Ce-i greșit aici?

Stilul de viață sănătos se menține pe termen lung cu flexibilitate și compromis. Nu poți să fii corect tot timpul, nu poți să mănânci impecabil de fiecare dată. Uneori greșești, alteori o comiți intenționat. Ambele situații sunt perfect acceptabile atâta timp cât nu se repeta zilnic.

De obicei vă spun ce e corect. Dar mi-am dat seama că sunt utile și greșelile din care putem învăța. Așa că, de aici înainte, vi le prezint și pe acestea.

Asta e farfuria mea. Am mâncat risotto cu salată. Ce-i greșit aici?

 

O dată, orezul alb. Prin rafinare, cerealele își pierd aproape toate proprietățile benefice pentru corp pentru că este îndepărtată tărâța – învelișul exterior al bobului, și germenele, partea sa intermediară. Rezultatul rămas este doar “miezul” – endospermul – adică acea parte din cereală care este plină de calorii dar săracă în vitamine, antioxidanți și fibre. Fără tărâță și germene, o pătrime din proteina unei cereale se pierde alături de 17 nutrienți cheie – vitamine din grupul B, antioxidanți, aminoacizi, minerale și grăsimi bune. [1]

Cu toate acestea, nu faptul că orezul este alb mă deranjează cel mai tare la acest prânz. Dacă ai încercat să faci risotto cu orice alt tip de orez, știi că nu prea merge. Sau, dacă ai reușit, te rog dă-mi și mie de veste cum ai făcut. Până atunci, ne asumam că vom mânca din când în când niște orez alb la risotto.

Problema cea mai mare aici este însă dimensiunea porției. E uriașă indiferent din ce unghi te uiți.

Cât de mare e o porție rezonabilă?

Harvard My Plate are cele mai simple reguli: cerealele să-ți ocupe o pătrime din farfurie.  [2]

Ops!

Din punctul meu de vedere, aceste indicații sunt suficiente pentru a-ți constui dieta ideală. Dar dacă vrei să afli mai multe despre mărimea porției de cereale, te vei pierde în “ounce“, “servings” sau “cups“.

Astfel, conform My Plate, femeile trebuie să consume între 3 și 6 ounce de cereale pe zi, iar bărbații pot merge până la 7-8.  [3]

Ce înseamnă “ounce”? O felie de pâine, 1 ceașcă de cereale, jumătate de ceașcă de orez gătit sau paste fierte.

Adică am voie 3 cești de orez pe zi?

Nu! În primul rând, aceasta este cantitatea recomandată zilnic, însumat din toate cerealele pe care le consumi, de preferință în procent cât mai mare integrale și recomandată dacă vrei sa te menții. Dacă vrei să slăbești, ți-aș recomanda să rămâi la recomandarea minimă și să consumi exclusiv variantele integrale.

Sper că acest tip de articol îți este de folos. Dacă ai întrebări sau sugestii, le aștept cu interes în comentarii.

Cu drag,

 

 

Referințe

[1] http://www.rompan.ro/uploaded_files/file/2009_1_revista.pdf

[2] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate-vs-usda-myplate/

[3] https://www.choosemyplate.gov/grains

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.