Brioșe fără zahăr, cu ovăz, afine și semințe de in

Atunci când întâlnesc un fel nou de mâncare pe gustul meu, caut să-l “însănătoșesc”, adică să îl reproduc acasă folosind ingrediente cât mai puțin procesate, cât mai integrale și, pe cât posibil, vegetale.

Așa începe povestea noastră de astăzi ce are drept personaj principal delicioasele brioșe cu afine pe care, sunt sigură, mulți dintre voi le adoră. Pe cât sunt de bune, pe atât sunt de încărcate cu ingrediente super-calorice și ultra-procesate. De-a lungul timpului, am lucrat la această rețetă pentru a o îmbunătăți în felurite chipuri. Primul pas a fost să înlocuiesc făina albă cu cea integrală și să i le servesc, undeva pe la începutul relației noastre, soțului meu. În ciuda gustului, totuși ne-am căsătorit. Mai apoi, am testat în diverse combinații și proporții restul ingredientelor care mă supărau: zahărul procesat și grăsimile în exces.

Mai jos găsiți varianta la care am ajuns în prezent, o prăjiturică pentru toată familia, de la mic la mare, care poate ține loc de mic dejun, gustare pentru drum sau desert.

Ingrediente

1/2 pahar semințe de in
1 pahar de fulgi de ovăz
1 pahar de făină albă
1/2 pahar curmale (sau după gust)
1 pahar ulei de cocos
2 pahare de lapte (sau unul de lapte și unul de apă, dacă vreți să scădeți încărcătura calorică)
1 pahar afine
1 plic de praf de copt stins cu zeamă de lămâie

Opțional: 1-2 ouă sau 1 banană (vă recomand să pregătiți la început și cu ouă acest preparat, apoi să treceți la varianta cu banană).

Mod de preparare

De obicei adaug din ochi ingredientele astfel încât să obțin un aluat cu textura aluatului de chec. Dacă vă este mai ușor, le puteți măsura conform indicațiilor de mai sus și, dacă vreți să vă aventurați pe tărâmul exclusiv integral, puteți înlocui paharul de făină cu încă unul de fulgi de ovăz sau o făină integrală după preferință, cu mențiunea că este posibil ca făina integrală să ceară mai mult lichid.

Mai apoi, trebuie să vă atenționez în legătură cu semințele de in. De fiecare dată când le folosesc în preparatele din bucătăria mea, menționez că ele trebuie măcinate pentru că, în caz contrar, învelișul lor solid nu va permite penetrarea sucurilor digestive până în profunzimea semințelor, acolo unde se găsesc toate substanțele pe care le căutăm în acest ingredient. Semințele de in sunt o sursă vegetală extraordinară de acizi omega, proteine, vitaminele B și E, dar și fitoestrogeni cu rol protector împotriva cancerului de sân [1] și de prostată [2]. Cu alte cuvinte, vreți să vă asigurați că semințele de in sunt bine măcinate! Eu le-am mărunțit cu ajutorul blenderului KitchenAid a cărui funcție de măcinare m-a scutit de folosirea mojarului sau a râșnitei. Și tot aceeași funcție mi-a fost de folos pentru măcinarea curmalelor pe care le-am folosit pentru a înlocui zahărul din rețeta clasică.

Curmalele sunt, vă povesteam cu mare bucurie si in alte rânduri, singurul zahăr sănătos pe care îl puteți consuma. Explicația este simplă: singurul ingredient din zahărul de curmale sunt… curmalele – uscate și măcinate, deci alimente integrale, în matricea pe care a proiectat-o natura. Prin urmare, la pachet cu dulceața, primești cel puțin 15 minerale, 23 de aminoacizi și 6 vitamine, alături de o porție consistentă de fibră [3].

Uleiul de cocos nu este, din păcate, atât de grozav pe cât se zvonește. Încărcarea sa în grăsimi săturate este similară cu cea din unt, așadar singurul motiv pentru care îl folosesc în prăjituri este aroma sa plăcută și originea vegetala atunci când aleg sa gătesc vegan. Cu toate acestea, am reușit să scad în ansamblu nivelul de grăsimi saturate din preparat datorită adăugarii semințelor de in și a curmalelor.

Pentru a pregăti aluatul, am pus în blenderul KitchenAid toate ingredientele, mai puțin afinele, și le-am amestecat cu ajutorul funcției Soft Start care crește viteza de rotație treptat pentru o blendare mai eficientă și pentru a evita împrăștierea ingredientelor. Odată omogenizată compoziția, am adăugat o parte din afinele înghețate și am folosit funcția de zdrobire gheață pentru a mă asigura că aroma lor va pătrunde în aluat.

Compoziția astfel formată a fost turnată în forme, decorată cu restul afinelor și coaptă la 180 grade vreme de 40-50 minute. Am observat că timpul diferă de la un cuptor la altul așadar vă recomand cu căldură să testați cu scobitoarea aluatul înainte să scoateți brioșele din cuptor și să vă așteptați la un aluat mai umed datorat ingredientelor, dar în niciun caz crud.

Dacă aveți rețete pe care le-ați “însănătoșit”, le aștept cu mare interes!

Cu drag,
Oana

Referințe

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23354422
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11445478
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850886

 

#Advertorial

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.