Resveratrolul, cel mai puternic antioxidant din natura!

Resveratrolul este pigmentul ce da nuanta de mov vegetalelor, fiind totodata un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 5 ori mai puternic decat vitamina A. Practic este cel mai puternic antioxidant din natura.

Prezenta resveratrolului in vinul rosu a explicat asa-numitul “Paradox francez”, care vizeaza incidenta foarte mica a bolilor cardiovasculare in randul francezilor, desi acestia consuma destul de multe grasimi, resveratrolul luptand impotriva formarii placii de aterom si ajutand in mentinerea sanatatii inimii si a vaselor. Tot resveratrolul explica si de ce frantuzoiacele par mai tinere, semnele imbatranirii instaurandu-se mai greu.

Substantele antioxidante au rolul de a reduce radicalii liberi din organism, acestia avand caracter toxic si putand provoca tot soiul de leziuni. Practic substantele antioxidante joaca, pe scurt, rol antiinflamator, antidegenerativ, anticancerigen.

Ce beneficii ne aduce resveratrolul?

Fiecare organ se poate bucura de efectele antioxidantilor mai mult mai putin in mod direct, asadar resveratrolul va avea actiuni la nivelul tuturor sistemelor si aparatelor din organism.

Resveratrolul si sistemul nervos

Un rol important in lumea medicala il are acest antioxidant la nivelul sistemului nervos. Se pare ca poate preveni o gama larga de boli neurologice si nervoase, de la neuropatii la dementa, boala Parkinson sau Alzheimer, fiind totodata un excelent neuroprotector (1).

Resveratrolul previne afectarea functiilor motorii si cognitive, previne moartea neuronala precoce, dar si infarctele cerebrale si edemul cerebral. Acest antioxidant ajuta in scaderea inflamatiei la nivelul creierului, dar si al intregului organism, scade strsul oxidativ si previne atrofia celulelor nervoase.

Resveratrolul si sanatatea ochilor

Stresul si inflamatia oxidativa joaca un rol critic in initierea si progresia bolilor oculare legate de varsta (glaucom, cataracta, retinopatie diabetica si degenerescenta maculara) care duc la pierderea progresiva a vederii si la orbire. Studiile experimentale au furnizat dovezi privind efectele biologice ale resveratrolului pe numeroase cai, implicate in patogeneza acestor tulburari oculare legate de varsta. Astfel ca resveratrolul poate fi folosit atat in preventie cat si in tratamentul celor mai frecvente afectiuni oftalmologice. (2)

Resveratrolul protejeaza organele genitale feminine si glandele mamare

Desi nu este un hormon, totusi resveratrolul actioneaza pe receptorii estrogenici, prezenti in multe tesuturi in afara celor genitale sau mamare. De exemplu ficatul, sistemul cardiovascular, intestinele prezinta astfel de receptori. Resveratrolul intervine si in preventia aparitiei cancerului de san. (3)

Rol anticancerigen

Un alt rol deosebit de important pe care il joaca resveratrolul este cel anticancerigen. Prin efectele sale directe sau indirecte resveratrolul sustine mecanismele de protectie impotriva aparitiei mutatiilor sau a celulelor canceroase. Rolurile sale vizeaza majoritatea tipurilor de cancer, inclusiv cel mamar, cancerul de piele, intestinal, de prostata si asa mai departe. (4)

Desigur ca resveratrolul va interveni pozitiv in ceea ce priveste functionarea sistemului imunitar, protejandu-ne astfel de o lista lunga de boli.

Alimente bogate in resveratrol

Vegetalele care contin resveratrol sunt usor de identificat, pentru ca acestea “pateaza mov”. Asadar strugurii negri, vinul rosu si vinul negru, coacazele, afinele, varza rosie, fructe de padure, corcodusele negre, malinele, prunele uscate, vinetele il contin din belsug. Resveratrolul se mai gaseste si in nuci, alune, seminte de in, fasole neagra.

Se pot incerca si suplimentele de resveratrol, cu precadere in sezonul rece cand nu ne putem bucura la fel de mult de sursele naturale ale acestui antioxidant insa beneficiile lor nu au fost dovedite de studii clinice ultima data cand am verificat.

 

Cu drag,

 

 

 

 

Referinte

  1. Neuroprotective Properties and Mechanisms of Resveratrol in in Vitro and in Vivo Experimental Cerebral Stroke Models
  2. Resveratrol and Ophthalmic Diseases
  3. Resveratrol modulates the inflammatory response via an estrogen receptor-signal integration network
  4. Resveratrol and cancer: focus on in vivo evidence

Featured foto Photo by Aliis Sinisalu on Unsplash

2 Comments

  1. Chiar cautam acum vreo saptamana suplimente cu resveratrol, dar cred ca raman la varianta cea mai naturala, voi consuma alimentele care il contin. Plus ca imi plac enorm de mult coacazele, afinele, nucile si alunele.

    • Sursele naturale sunt intotdeauna de preferat. Nu-mi amintesc pe unde am citit despre un experiment cu antioxidantii din mere: long story short, efectul antioxidant al unui mar este de cateva sute de ori mai mare decat administrarea din suplimente a unei cantitati corespunzatoare de antioxidanti. Probabil ca in matricea naturala exista ceva ce amplifica efectul… stiinta mai are mult de invatat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.