În urmă cu mai mulți ani am trecut printr-o intervenție chirurgicală în urmă căreia a fost îndepărtat un ovar. Organismul meu s-a purtat exemplar în acea perioadă, s-a refăcut rapid iar eu am fost recunoscătoare pentru că am trăit varianta ușoară a acelui scenariu și am avut șansă unei echipe desavarșite de medici. Câteva luni mai târziu însă, corpul meu meu a început să simtă absența unui organ care, pe lângă rolul de a produce ovule, era verigă în complicatul circuit hormonal care dictează, lună de lună, ritmul de viață al unei femei.
Astfel, ciclul menstrual a devenit neregulat, perioada pre-menstruală – o aventură dificilă atât pentru mine cât și pentru cei din jur și, din păcate, în unele zile din lună am devenit pur și simplu nefuncțională.
Am aflat cu acest prilej că 30-40% dintre femeile de vârstă reproducativa se confruntă cu simptome ale sindromului premenstrual. [1]
Deregralile hormonale au devenit atât de frecvente încă am ajuns să considerăm că sunt normale! Așa se explică de ce aproape că m-a speriat absența sindromului pre-menstrual când, în cele din urmă am reușit să îmi echilibrez organismul. Anormalitatea devenise normalitate.
Oboseala, iritabilitatea, sensibilitatea până la durere a sânilor, apetitul crescut (în special pentru anumite tipuri de alimente, de obicei nesănătoase) sunt semne ale sindromului premenstrual și nu trebuie tratate ca normalitate. Indiferent cât suntem noi, femeile, de rezistente la durere și la disconfort, nu ar trebui să normalizăm existența unor dezechilibre hormonale. Avem puterea și instrumentele să ne facem viața mai buna și ar trebui să profităm cât se poate de mult de știință, de medicină și de puterea informării. O resursă excelentă pentru documentare în acest sens este aici.
Căutați întotdeauna surse de încredere pentru documentare, sfătuiți-vă cu medicul vostru și învățați să comunicați clar dorințele voastre. Poate că va doriți, așa cum a fost cazul meu, să încercați tratamente naturale în detrimentul celor hormonale și vreți să beneficiați în egală măsură de susținerea și urmărirea medicului în evoluția voastră. Din fericire pentru mine, medicul meu ginecolog mi-a recomandat de la bun început Normens, un supliment bazat pe 2 plante despre care, desigur, am făcut ulterior un lung research al cărui rezumat vi-l prezint astăzi, în cazul în care treceți printr-o experiență similară cu a mea.
Normens este un mix două din ingrediente 100% naturale, Vitex agnus și Maca, două plante cu superputeri despre care puteți citi în rândurile ce urmează:
Vitex agnus castus
Planta este cunoscută uneori și sub numele de fructul castității, mielărea sau piperul călugărilor, iar efectele sale benefice asupra organismului feminin au fost observate din cele mai vechi timpuri. De altfel, în vechile legende elene, vitex era asociată cu Hera, regina zeilor, dar și zeița căminului și a fertilității, născută chiar sub acest arbust. De asemenea, și cel mai probabil datorită proprietăților sale naturale, vitex era asociată tot de pe atunci și cu Demeter, o altă zeiță a fertilității.
Deși acțiunile sale curative au fost bine cunoscute, inclusiv în perioada Evului Mediu, de abia în istoria recentă au fost demarate studii clinice serioase asupra acestei plante. Acestea au demonstrat în repetate rânduri că vitex poate produce ameliorări semnificative în cazul SPM (sindromului premenstural), ovarelor polichistice, menstruației neregulate sau asupra efectelor menopauzei și, în general, echilibrează funcțiile aparatului genital feminin datorită acțiunii sale asupra hipotalamusului și hipofizei. [2] [3]
SPM, una dintre cele mai comune suferințe ale femeilor, atât de comună încât majoritatea femeilor consideră că este normală, include ca manifestări constipația, nervozitatea, migrene, dureri ale sânilor sau schimbări rapide ale stării de spirit. În urma administrării unui tratament cu vitex, toate aceste simptome dispar sau sunt ameliorate. Potrivit oamenilor de știință, mecanismul de funcționare al plantei în acest caz este bazat pe scăderea nivelului de prolactină din organism. [6]
Prin urmare, deși nu este un hormon, administrarea acestei plante stimulează și echilibrează producția naturală a organismului de progesteron raportat la producția de estrogen.
Maca
Ginsengul andin sau peruan, așa cum mai este numită această plantă, este un aliment și plantă medicinală care își are originea, așa cum îi arată și denumirea, în munții Anzi. În mod surprinzător, este înrudită cu varza, ridichia sau napul, iar frunzele sale sunt asemănătoare cu cele ale patrunjelului. Rădăcina de maca este unul dintre superalimente, bogată în proteine, fier, cupru, potasiu, calciu, zinc și sodiu, consumată des de populațiile indigene din Peru tocmai datorită abundenței de substanțe nutritive prezența în aceasta.
Deși, întocmai că vitex, maca nu este o sursă directă de hormoni, aceasta hrănește, protejează și stimulează buna funcționare a sistemului endocrin. Mai mult de atât, potrivit studiilor clinice, maca poate fi consumată pe o perioada îndelungată de timp, fără teamă de reacții adverse sau toxicitate asupra organismului. [4]
Rădăcina endemică la peste 1500 m altitudine contribuie la ameliorarea efectelor sindromului premenstrual, precum și la ameliorarea stărilor generate de perimenopauza și de menopauză. De asemenea, un studiu din 2014 a demonstrat că aceasta poate duce la creșterea fertilității și a libidoului. Mai mult de atât, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și poate îmbunătăți starea de spirit, inclusiv în perioada de după menopauza. [5]
Dacă vă confruntați cu dereglări ale ciclului menstrual și considerați că aceste ingrediente v-ar fi de folos, discutați cu medicul vostru despre posibilitatea de a urma un tratament cu Normens, un supliment care conține Vitex agnus castus și Maca lepidium, cele două plante despre care am discutat astăzi. Medicul va poate recomanda doar acest produs (așa cum a fost situația mea) sau, după caz, poate decide dacă veți obține beneficiul maxim prin combinare cu alte medicamente sau suplimente. Normens are avantajul de a va permite să va bucurați simultan de beneficiile celor două plante, fiind singurul supliment care le conține pe amandoua în aceeași formulă.
La final, sigur că țin să vă reamintesc că o alimentație echilibrată, somnul odihnitor, exercițiul fizic și starea de spirit potrivită vor completa rețeta unei vieți sănătoase. Un organism care primește combustibilul adecvat își va atinge formă să cea mai bună!
Referințe:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972521/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308513/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20334585/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/
[6] https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0032-1327831
Photo by Aditya Saxena on Unsplash