Probabil una dintre dietele pe care le recomand cel mai des (desigur, într-o formă personalizată) este dieta antiinflamatoare. Motivul este simplu: multe dintre simptomele care ne supără au la baza o formă de inflamație în corp. De obicei silențioasă, ca picătură chinezească, se strecoară în toate aspectele vieții noastre încetul cu încetul astfel că ajunge să ni se pară normal să ne “tărâm” prin viață epuizate, balonate și cu dureri permanente.
Aș vrea să fie clar de la bun început: dieta noastră nu este singurul motiv pentru care nu ne simțim bine. Probabil că starea actuală este o combinație de genetică nefericită cu o serie de variabile ale stilului de viață, începând cu stresul și poluarea și continuând cu alimentația și somnul prost. Într-o ședința dedicată schimbării stilului de viață trecem prin toate aceste variabile. Însă, adevărul este că, de multe ori, farfuria este cel mai ușor de modificat. De multe ori nu suntem pregătite să reducem stresul (uneori pur și simplu nu putem schimba nimic), să ne mutăm într-o zonă cu aer mai curat (exagerez desigur, un purificator ajută însă), nu găsim timp pentru sport șamd. Dar să înlocuiești un aliment cu altul sau, și mai bine, să adaugi anumite alimente gustoase care mai sunt și sănătoase pe deasupra poate fi un prim pas excelent și, de multe ori, spectaculos.
Dieta antiinflamatoare este o dietă care se concentrează pe alimente care ajută la reducerea inflamației din organism și care poate ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii cronice precum artrita, diabetul zaharat de tip 2 și bolile de inimă.
În același timp, în cadrul acestei diete, se elimină alimentele care favorizează inflamația. Hai să le vedem pe rând:
Iată câteva alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le includem în dieta noastră:
- Peștele gras – somon, sardine, macrou, ton, hering – sunt bogate în acizi grași omega-3 care ajută la reducerea inflamației.
- Fructele și legumele cu frunze verzi – spanac, varză kale, salată verde – conțin antioxidanți puternici care ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
- Fructele și legumele colorate – ardei gras, morcovi, roșii, afine, zmeură – conțin antioxidanți puternici numiți carotenoide și flavonoide care ajută la reducerea inflamației și la protejarea celulelor de stresul oxidativ.
- Nuci și semințe – migdale, nuci, semințe de in, semințe de dovleac toate CRUDE – conțin grăsimi sănătoase și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației.
- Uleiuri sănătoase – ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de avocado – conțin grăsimi sănătoase și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației.
Pe de altă parte, există alimente pe care ar trebui să le evităm în dieta noastră, deoarece pot agrava inflamația în organism. Acestea includ:
- Grăsimile trans și saturate – se găsesc în alimente procesate, prăjite, fast food, carne roșie – pot agrava inflamația și pot crește riscul de boli de inimă.
- Zahărul și produsele zaharoase – băuturile îndulcite cu zahăr, dulciurile, produsele de patiserie – pot agrava inflamația și pot crește riscul de diabet zaharat de tip 2.
- Carbohidrații rafinați – pâinea albă, paste făinoase, orez alb – pot crește inflamația și pot cauza creșterea în greutate.
- Carnea roșie din animale crescute industrial – poate agrava inflamația și poate crește riscul de boli de inimă.
Pentru a beneficia de efectele antiinflamatoare ale dietei, este important să mâncați o varietate de alimente antiinflamatoare si să evitați alimentele care vă fac rău. Atunci când compun o dietă antiinflamatoare cu o clientă încerc să elimin treptat alimentele care nu îi fac bine și, simultan, adaug din plin alimente funcționale. Listele de mai sus sunt orientative. Unele persoane reacționează bine la diete gluten free sau chiar grain free, la diete fară lactate sau fără lectine. Nu există o regulă. În baza analizelor și a unei anamneze atente, putem depista aceste alimente inflamatoare și le putem înlocui cu alternative benefice pentru persoană respectivă. Dacă plecați cu o singură idee din acest text, această trebuie să fie personalizarea.
Solicita o sedinta privata!
Nu există doi oameni identici prin urmare, fiecare trebuie să exploreze cu multă curiozitate limitele propriului corp și să îi ofere ceea ce are nevoie pentru a înflori.
Photo by Karolina Kołodziejczak on Unsplash