Mi-am propus ca anul acesta să scriu mai mult aici, dar adevărul este că, între jobul de la spital, ședințele private de după prânz și jobul full-time de mamă, îmi rămâne destul de puțin timp pentru a-mi așterne gândurile pe hârtie. Și îmi e greu să cred că voi, cei care mă citiți, aveți mai mult timp la dispoziție.
Așa că, pentru a împacă și capra și varza, am să fac postări mai dese, dar mai scurte decât mi-ar plăcea, postări în care voi așterne pe hârtie câteva idei și, acolo unde este ncesar, aduc bucuroasă clarificări prin comentarii. Astfel, eu am timp să scriu, voi să citiți și toată lumea e (sper) mulțumită.
Astăzi, despre postul intermitent, o dietă înficoșător de “la modă”, ultra promovată chiar și de experți pe care îi admir pentru alte păreri.
De ce a luat amploare? Pentru că promite beneficii și e comod de ținut, mai ales în varianta în care sărim peste micul dejun. Puține persoane se trezesc cu foame, dar știați că senzația de foame dimineața este un semn de sănătate metabolică? Să îți reduci la tăcere acesta senzație cu o cafea (eventual și-o țigară) este un prim pas “excelent” către tulburări hormonale.
Știai că organismul uman funcționează după “mici ceasuri” sincronizate la un ceas central, hipotalamic, care, la rândul său, este aliniat la ritmul naturii? În funcție de aceste repere, ne putem stabili momentele ideale pentru somn, veghe, alimentare (și tipul de alimente ideale pentru fiecare moment al zilei), putem învață să ținem postul intermitent sincronizat cu ritmurile naturii șamd.
Ce înseamnă post intermitent sincronizat cu ritmul naturii? Nu trebuie să fii doctor în științe medicale ca să intuiești: înseamnă trezitul și culcatul cu găinile. Suntem proiectați să fim activi pe lumină și să ne odihnim (inclusiv digestiv) pe întuneric. Așa că atunci când răsturnăm ceasul și sărim peste masă în prima parte a zilei, fix atunci când corpul știe să transforme mâncarea în energie, nu în depozit, dar ne înfruptăm seara din toate caloriile “economisite” în timpul zilei, pur și simplu încercăm să păcălim natură. Mai grav este că ne merge parțial, cu alte cuvinte postul intermitent oferă un grad de restricție calorică, deci slăbirea se poate instala pentru că postul devine de fapt o dietă hipocalorică. Și, pentru că analize ne facem mai rar, dar pe cântar ne urcăm toată ziua, spunem că decizia a fost bună și ca strategia a funcționat.
Dacă am fi un cazan care arde cărbunii pe care îi primește și îi transformă în energie, soluția ar fi corectă. Dar corpul uman este o construcție magistrală și, dincolo de calorii, trebuie să ținem cont de toate celelalte mecanisme care ne fac să funcționăm optim. De exemplu hormonii, de exemplu microbiomul, de exemplu mitocondria care stă săraca șocată dimineața în timp ce primeste cafea în loc de proteină și, întocmai ca în bancul cu iepurașul și cofetăria din pădure, își zice pentru sine “știi ce, eu nu mai deschid azi taraba”.
Gata, vă las, că iar mă întind. Gasiti mai jos un studiu pe acest subiect, numai bun pentru pasionați. În grafic vedeți diferența între efortul metabolic tradus prin variațiile glicemiei la același aliment dimineața vs seara (altfel spus, seara suntem schilodiți metabolic).
Studiul si sursa graficului aici >> https://www.nature.com/articles/ijo2015138
Solicita o sedinta privata!
Featured foto: Shutterstock
Buna ziua,
Interesant articolul. Am o intrebare. Am vazut ca in articol se axeaza ca nu este bine pt corp sa sarim peste micul dejun, si sunt de acord. Dar intrebarea este: dar daca fastingul incepe la ora 17:00 (asica sarim peste cina), si astfel dimineata luam normal micul dejun?
Eu una asa tin fastingul.
Multumesc
Daaa, e excelent! Exact asta sustin: putem sa tinem post dar sarind peste cina, nu peste mic dejun, astfel incat sa ne aliniem cu ritmul corpului nostru. Felicitari pentru alegerea facuta!
Multumesc frumos
Cu drag!