De câte ori ai spus că parcă ai mânca ceva bun? Prin bun, aproape întotdeauna se înțelege un ceva superdulce, superprocesat, hipercaloric. Ce-i drept, la unii se traduce printr-o pizza uriașă, printr-un hamburger cât farfuria și o traistă de cartofi prăjiți sau o găleată de aripioare.
Eu nu sunt adepta dictaturii alimentare și cred că atunci când vrei să mănânci o prăjitură sau niște pizza cinstită, trebuie să poți face acest lucru fără să simți că ai greșit, că ești vinovată și că trebuie să te pedepsești cu o oră bonus pe bandă. Atât timp cât îți satisfaci un capriciu și nu faci din ele un stil de viață, ești pe drumul cel bun.
Cu toate acestea, în spatele acestor pofte se poate ascunde o rană sufletească, o suferință pe care încercăm să o ascundem, să o alinăm sau să o astupăm cu mâncare.
În general, atunci când mâncăm ceva care ne place foarte tare, mai ales când e junk food, oferă creierului un fel de hype emoțional care arde destul de rapid, dar e suficient încât să se nască asocierea dintre mâncarea prăjită, dulce sau amidonoasă cu această stare de spirit. Să nu uităm că cea mai mare sursă de energie pentru creier este glucoza, deci practic, creierul trăiește cu zahăr! Atenție, însă, la sursa glucidelor! Nu mâncați câte un platou de savarine pe zi cu scuza că aveți nevoie de zahăr pentru creier. Cele mai bune surse de glucide sunt fructele, legumele și cerealele integrale!
Vindecă-ți definitiv relația cu mâncarea! Înscrie-te la cursurile HEAL!
Deanna Minich, autor, medic și doctor în nutriție, are o teorie interesantă care corelează anumite neîmpliniri sau traume emoționale cu poftele exgerate pentru anumite tipuri de mâncare, așa cum veți vedea mai jos.
Pofta de dulce
De departe aceasta este cea mai întâlnită poftă. În general, pofta de dulce este răspunsul la o perioadă foarte stresantă care solicită intens organismul. Mai mult de atât, perioadele stresante vin la pachet și cu mese neregulate, iar acest lucru influențează în mod direct nivelul de zahăr din sânge. Atunci când acesta scade drastic, iar corpul nu mai are rezerve, poate să apară această poftă necontrolată de dulce.
Mâncarea excesiv de picantă
Felurile de mâncare foarte picante nu reprezintă o problemă în sine decât în cazul în care există niște probleme gastrice diagnosticate, cu interdicție clară de la medic în privința consumării acestora. Altfel, atunci când acestea sunt gătite în casă și nu sunt răsprocesate, condimentele sunt o foarte bună sursă de substante antiinflamatoare. Totuși, potrivit teoriei lui Minich, o astfel de poftă exagerată este indicatorul unei dorințe de adrenalină, de aventură, de noutate în viață.
Câștigă silueta mult dorită, energie și sănătate fără dietă și fără foame!
Ciocolata
Există două categorii de oameni pe această lume. Sunt cei care poftesc la dulce în general și cei care poftesc la ciocolată în mod special, iar pe aceștia de pe urmă nu îi poți păcăli cu un biscuițel, o sărățică. Ciocolată și nimic altceva nu le va da satisfacție! De altfel, acest dulce păcătos de bun eliberează în creier endorfine, așa cum o face, de exemplu, îndrăgosteala. Prin urmare, o poftă nebună de ciocolată poate să indice o lipsă de afecțiune din partea unui partener.
Brânză și lactate
Una dintre cele mai ciudate pofte pe care le-am auzit în viața mea a fost combinația de brânză cu ciocolată. Nu vorbim despre vreun desert sofisticat, cine știe ce sufleu pe care îl păzești și îl rogi să crească. Nu, nu, ci de o bucată de telemea mărunțită și presărată peste ciocolată. To each their own, adică fiecare cu păsăruica lui lipsă din stol! Ceea ce e foarte interesant aici este legătura dintre emoții și brânză pe care o speculează dr Minich. Potrivit acesteia, pofta de brânză arată nevoia de afecțiune maternă, pornind de la ideea că brânza e făcută din lapte, iar laptele este prima amintire gastronomică a noastră, asociată cu senzația de confort din brațele mamei.
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358156/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479752/
https://www.researchgate.net/publication/6364040_The_Psychology_of_Food_Cravings
Photo by engin akyurt on Unsplash