Dr. Elena Claudia Teodorescu: Cancerul de sân este curabil dacă este descoperit la timp, în stadii incipiente

Octombrie este, așa cum probabil deja știți, luna dedicată luptei împotriva cancerului de sân. Am scris și am vorbit în social media despre importanța controalelor periodice și am participat la momentul în care, anul acesta, Arcul de Triumf a fost luminat în roz de prietenii de la Estée Lauder în semn de susținere pentru femeile care se luptă cu această boală. Prin urmare, nu se putea să încheiem luna altfel decât cu un text care să rezume cele mai importante idei pe care noi, femeile, ar trebui să le deținem despre acest subiect.

Pentru informații clare și sigure, am mers la cei mai buni specialiști. Astfel s-a născut interviul de mai jos – un scurt ghid creionat din raspunsurile dnei. Dr. Elena Claudia Teodorescu, fondator și director Donna Medical Center, Centrul de Excelență în Sănătatea Femeii.

Să o luăm cu începutul: De ce apare cancerul de sân?

Cercetătorii nu au reușit să descopere care sunt cauzele exacte ale cancerului mamar, însă cunoaștem câțiva dintre factorii de risc ce influențează șansele de a dezvolta această boală. Cel mai important dintre factorii de risc este înaintarea în vârstă – statisticile ne arată că peste 80% din cancerele de sân apar la femei care au trecut de vârsta de 50 de ani (după menopauză). Genetica joacă, de asemenea, un rol important în apariția cancerului mamar. Femeile ale căror rude au avut sau au cancer de sân sunt mai susceptibile de a dezvolta această boală. Aproximativ 5% – 10% din cazurile de cancer de sân sunt ereditare. Femeile care poartă genele BRCA1 și BRCA2 au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la sân și / sau cancer ovarian, aceste gene putând fi moștenite. Totodată, istoricul de cancer de sân se numără printre cei mai influenți factori de risc. Doamnele care au suferit de această boală, chiar și forme non-invazive, sunt mai susceptibile de a o dezvolta din nou, comparativ cu femeile care nu au antecedente de cancer la sân. Nu trebuie neglijați nici anumiți noduli mamari (benigni, non-canceroși) sau țesutul mamar dens, care pot amplifica riscul dezvoltării cancerului la sân. În listă menționăm și expunerea la estrogen, obezitatea, consumul de alcool, expunerea la radiații sau terapia hormonală.

Putem, prin stilul de viață, să scădem riscul apariției acestei boli? Dacă da, cum?

Un stil de viață sănătos nu ne oferă garanția reducerii riscului de apariție a cancerului mamar, dar poate contribui, alături de efectuarea controalelor de rutină și asigurarea unei stări emoționale echilibrate, la crearea unui „scut” de prevenție împotriva cancerului la sân. Niciun fel de mâncare nu ține cu certitudine cancerul la distanță, însă asocierea corectă a alimentelor poate face diferența. Potrivit Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, ideal ar fi să menținem un echilibru între proteinele vegetale și cele animale, consumând de două ori mai multe fructe și legume decât carne. Iată, când vine vorba despre sănătate și prevenție, frigiderul poate fi un prieten de nădejde. Specialiștii recomandă să consumăm între 5 și 9 porții de legume și fructe zilnic, în special pe cele care se încadrează în lista supra-alimentelor: broccoli, fructele de pădure, roșiile, nucile, usturoiul, sau fasolea. Bineînțeles, un program regulat de exerciții fizice, asociat unei alimentații corecte, va avea o multitudine de beneficii asupra stării noastre de bine. 

Ce presupune controlul de rutină? Care sunt mijloacele de investigație și frecvența la care este recomandat să le efectuăm?

Când vine vorba de sănătatea noastră, suntem deseori tentate să dăm un search pe Google ca să vedem ce ar putea fi sau să ascultăm sfaturile celor din jurul nostru. Totuși, este bine ca femeile să primească recomandări personalizate de la specialiști, pentru a evita timp și bani irosiți cu investigații inutile sau prea dese și în același timp, ca să fie sigure că fac prevenție într-un mod corect.

Anual, indiferent de vârstă, recomand efectuarea analizelor de sânge și a unui control de medicină internă, care au rolul de a evalua starea de sănătate generală și de a identifica eventuale probleme cu organele interne. Ulterior, este important ca femeile să își facă autoexaminarea  lunară a sânilor, pentru a sesiza eventuale modificări. Următorul pas constă în investigațiile ginecologice și mamare, care pot depista precoce afecțiuni frecvente la femei, înaintea apariției simptomelor și care practic salvează vieți.

În cazul în care au până în 30 de ani, femeile ar trebui să meargă anual la consultul ginecologic, care să fie însoțit, de această dată, de ecografia transvaginală. În ceea ce privește sănătatea sânilor, recomand efectuarea unei consultații senologice la medicul ginecolog o dată pe an și efectuarea unei ecografii mamare o dată la 3 ani.

Femeile care au între 30 și 40 de ani trebuie să facă toate investigațiile menționate mai sus, însă, din cauza faptului că, odată cu înaintarea în vârstă crește riscul dezvoltării afecțiunilor mamare, frecvența ecografiei mamare crește și ea, astfel că efectuarea investigației se recomandă anual. După 40 de ani se urmează aceleași proceduri, cu mențiunea foarte importantă că se adaugă efectuarea mamografiei, din 2 în 2 ani.

