Confesiunile (si solutiile) unui anxios

Priveam zilele trecute catre locul unde, chiar in ziua in care implinea 4 ani, copilul meu s-a impiedicat la un picometru distanta de o nenorocire. Acum stiu sigur ca fix pe acel loc a stat ingerul ei pazitor, pregatit sa o prinda si sa ii faca vant pe iarba, nu pe piatra.

Desi plina de recunostinta, am simtit cum pamantul imi fuge de sub picioare – super-puterea mea de mama este sa sper ca totul va fi bine? Indiferent in cate nopti ii verific respiratia, o clipa de neatentie este suficienta pentru a face loc necazului? Ce test de credinta primeste fiecare parinte atunci cand primeste un dar atat de pretios, dar nu si abilitatea de a-l proteja de toate relele Pamantului…

Incerc deja de ani buni sa inteleg acel “faca-se voia Ta”. Cumva, pot sa accept mult mai usor ca oamenii leviteaza sau ca merg pe apa decat sa pricep ca nu am control asupra vietii mele.

Cum respira oamenii care nu cred ca Universul conspira in interesul lor?

Cateodata ma simt tare bine sa pot renunta la liberul arbitru, sa pot inspira magia, sa pot astepta surprizele frecandu-mi palmele curioasa. Alteori, lipsita de control, cuprinsa de anxietate, imi doresc sa am superputeri. M-as inchina la orice chip cioplit, m-as cuibari in brate puternice, as implora sa fiu mintita.

Pe la jumatatea acestor ganduri, o liniste parca a altcuiva imi da tarcoale – ‘ce-o fi, o fi’. Este, poate, o liniste izvorata din epuizare. Dar eu prefer sa o vad ca pe o forma de abandon si incredere – un Univers care lucreaza prin legea binelui nu poate decat sa ma poarte in directia benefica spiritului meu. Poate ca este un drum cu hopuri, dar chiar si in cele mai negre clipe ale mele am incredere ca destinatia va merita orice neplacere aparuta in cale.

Alte idei?

Anxietatea mea e plimbata pe la multi psihologi. Am frecat buline absorbante de temeri, am despicat in sedinte costisitoare consecintele alaptarii insuficiente si ale parentingului comunist. Vrajeli! Si asta vine din partea unui om care crede in Mos Craciun! E adevarat, am auzit de oameni pentru care aceste tehnci au functionat…

Sunt sigura ca, pe termen lung, singura cale de a scapa de anxietate este increderea oarba in divinitatea in care am fost crescuti sa credem. Oricat ne-am dori si am vrea sa credem ca avem controlul, adevarul este ca viata e deja scrisa de o mana care, se pare, ne vrea binele. Pana cand mintea noastra se dezbraca de toate piedicile care ne impiedica sa ne lasam in voia sortii, cateva trucuri pentru anxiosi se gasesc mai jos:

Pastila cu recunostinta

Am citit pe undeva ca antidotul anxietatii este recunostinta. Si ca un leac eficient pentru atacurile de panica si starile anxioase ar fi intocmirea unei liste de lucruri pentru care simti nevoia sa spui ‘multumesc”. Eu am scris mai multe biletele pe care le-am lasat prin buzunare, genti, sertare. Chiar zilele trecute am dat peste o asemenea lista intr-o cutie cu maruntisuri. Lecturarea ei rapida, pret de numai cateva secunde, a fost ca o infuzie pe baza de praf de unicorn.

Hashtagul tau

Pastila cu recunostinta functioneaza. La fel de bine insa, iti poti face plinul de bine si frumos din toate lucrurile marunte si pozitive din viata ta. Simpla constientizare a tuturor lucrurilor bune care ti se intampla ar putea avea un efect splendid asupra psihicului tau. Daca esti pasionat de Instagram, Facebook sau Twitter, iti poti grupa toate lucrurile bune sub un tag al tau. Eu am ales #energiipozitive. Un exemplu mult mai celebru este #100happydays. Gaseste-l pe cel care te reprezinta pe tine. Iti doresc inspiratie!

Sportul

Ei da, nimanui nu-i place sa auda chestii d-astea. Dar adevarul este ca sportul face bine la cap. Ajuta si cu celulita de pe fund. Dar vine o varsta cand pui mai mult pret pe cap decat pe fund ;).

EFT Tapping

Nu stiu care este traducerea pentru termenul de mai sus, nici macar nu sunt sigura ca exista una. Oricum s-ar traduce gestul din clipul de mai jos, tehnica merita incercata. Fie si numai pentru ca s-ar putea sa te umfle rasul atat de tare incat sa uiti de frica.

Youtube-ul e plin de tutoriale de tapping, dar tipul asta mi s-a parut cel mai simpatic (daca ai googalit in plin atac de panica dupa o solutie si nu ai chef de tipi amuzanti, sari rapid la minutul 30:40 )

That’s it din ce am testat eu! Alte idei?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.