Alimente împotriva depresiei și anxietății

productie serotonina

Despre anxietate v-am tot povestit. Cred că este o trăsătură cu care învățăm să trăim, pe care învățăm să o gestionăm și să o îmblanzim. Cu depresia, din fericire, nu am o relație la fel de strânsă. Însă în ambele cazuri, mi-e clar că putem oferi suport din stilul de viață și, cu susținere și răbdare, putem îmblânzi impactul acestora în viața noastră de zi cu zi.

Astăzi v-am scris despre câteva dintre trucurile din alimentație cu care putem să contribuim la reducerea anxietății. Nu sunt “vindecătoare” dar sunt instrumente suplimentare în tolba noastră cu resurse. Pic cu pic se face mult.

Logica din spatele listei de mai jos este că, pentru a reduce anxietatea și depresia, trebuie să ne optimizăm nivelul de serotonină. Să le luăm pe rând:

1. Alimente probiotice și preobiotice

Un microbiom sănătos înseamnă o producție de serotonină îmbunătățită dacă luăm în calcul că peste 90% din această substanță este produsă în colon.

Alimente probiotice precum iaurtul, varza și catravetii murați în saramură sau socata precum și prebiotice bogate în fibre (cereale integrale, fructele și legumele) pot contribui la crearea și menținerea unei flore microbiene echilibrate și, în consecință, a unei producții optime de serotonină.

2. Alimente bogate în magneziu 

Niveluri scăzute de magneziu sunt asociate cu stările de anxietate și depresie precum și cu tulburări de somn. Găsești magneziu în alimente precum migdale, caju și semințe de dovleac, baze excelente pentru un smoothie delicios și relaxant.

3. Alimente bogate în triptofan 

Triptofanul este precursorul serotoninei, hormonul fericirii. O categorie considerabilă de medicamente destinate tratamentului depresiei și anxietății targeteaza metabolismul serotoninei și încearcă să o folosească cât mai eficient. Iată de ce este logic să ne asigurăm că avem la dispoziție în corp “materia prima” din care facem serotonină și anume triptofanul. Îl găsim în alimente precum carnea albă (curcan, pui), brânză, nucile, alunele și ovazul. 

4. Alimente bogate în vitamina B6 

Vitamina B6 este unul din cofactorii care participa la producția serotoninei. Prezența acestui ingredient ajută transformarea triptofanului în serotonină. Găsim această vitamină în alimente precum avocado, ton, somon, ficat.

5. Alimente bogate în zinc  

Zincul este un cofactor necesar în producția serotoninei. Îl luăm din surse alimentare precum stridiile, carnea, leguminoasele boabe dar și din nuci, alune, semințe.

Dacă aruncăm un ochi rapid peste lista alimentelor de mai sus ne dăm seama că un meniu care susține producția normală a neurotransmițătorilor din corpul nostru este un meniu sănătos, echilibrat, din care nu lipsește o proteină de calitate, venită inclusiv din lumea oleaginoaselor, precum și un buchet colorat, diversificat de legume și fructe pline de nutrienți. Iată de ce se întâmplă de multe ori să țintim echilibrul pentru un scop anume dar să observăm pe parcurs că primim mai multe beneficii decât am fi crezut inițial. Răspunsul la multe dintre problemele și carențele lumii moderne vin din dezechilibre pe care, odată depistate, pot fi compensate, îmbunătățind astfel considerabil calitatea vieții și starea de sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.