Nu mi-e clar cum am reusit, dar am coloana varza. Sa fie de la cele 100 kg luate brusc in sarcina sau de la toate noptile in care am topait pe Ceata lui Pitigoi cu un copil grasan in brate? De la cele in care am dormit stand in sezut cu acelasi dolofan leganat pe picioare? Sau de la sutele de km alergati fara incaltamintea corespunzatoare… sau Dumnezeu mai stie ce am mai facut de-am ajuns asa cocarjata la putin peste 30 de ani.
De fapt, cauzele conteza prea putin. Important este ca am decis ca problema nu mai sufera amanare. Am inceput recuperarea, procedeu cam nesuferit de altfel si, odata finalizata perioada de “atac”, mi-am propus sa nu mai ajung niciodata in stadiul in care sa am nevoie de mai mult de o sedinta de “mentenanta”.
Acordand in aceasta perioada o atentie sporita tuturor activitatilor care solicita coloana, am ajuns la concluzia ca imi stric rapid si sigur coloana zi de zi. Dorm prost, stau prost la calculator ba chiar (urma sa aflu) ca merg prost. Ajung astfel la subiectul pe care vreau sa-l discut astazi: ce inseamna o postura corecta si cum o poti adopta.
Clinica Eliade mi-e draga din mai multe motive: abordarea calda si holistica pe care o au specialistii de aici, energia in sine a locului cu care sunt by default compatibila, faptul ca au o paleta incredibila de terapii alternative pe care nu le-am intalnit nicaieri altundeva in plimbarile mele si, de ce sa nu recunosc, pentru ca e la doi pasi de birou si mi-e usor sa ajung. Am ales asadar sa merg aici la o sedinta de posturologie pentru a-mi lamuri toate intrebarile legate de cum poate fi prevenita degradarea coloanei vertebrale.
Ce este posturologia?
Posturologia se ocupa de analiza posturii si de tratamentul consecintelor ce decurg din pozitiile vicioase pe care, se pare, le avem aproape toti.
Concret, o sedinta de posturologie presupune o discutie amanuntita cu terapeutul insotita de o evaluarea realizata cu ajutorul unei platforme cu senzori de presiune integrati. In urma anamnezei realizata astfel, medicul ofera sfaturi personalizate si, acolo unde este cazul, recomanda utilizarea sustinatorilor plantari, talonete tailor-made pe baza rezultatelor obtinute cu ajutorul tehnologiei disponibile in clinica.
Pentru mine, discutia cu dr. Irina Gaiu, Medic de Medicina Sportiva, specialist Posturologie si Ozonoterapie, a fost ca si cum cineva ar fi aprins in sfarsit lumina in incapere. Sfaturile pe care le poti obtine in urma unei asemenea consulatii sunt personalizate, insa, ca sa va faceti o idee, iata ce am aflat pentru cazul meu:
Am inteles, spre exemplu, ca una din cauzele principale pentru durerile de cap si ametelile pe care le am este pozitia defectoasa pe care o am in fata monitorului. Recunosc cu rusine ca nu am avut niciodata curiozitatea sa caut care este pozitia corecta la calculator si ca felul in care imi petreceam mai bine de opt ore din zi era intr-o pozitie infioratoare pentru coloana mea.
O alta surpriza a fost sa aflu ca pasesc gresit, o problema, se pare, extrem de comuna. Din pricina modului in care pasesc, piciorul stang sufera constant iar muschiul responsabil cu conexiunea dintre picior si coloana vertebrala este contractat si scurtat.
A fost peste puterile mele sa nu observ ca muschiul psoas, cel despre care va scriam mai sus, este numit si muschiul sufletului [1] si este uneori indicat ca fiind pricipalul sediu de acumulare a anxietatii [2]. In plus, testul de postura a dezvaluit ca “stau pe varfuri ca o pisica speriata” iar eu m-am bucurat ca sunt in clinica Eliade si nu intr-un loc unde simplul fapt ca ma gandesc la o explicatie sufleteasca pentru durerile de coloana mi-ar fi obtinut o excursie la sectia de psihiatrie.
In urma sedintei de posturologie am decis sa imi schimb pozitia de lucru, salteaua si sa ma tin de cele cateva exercitii de kinetoterapie pe care specialistul mi le-a indicat. Am incredere ca aceste schimbari vor face diferenta intre sedintele de “mentenanta” si alte optiuni de tratament la care nici nu vreau sa ma gandesc.
Cu drag,
Referinte
[1] http://www.yourtango.com/2016288328/psoas-muscle-source-your-anxiety-and-fear
[2] https://www.yogajournal.com/practice-section/the-psoas-is