De reținut că acest algoritm de prevenție este potrivit pacientelor asimptomatice și reprezintă o direcție orientativă. Există o legătură strânsă între vârstă, istoricul medical și frecvența cu care trebuie să facem anumite investigații, iar programul de prevenție personalizat se stabilește împreună cu medicul specialist, în funcție de particularitățile medicale ale fiecăreia. 

Mamografia este o investigație de multe ori neplăcută. Poate elastografia să o înlocuiască?

Mamografia Digitală cu Tomosinteză 3D este cea mai nouă și avansată metodă de examinare a sânilor la femeile care au peste 40 de ani. Această investigație depistează cu cea mai mare acuratețe formațiunile mamare, benigne sau maligne. Mamograful Selenia Dimensions 3D de la Hologic – lider mondial în mamografia digitală – disponibil la Donna Medical Center, vine cu o ergonomie îmbunatățită față de mamografele anterioare, prin forma sa și tehnica de compresie utilizată. Combinația dintre cel mai avansat mamograf și un asistent de mamografie foarte priceput, garantează un disconfort minim în timpul compresiei sânilor. Astfel, experiența medicală devine mai relaxantă pentru pacientă, datorită tehnologiei inovative și a ambientului plăcut din clinică. Pe de altă parte, elastografia mamară este o metodă complementară ecografiei și mamografiei, ce măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Sonoelastografia nu înlocuiește mamografia sau ecografia mamară, ci le completează, uneori fiind esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și unul malign. Poate să evite o operație inutilă sau dimpotrivă, poate să mărească gradul de suspiciune. Elastografia mamară completează ecografia mamară/mamografia mai ales în cazul nodulilor aflați în zona „gri”, adică cu cod BI-RADS 3 și 4 (ce nu au caracteristici tipice de benignitate sau malignitate).

Să spunem că, la controlul de rutină, se întâmplă cel mai rău scenariu: medicul identifică o formațiune suspicioasă. Care sunt următorii pași?

Un diagnostic de cancer nu înseamnă neapărat sfârșitul vieții ci un nou început – o mare parte din cancere, cele descoperite în stadii incipiente, sunt tratabile. Deși prima tentație este de a te simți fără puteri și de a te închide în tine, este foarte important să lupți prin aflarea cât mai multor informații preliminare. Cunoaște toate detaliile despre tipul, localizarea și dimensiunea cancerului cu care ai fost diagnosticată. Ulterior, pune medicului cât mai multe întrebări despre variantele de tratament, rata de succes a fiecărui tip de tratament, dar și despre efectele sale secundare. Astfel vei putea lua cea mai bună decizie pentru propria sănătate. Ar fi bine să mergi la medic însoțită. În aceste momente de criză personală, nu încerca să acumulezi singură toate informațiile – este posibil ca o parte dintre ele, câteodată chiar importante, să îți scape din vedere. Este totodată important să accepți ajutorul celor dragi. Fie că este vorba despre preparatul meselor sau alte activități zilnice sau pur și simplu de suportul moral, la un moment dat, pe parcursul tratamentului vei avea nevoie de o persoană apropiată care să te susțină în demersul tău. De asemenea, recomand înscrierea într-un grup de suport dedicat. Expertiza psihologilor dar și experiența altor persoane care trec prin momente similare ca și tine îți vor fi de folos în acceptarea tratamentului și recuperarea ulterioară. Atunci când diagnosticul este unul grav, este foarte important să soliciți și să primești o a doua opinie de la un medic expert. Totuși, există și un pericol atunci când alegi să afli mai multe opinii. Se întâmplă uneori ca ele să fie diferite și atunci să se întârzie începerea tratamentului. Așadar, fii sigură că alegi să mergi pentru second opinion la un medic expert în tipul de afecțiune suspectat.

Este cancerul de sân curabil?

Cancerul este curabil dacă este descoperit la timp, în stadii incipiente. Avantajul major al controalelor de prevenție este tocmai depistarea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creșterea șanselor de vindecare și impune doar  un tratament conservator (extirparea zonei bolnave și nu a sânului în totalitate). În România, din păcate, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar se află deja într-un stadiu avansat de boală (stadiu 3-4). Acest lucru este cauzat tocmai de faptul că femeile neglijează acest aspect al sănătății lor și nu efectuează controalele senologice de rutină.

Motivul principal pentru care îl invocă femeile informate pentru a NU merge la control este că “nu vor sa știe”. De ce este important să aflăm cât mai repede un asemenea diagnostic?

Cancerul mamar nu doare, de obicei, decât în faze avansate. Mai mult, această afecțiune se poate dezvolta și în cazul femeilor care nu au factori de risc sau a celor cu un istoric medical sănătos – 85% din femeile care dezvoltă cancer mamar nu au istoric familial de cancer la sân.

Femeile trebuie să înțeleagă faptul că efectuarea controalelor senologice de rutină este absolut esențială, pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi. Părerea unui medic specializat poate îndepărta incertitudinile care te apasă și îți poate reda încrederea în tine. În plus, diagnosticarea timpurie duce la rezolvarea mai rapidă, mai eficientă și mai ușoară a oricăror probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.