Probioticele – secretul sanatatii in lumea moderna

Medicina functionala este un subiect care m-a preocupat mult in ultima vreme. Fara sa lungesc povestea si in acest text, ma multumesc sa explic atat: medicina functionala sustine ca organismul uman are capacitatea de a se repara singur, chiar si in cazul unor boli mai grave, in special cele autoimune. Fara a nega sau macar minimaliza rezultatele medicinei moderne, cred ca principiile acestui tip de terapie trebuie luate in calcul macar cu scop de preventie.

Un prim pas in medicina functionala este insanatosirea intestinelor – o etapa pe care o consider cheia oricarui corp sanatos, dar o prezint de fiecare data ca pe un pariu din care nu ai absolut nimic de pierdut. Oricum mancam prost chiar si atunci cand ne dam silinta sa mancam sanatos. Permanent agresat, supus la toate toxinele din mediu, tractul digestiv merita cu siguranta o cura de “spa”. Ce anume ii poti da intestinului ca sa il rasfeti? Probiotice.

A nu se intelege ca probioticele sunt o apa chioara pe care o poti consuma oricum, oricat, fara efecte secundare. Echilibrul este intotdeauna cheia, poate in cazul probioticelor mai mult ca in alte situatii. Si asta pentru ca atunci cand vine vorba de populatii bacteriene, este foarte important sa stabilesti nu doar “ce” ci si “cat”.

Dianei i-am explicat ca are in burtica pitici de mai multe culori. Este important sa manance colorat, pentru fiecare dintre ei, pentru a-i tine sanatosi si fericiti. Poate ca este o comparatie utila si pentru toti cei carora genetica le-a permis sa ramana straini de subiectul alimentatiei si stilului de viata sanatos. Asadar, sa luam pe rand cele mai interesante specii de „pitici roz” pe care le-am testat sau despre care am auzit.

Kombucha ca sursa de probiotice

Sursele de incredere recomanda precautie la folosirea kombucha, in special atunci cand este pregatita acasa. Aceleasi site-uri pun sub un mare semn de intrebare beneficiile acestui preparat realizat din ceai negru sau verde in care a fermentat o ciuperca cu pretentii probiotice. In vreme ce sunt de acord cu prima parte, pe a doua simt nevoia sa o contrazic. Am vazut si am simtit beneficiile kombucha pe pielea si intestinul meu, dupa ce ani de zile m-am distrat cu un dezechilibru al florei intestinale cauzat de ceva microb cules de pe taramuri asiatice. Crocobaurii astia nascuti si clociti in cu totul alte conditii fata de cele cu care am fost obisnuiti au capacitatea de a provoca daune majore pentru simplul motiv ca sistemul nostru imun nu a fost deloc antrenat sa se lupte cu tulpinile lor. Ei bine, kombucha a fost balsam pentru sistemul meu digestiv si a readus la normalitate tranzitul intestinal.

Totusi, de vreme ce a functionat atat de bine, putem pleca de la premisa ca nu e apa de ploaie si, prin urmare, poate fi si periculoasa. Eu nu am avut curaj sa o prepar acasa, am cumparat-o de-a gata de la Rawdia – acesta fiind asadar singura sursa pe care o pot recomanda.

Lactibiane – probiotic pentru boli inflamatorii intestinale

Pentru ca la putin peste 30 de ani ne strangem ca babele si facem schimb de leacuri, Lactibiane mi-a fost recomandat la o astfel de sezatoare de catre o prietena cu o boala inflamatorie intestinala. Mi-am spus ca daca ea are boala inflamatorie si a simtit o imbunatatire cu Lactibiane, eu voi fi ca noua dupa o cura cu aceste probiotice. Evident ca nu, nu am vazut nicio imbunatatire desi loc ar fi fost pentru ca am testat produsul inainte sa ma dreg cu Kombucha. Sunt sigura ca exista oameni pentru care functioneaza excelent, asa cum sunt sigura ca exista altii pentru care Kombucha e frectie la picior de lemn. Prin urmare, eu le mentionez pe toate cele ce mi-au trecut prin mana si te las pe tine sa gasesti ceea ce ti se potriveste.

