseasca fructele pentru refacerea depozitelor energetice, pentru stimularea detoxifierii si chiar pentru o buna hidratare.
Cand suntem la dieta. Desigur, depinde de dieta pe care o alegeti, insa regimurile de slabire care permit consumul de alimente variate promit un echilibru nutritional care este de dorit. Frcutele, consumate corect, accelereaza arderile, iar expertii le considera ca facand parte din lista alimentelor cu calorii negative – acele alimente pentru metabolizarea carora corpul consuma mai multe calorii decat continutul caloric al alimentelor respective (cu alte cuvinte organismul consuma mai mult decat primeste).
Despre unele fructe se spune ca ar trebui evitate in diete caci au un continut ridicat in zaharuri, insa parerile sunt impartite. De exemplu pepenele este destul de dulce, dar sunt persoane care tin dieta cu pepene rosu si da, au rezultate. Nu uitati ca este posibil ca unele fructe sa va faca rau, sa va declanseze alergii. Observati cu atentie cum reactioneaza corpul vostru la consumul diferitelor fructe.
Cand nu ar trebui sa consumam fructe?
Concluzionand dupa cele scrise mai sus, nu este recomandat sa consumam fructe imediat inainte sau dupa masa. Dar sunt si alte situatii cand fructele nu ar trebui consumate:
- Cand apar manifestari alergice. Sunt persoane care prezinta alergii la unele fructe. Cele mai incriminate sunt: merele, bananele, puful din coaja de piersica ori caisa, capsunile.
- Inainte de a merge la culcare;
- In boli sau tulburari digestive (de exemplu gastrita, ulcer, in afectiunile diareice, in sindromul colonului iritabil) fructele se vor consuma cu atentie.
Inca un sfat – incercati sa consumati fructele crude, caci prin preparare termica se pot pierde vitaminele, dar si nutrientii termosensibili.
Cum ar trebui sa mancam fructele?
Cea mai sigura regula este aceea de a consuma fructele “goale”, necombinate cu alte alimente (nutritionistii sustin ca marul face exceptie, acesta putand fi combinat cu alte alimente). Puteti alatura fructelor seminte crude, nuci si alune crude, insa in cantitate destul de mica. Tinand cont de acest principiu vom putea combina fructele si cu laptele vegetal.
Consumul de fructe este recomandat zilnic, iar pentru a ne bucura de un bun echilibru nutritional putem varia fructele consumate de la o zi la alta.
Bonus:
Cum m-am jucat cu fructele in urma cu cateva saptamani:
Cu drag,
One Comment