Susanul alb si negru: beneficii si diferente

Susanul este originar din Orientul Mijlociu si India, iar semintele de susan au fost folosite inca din timpuri stravechi pentru proprietatile lor, dar si pentru gustul deosebit pe care il au. Semintele de susan sunt considerate ca fiind unele dintre putinele alimente ce intineresc organismul, in antichitate crezandu-se ca aduc nemurirea.

Se spune ca cine mananca o lingurita de seminte de susan negru proaspete, udate de roua florilor din zorii celei mai lungi zile ale anului, acela va castiga nemurirea.

Beneficiile semintelor de susan alb si negru

Semintele crude de susan sunt pline de vitamine si oligoelemente, de grasimi sanatoase, proteine si antioxidanti. Acestea au in compozitie:

  • 5% apa;
  • 25% carbohidrati;
  • 50% grasimi;
  • 20% proteine si aminoacizi esentiali (acei aminoacizi pe care corpul nostru nu ii poate sintetiza singur si aportul acestora se face strict din alimentatie) – semintele de susan contin cu 50% mai multe proteine decat carnea.

Semintele de susan sunt bogate in vitaina A, C, E, dar mai ales in vitamine din complexul B, sustinand si aportul optim de vitamina B12 din organism.

Este de mentionat ca acestea contin suficient acid folic, astfel incat sunt recomandate in combaterea anemiei. Acestea mai contin si fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor. Este de subliniat cantitatea de calciu continuta in aceste seminte, care pot inlocui cu succes sursele de calciu de origine animala.

Consumul regulat al semintelor de susan pare sa fie implicat in preventia sau ameliorarea unor afectiuni, iar terapeutii le recomanda in: ameliorarea durerilor reumatice, in constipatie (intensifica peristaltismul intestinal), in detoxifiere, in sporirea lactatiei la mame, in osteoporoza, anemie, dar si in ateroscleroza, avand rolul de a reduce nivelul de colesterol “rau” (LDL) din sange, in insomnie, stare de oboseala. Poate ca aceste efecte nu sunt remarcate la orice consumator, insa stim sigur ca aceste seminte sunt foarte gustoase. Puteti incerca sa consumati si laptele de susan, este foarte aromat si cu un gust aparte. Inca ceva: semintele de susan au efect afrodiziac.

Ce diferente nutritionale sunt intre semintele de susan alb si negru?

Spre deosebire de semintele de susan alb, cele negre sunt mult mai aromate si mai bogate in antioxidanti, fibre si calciu (contin cu peste 50% mai mult calciu decat semintele de susan alb). Se pare ca alte diferente nutritionale nu au fost remarcate, dar exista si o diferenta de gust care poate fi speculata in gastronomie.

Semintele de susan – contraindicatii

Unele persoane pot face alergie la aceste seminte, manifestata prin urticarie sau dermatita, aparitia unor mancarimi la nivelul pielii sau a aftelor bucale. Pot sa apara si varsaturi sau umflarea buzelor ori chiar reactii alergice grave, dar acestea din urma sunt cazuri foarte rare.

O atentie la consumul semintelor de susan ar trebui sa il prezinte si femeile cu dezechilibre ale hormonilor genitali sau cei care sufera de hipercalcemie (nivelul crescut al calciului in sange peste valorile de referinta).

Idei pentru consumul sanatos al semintelor de susan: in salate, in smoothie-uri, peste un toast cu avocado sau alte fructe/legume, in preparat raw vegane, sushi. Laptele de susan il poate inlocui pe cel de origine animala.

Pentru a va bucura de toate proprietatile nutritive ale semintelor de susan va recomand sa le consumati crude. Puteti incerca si uleiul extravirgin din seminte de susan.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.