5 sfaturi că să slăbești 12 kg (și) în 2020

Nu recomand diete, dar asta nu înseamnă că unele persoane nu au nevoie să slăbească. Pur și simplu sunt de părere că nu faci nicio afacere dacă slăbești și te îngrași la loc cu o dietă minune. Pe de altă parte, mici schimbări în relația cu mâncarea pot aduce rezultate pe termen lung.

Citește și:

Video: 5 sfaturi ca să slăbești 12 kg în 2019 

Textul de astăzi este o continuare a celui de mai sus, iar anii sunt dedicați doar perioadei în care l-am scris. Puteți începe să aplicati recomandările în orice luna și în orice an. Singura sugestie ar fi să le luați pe rând – mai intai primul articol din serie, cel realizat în 2019 și ulterior acesta, pe care îl parcurgeți chiar acum.

Personal, văd schimbarea stilului de viață într-o formă piramidală – baza o stabilim prin aceste informatii, iar pe măsură ce învățăm, urcăm spre vârf unde sunt recomandări ceva mai “exclusiviste” cum ar fi alimentația organică sau personalizarea meniurilor. Până acolo însă, drumul e lung și plin de oportunități de îmbunătățire a stării de sănătate.

Așadar, dacă v-ați însușit deja primele 5 recomandări din primul text al acestei serii, va recomand să trecem la următoarele cinci:

1. Adaugă proteine la fiecare masă sau măcar la mic dejun și prânz

Proteinele, dincolo de funcțiile vitale pe care le dețin, oferă senzația de sățietate, un aspect foarte important pentru cei care țin diete și devin frustrați de senzația continuă de foame. Cosumand proteine de calitate măcar la două din cele trei mese principale din zi (mic dejun și prânz) va oferiți un plus de sațietate între mese.

Sursele de proteine sunt:

  • animale – carne, lactate, ouă
  • vegetale – nuci, alune, semințe, leguminoase, alge, ciuperci

2. Copt sau fiert, nu prăjit

Nu e o surpriză pentru nimeni: prăjirea alimentelor este nu doar nesănătoasă ci și calorică. Recomand în loc ei consumul crud (acolo unde se poate, desigur) sau preparat la aburi, copt la cuptor sau fiert pe aragaz.

Supele sunt întotdeauna un aliat pentru sănătate și pentru silueta, începând cu supa de os de vită ale cărei beneficii încep, se pare, chiar de la oblojirea microbiomului (pentru cei care nu sunt prieteni cu carnea – nu este necesar să consumați și carnea, puteți scoate osul după fierbere. Stiu ca pentru vegetarieni si acesta este un efort mare, insa daca aveti tubul digestiv iritat, aceasta fiertura este cu adevarat vindecatoare).

3. Renunta la uleiuri, ia-ți grăsimile în matricea naturală, vegetală

Această recomandare pare surprinzătoare, mai ales când vine vorba de uleiurile extravirgine.

Se pare că extragerea uleiului din matricea sa (măslină, avocado, semințe, etc) alterează raportul ideal între acizii grași omega 6 și omega 3, adică raportul între compușii pro și anti-inflamatori. Specialiștii sunt împărțiți în tabere în această privința, dar eu nu văd nicio pagubă în a consuma alimentul în matricea să naturală în locul variantei sale procesate. Asa ca, de ce nu?

4. Limitează cerealele sub 3 porții pe zi

Departe de mine de a cântări și de a măsură. Mâncarea este, pentru mine (și cred că ar trebui să fie pentru toată lumea), motiv de bucurie, nu de frustrare. Cu toate acestea, cred că limitarea că regulă a unei grupe alimentare – cerealele – poate fi foarte eficientă atunci când ne dorim să slăbim.

Noi, femeile, ar trebui să consumăm aproximativ 5 porții pe zi de cereale. Reducând această cantitate (dar completând din plin cu legume) ar trebui să ne atingem scopul fără frustrări.

Later edit: am fost întrebată care sunt, mai exact cerealele. Acestea sunt: grâu, porumb, orez, ovăz, mei, orz, secară, etc. Că regulă, dacă poți să faci un aluat din ele, sunt cereale 😉

5. Sari peste cină

Postul intermitent este fără doar și poate cea mai populară dietă din ultimii ani. În ciuda tuturor beneficiilor dovedite pe care nu le contest, am rețineri în legătură cu acest comportament. Am detaliat aici:

Tot ceea ce nu știai despre postul intermitent și postul negru

Cu toate acestea, o formă de post intermitent care mi se pare aliniată cu biologia noastră este renunțarea la masa de seară. Cina ar trebui să fie oricum “de cerșetor”, o masă prea încărcată seara ducând la alterarea somnului. Dacă ne dorim să pierdem câteva kilograme, putem renunta cu totul la această masă din când în când, oferindu-i tubului nostru digestiv o binemeritată pauză.

 

Cu drag,

 

 

 

 

Photo by S’well on Unsplash

 

5 Comments

    • Aproape la fel ca la 26 🙂 – cu o alimentatie echilibrata, tinand totusi cont ca la 26 freamatul e mai intens si consuma mai multe calorii decat la 62. O igiena corespunzatoare a alimentatiei, fara excese si setarea unor scopuri realiste va asigura succesul la orice varsta. Sfaturile din articolul de mai sus sunt valabile pentru toata lumea.

    • Care este motivatia științifică pt care spui ca ar trebui sa femeile ar trebui sa consume sub 3 portii de cereale?

  1. Care este motivatia științifică pt care spui ca femeile ar trebui sa consume sub 3 portii de cereale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.