Protectis – pitici roz pentru burtici fericite

Este probioticul pe care Diana l-a mancat pe paine. Uneori la propriu.

Fetita mea s-a nascut in graba, la 8 luni, cu un reflux zdravan. Au urmat alte 8 luni in care laptele se varsa din burtica ei ca din pahar. A fost „distractiv”. Pentru noi si, va puteti imagina, pentru burtica ei care a primit cu greu lapticul creat pentru aceasta conditie. Formula special gandita pentru bebelusii cu reflux dobandeste in burtica o consistenta mai vascoasa – ceea ce e bine pentru ca nu se mai varsa „din pahar”, dar e rau daca nu-ti place sa ai „pietre” in stomac. Una peste alta, Diana a primit frecvent cure cu probiotice cand era bebe. Intre toate, Protectis a adus o imbunatatire in bine – dupa Protectis, tranzitul este imbunatatit iar durerile de burtica sunt mai rare.

Miere de Manuka – probiotic si tratament pentru Helicobacter Pylori

miere de manukaEste un alt produs care a beneficiat de atat de multa reclama incat a ajuns sa ii dauneze. Cei care au testat mierea de Manuka tind sa-i atribuie merite greu de crezut. Ceea ce reduce credibilitatea acestui produs cand vine vorba de ceea ce stie cu adevarat sa faca.

Mierea de Manuka pretinde sa aiba un puternic efect antimicrobian si antiinflamator si sa te scape de Helicobacter Pylori. Nu stiu sa va spun daca face cu adevarat asta, dar stiu sigur ca terapia cu antibiotice nu este suportata de toata lumea, prin urmare poate ca tratamentul cu miere de Manuka merita incercat atunci cand nu ai nicio alta optiune.

Eu urmez in prezent o cura cu miere de Manuka – e adevarat, doar pentru preventie. Ma simt super bine de cand o iau (cam 2 saptamani) si, in aceasta perioada, nu am mai avut dureri de stomac deloc, desi am trecut prin cateva zile super stresante (iar eu ma „stresez cu burta”, reactionez la nervi cu dureri de stomac). Nu pot sa bag mana in foc pentru meritul mierii de Manuka in aceasta poveste, dar cred sincer ca a avut o contributie sanatoasa si o recomand!

Polen fermentat

Polenul fermentat este celalalt produs probiotic de la Rawdia pe care il recomand. Uneori, cand nu gasesc Kombucha, iau polen fermentat. E foarte gustos, ba chiar il prefer ceaiului. In plus, promite sa rasfete cu multe enzime, minerale si vitamine, bonus un continut proteic ridicat.

JARRO -DOPHILUS +EPS

Probabil cel mai “de succes” produs pe care l-am testat in ultima vreme este probioticul de la JARROW FORMULAS – atat varianta pentru adulti cat si cea pentru copii. Am inceput tratamentul atat eu, cat si Diana, simultan. In cateva zile efectele s-au facut observate in ambele cazuri. Dianei i-au trecut durerile de burtica de care se plangea zilnic de luni intregi. Sensibilitatea mea la aproape orice s-a diminuat considerabil. Am saptamani intregi de cand nu m-am mai atins de antiacide. Le recomand pe ambele din toata inima!

Nu am incercat, dar vreau (si va rog feedback daca ati testat):

Omnibiotic

Secom colostrum si probiotic

Bonusuri:

Un material interesant despre pre si probiotice puteti gasi aici.

In plus, pe blogul Secom puteti gasi cateva informatii foarte interesante despre utilizarea probioticelor in tratamentul cu antibiotice.

Am scris despre medicina functionala si in articolul Mananca, roaga-te, vaccineaza-te!

 

7 Comments

  1. Buna, Nicole!
    Sunt curioasa, de ce imi recomanzi o dieta fara gluten?
    Nu am sensibilitate la gluten, nici boala celiaca.

  2. Poti sa-mi spui, te rog, ce varianta de Lactibiane folosea prietena cu boala inflamatorie intestinala?

    • Buna, Ralu! Nu imi mai amintesc, insa de cand am scris postarea asta si pana in zilele noastre am ajuns la convingerea ca un probiotic trebuie luat dupa un test de microbiom iar suplimentarea trebuie facuta in baza rezultatelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.