Din punctul meu de vedere, cina este o masă opțională. Dacă nu ți-e foame, nu ar trebui să o consumi, oferindu-i burticii tale o pauză binemeritată. Dacă totuși ți-e foame, caută să mănânci ușor, ceva care să te ajute să dormi (trust me, știu ce înseamnă să nu poți să dormi de foame, le-am încercat pe toate) dar cu grijă, posibil să pici în extrema opusă: să mănânci prea mult și apoi să nu poți să dormi din această pricină.
Dacă ai decis să mănânci, atunci îți recomand să folosești regula cu “S” – Seara se mănâncă Supa și Salată. Încearcă supele lejere, fără extra smântână, unt, toppinguri prăjite sau știu eu ce idee hipercalorică iti traversează mintea. Iar dacă ai probleme cu refluxul, mai bine renunță la supă cu totul înainte să te poziționezi la orizontală vreme de 8 ore.
În privința salatelor, te invit să fii creativ(a)! Vorba zeului Jamie, o salată nu ar trebui să fie niciodată plictisitoare! Adăugă fructe pentru decor în salate. De exemplu câteva bucățele de căpșune fac o salată de rucola apetisantă chiar și pentru un copil de câțiva anișori. Rodia e întotdeauna ispititoare în salate iar sucul ei poate fi folosit pentru vinaigrette. Para coaptă este dumnezeiască și ea, în special în combinație cu salatele tip radicchio, iar aspectul ei zemos a făcut ravagii pe instagramul meu și la mesele cu prietenii în egală măsură. Caută să combini culori cât mai multe, texturi cât mai interesante (o nucă puțin perpelită în tigaie va oferi o surpriză crăntănitoare foarte plăcută într-o salată) și să nu te limitezi la un singur tip de frunze în salată cât timp există atât de multe varietăți!
De la regula lui S există o excepție majoră: situațiile în care bucuria este mai mare decât caloria, adică atunci când ieși în oraș sau când iei masa în familie. În aceste situații eu aleg de obicei să mănânc pește sau fructe de mare cu surse cât mai sigure (pe cât posibil, uneori nu ai de ales). Iar rețeta anti-îngrășare în această situație este să nu îți bați capul cu acest aspect! Nu știu exact în ce moment al istoriei noastre am decis că mâncarea este inamicul nostru, păcatul suprem și “plăcerea noastră vinovată”! Mâncare este unul dintre cele mai plăcute daruri pe care le-am primit de la Mama Natura. Dacă o respectăm pe ea și ne respectăm corpul în egală măsură, putem să găsim un echilibru între plăcerea de a mânca și privilegiul de a fi sănătoși. Dincolo de toată poezia, vă propun o strategie concretă: metodă 5+2. Din 7 cine câte găsești de obicei 😉 într-o săptămână, în 5 ocazii respecți regula lui S, iar în 2 te lași condus(ă) de papile în alegerea cinei. Aceste mese ar trebui să fie deosebite, să îți bucure toate simțurile, să se desfășoare într-un context social plăcut și să îți ofere satisfacție atât digestivă cât și emoțională. Pun accent pe diferența majoră dintre aceste mese plăcute și căutarea confortului în mâncare atunci când ești trist(ă). Mâncarea, din păcate (sau nu), nu este leac pentru anxietate, depresie sau despărțirea de iubi. De fapt, în aceste situații, sfârșește prin a înrăutății drama. Prin urmare nu ar trebui să o căutați atunci când aveți o problemă sau o nemulțumire, ci dimpotrivă, o masă bună ar trebui să completeze un peisaj fericit.
Acestea fiind spuse, vă las mai jos câteva idei de cină iar în video atașat acestui text veți găsi și câteva imagini pentru inspirație!
1. salată grecească
2. salată cu somon (teriyaki sau nu)
3. salată de frunze mixte cu dressing de iaurt sau dressing vinaigrette
4. salată de roșii cu tofu
5. rădăcinoase la cuptor (cartofi albi, cartofi dulci, țelină, păstârnac, morcovi, etc) cu salată verde
6. edamame opărite
7. salată de verdețuri mixte
8. supă cremă de legume (de obicei rădăcinoase dar poți improviza. Eu am mâncat supa cremă de dovleac toată toamna)
9. cartof copt (alb sau dulce) cu dressing de iaurt
10. supă cremă de linte
Pe pagina mea de Instagram găsiți highlights cu multe, multe idei de mic dejun, prânz, cină.
Cu drag,
Featured foto: Sara Dubler via Unsplash