Cu numai cateva zile in urma, mi-am amintit cateva dintre cele mai interesante mancaruri pe care le-am savurat, de-a lungul anilor, in timpul calatoriilor mele. A fost un prilej sa realizez ca, fara sa-mi fi propus, in fiecare loc pe care l-am vizitat mi-am rasfatat, atat cat am putut, si papilele gustative. La inceput, cu o cafea si un croissaint pe care le savuram in locul meu special din curtea Louvre-ului. Sau o clatita cu ciocolata in piata centrala din Praga. Ori un latte cu lapte de cocos in Museumsquartier. Fiecare city break pe care l-am facut vreodata poarta cu sine si amintirea unor mancaruri mai mult sau mai putin sofisticate, de la cartofi prajiti si pana la preparate elegante servite in restaurante cu stele Michelin. A fost greu sa aleg cateva experiente si mi-a fost imposibil sa le ierarhizez. Dar totusi, iata 5 dintre cele la care imi lasa gura apa.
1. Lasagna din Levanto
M-am indragostit de Silviu deasupra unei portii de lasagna cu pesto in Levanto, un sat magic, mai putin celebru decat cele Cinque Terre vecine. Mai apoi am sigilat iubirea noastra in Pisa, la o shaorma studenteasca. Dar aceasta din urma nu stiu daca isi merita un loc in topul meu pentru simplul motiv ca eram atat de indragostita incat toate simturile imi erau imbatate. Dar daca tot veni vorba, vinul din Sardinia trebuie neaparat incercat, insa atentie, se fac copii de la el.
2. