Aceleasi alimente le digeram si le absorbim diferit in functie de momentul zilei, caci organele noastre prezinta un anume orar, un bioritm pe care poate ca nu ar trebui sa il ignoram.
Tinand cont de acest bioritm nutritionistul Alain Delabos a concretizat in anul 1986 bazele crononutritiei, avand sa dezvolte sau sa explice unele alegeri naturale pe care oamenii le fac in dieta de zi cu zi. Metabolismul nostru variaza pe parcursul celor 24 de ore, asa se explica de ce nu ar trebui sa consumam ciocolata seara, caci ne strica somnul, sau ciorba la micul dejun, caci nu avem dispozitie (pofta de mancare fiind de asemenea dependenta de acest bioritm).
Stomacul nostru nu este “dispus” sa digere orice oricand, asadar Alain Delabos propune o alimentatie in functie de ritmul natural al organismului si al secretiilor sale enzimatice. Desi nu este o dieta, crononutritia ne ajuta sa ne mentinem supli si sanatosi.
Principiile crononutritiei
In prima parte a zilei se consuma alimentele consistente si calorice
Nutrientii si caloriile ingerate la micul dejun si la masa de pranz sunt folosite pentru a mentine energia intreaga zi, uneori chiar si peste noapte in cadrul proceselor de constructie tisulara si regenerare. Asadar este important sa luam micul dejun si sa ne alegem cu grija alimentele la prima gustare din zi si la masa de pranz. Masa de seara trebuie sa fie usoara, hidratanta pentru a asigura necesarul de apa pentru intreaga noapte, nu foarte energizanta pentru a ne permite un somn odihnitor. Daca masa de seara este de fapt cea mai importanta din zi, riscam ca nutrientii sa fie mai degraba depozitati sub forma de grasimi decat utilizati.
Principii nutritionale pentru prima parte a zilei:
- Fibrele si proteinele la micul dejun – dimineata organismul secreta proteaze, lipaze si insulina, de aceea putem consuma alimente bogate in proteine, grasimi si fibre. Ca exemplu uleiurile extravirgine, pudrele proteice din seminte, cerealele integrale, sucurile naturale de fructe sau legume, hrisca, dar si carne sau oua pot fi consumate fara nicio grija dimineata. Cafeaua sau ceiaul sunt recomandate a fi neindulcite si consumate, daca se poate, cu jumatate de ora inainte de masa.
- Micul dejun trebuie sa reprezinte o masa completa, acesta sa nu fie reprezentat doar de o ceasca de cafea sau de ceai;
- La masa se va manca incet, in tihna, mentinand o stare de armonie;
- Trei elemente la masa de pranz: proteine animale sau vegetale, glucide complexe cu absorbtie lenta, dar si glucide cu absorbtie rapida pentru cresterea usoara a glicemiei si un plus de energie. De exemplu salata de cruditati, tofu, paste, orez integral, naut, ciuperci, linte, budinca din chia, produse de origine animala cum ar fi carnea de pui sau peste, dar si ciorbele pot fi consumate la aceasta masa.
Foto by Brooke Lark on Unsplash
Principii nutritionale pentru masa de dupa-amiaza si cina:
- Dupa-amiaza ne putem simti usor obositi si lipsiti de energie, pentru ca glicemia noastra are tendinta sa scada. Asadar putem consuma cateva patratele de ciocolata neagra, poate o prajitura sau un desert sarac in grasimi, fructe deshidratate, nuci, alune sau fructe dulci ori mere.
- La cina se recomanda o masa usoara si eventual hidratanta pentru ca organismul sa aiba suficienta apa intreaga noapte. Pentru ca seara secretia de enzime digestive este scazuta, macarea gatita poate fi mai usor de digerat. Se poate consuma ciorba sau supa crema, cartofi fierti sau copti, fasole verde fiarta sau la aburi, ciuperci si legume la abur. Atentie insa, daca suferiti de hipertensiune sau tensiune arteriala oscilanta este recomandata evitarea supelor si ciorbelor (aceste pot creste usor tensiune pe timpul noptii). Nu consumati alimente prajite, carne tocata sau preparate bogate in grasimi (acestea au nevoie de o secretie buna a enzimelor digestive si raman pret de ore in stomac, perturband somnul si predispunand la boli digestive). Se poate consuma un ceai de tei sau sunatoare, care sa ajute la un somn linistit.
Alternati cat mai multe alimente si evitati sucurile carbogazoase sau cele din comert bogate in zahar. Consumul de carne rosie sau alba nu ar trebui sa depaseasca 3 mese pe saptamana, insa pestele si fructele de mare pot fi consumate zilnic.
Limitati consumul de morcovi, banane, sfecla rosie si in general al alimentelor cu indice glicemic mare. Atentie, morcovii cruzi au indice glicemic mic, insa acesta creste prin preparare termica.
Nutritionistul Alain Delabos ne recomanda sa ne constituim un program strict de hrana, sa mancam la ore fixe, caci astfel organismul isi poate “programa” secretiile digestive, pregatindu-se astfel cu ceva timp inainte pentru masa ce urmeaza a fi ingerata.
Beneficiile acestei diete le simtim dupa cateva luni de zile, insa crononutritia merita incercata, principiile acesteia fiind apreciate in lumea intreaga.
Featured photo by Brigitte Tohm on Unsplash
Se pare ca eu deja pun în aplicare unele principii enunțate în articol, dar am aflat și lucruri noi 🙂 E important sa ținem cont de aceste principii, pentru ca de buna funcționare a sistemului digestiv depinde sănătatea întregului organism.