Am pielea destul de inchisa la culoare, ma bronzez usor, fara sa ma ard si in “tinerete”, pe vremea cand inca imi permiteam sa fiu inconstienta, nu am folosit protective solara (“ma impiedica sa ma bronzez!”). Aceste vremuri au apus. Din doua motive:
- Pielea mea nu mai e ce a fost odata
Cu tot pigmentul meu norocos, am inceput sa ma ard si sa ma ridez ca o mamaie roscata natural. Nu vine chiar drept o surpriza. Odata cu inaintarea in varsta (si asta nu inseamna dupa 50 de ani asa cum am vrea sa credem, ci mai repede dupa 20 proaspat impliniti) organismul nostru nu stie sa mai functioneze perfect. Mecanismele noastre de aparare si regenerare se subrezesc pe zi ce trece, chiar daca efectele devin vizibile dupa 30 de ani, chiar 40 in cazul celor mai norocosi.
- Nici soarele nu mai e ce a fost odata
Poluarea, distrugerea stratului de ozon, schimbarea climei sunt doar cativa dintre factorii care ne predispun astazi la probleme cu care mamele si bunicile noastre nu s-au confruntat niciodata.
Traim sub un soare aproape agresiv care ne prajeste nesanatos inca de la primele ore ale diminetii. In ciuda unui fototip nascut sub stea norocoasa, am inceput sa dezvolt iritatii dupa expunerea la soare.
Asa ca anul trecut mi-am facut curaj pentru un control dermatologic. Voiam sa verific daca aceste zone predispuse la iritatii trec de testul dermatoscopului.
In urma controlului (cu vesti bune) am ramas totusi cu un mic semn de intrebare: what if they missed a spot? Nu stiu daca ati vazut vreodata un dermatoscop. Daca da, stiti la ce ma refer. Daca nu, va explic: dermatoscopul arata ca un fel de lupa pe care dermatologul o plimba pe suprafata corpului pentru a idenifica zone cu potential cancerigen. Evident ca exista posibilitatea ratarii unei anumite zone.
Rostul randurilor de mai sus este sa va comunic ca am gasit o alternativa la dermatoscop capabil sa evalueze intreaga suprafata a pielii fara riscul de a rata o zona. Iar acesta este doar unul din multiplele lucruri pe care le poate face acest aparat.
Pentru ca primavara a venit, luna dedicata luptei impotriva cancerului de piele bate la usa, iar pe rafturile farmaciilor si-au facut loc deja cremele cu FPS, consider ca este o datorie pe care o avem fata de noi insene sa ne verificam sanatatea pielii.
Alternativa despre care va scriu este FotoFinder, un aparat complex care poate face o analiza detaliata a tuturor leziunilor care exista la nivelul pielii. In plus, acesta poate analiza firul de par in profunzime, detectand astfel problemele de sanatate de la acest nivel. FotoFinder depisteaza leziunile precanceroase si carcinoamele bazocelulare. In plus, noul program face posibila documentarea si cuantificarea digitala a pierderii parului cu o precizie fara precedent. Toti parametrii esentiali de crestere si pierdere a parului sunt calculati automat, rapid, fara durere si cu precizie.
Cu ajutorul FotoFinder, medicul dermatolog analizeaza porii, petele pigmentare, arsurile solare, ridurile, dar si vasele de sange atat de pe fata cat si de pe picioare. Un vis pentru orice perfectionista!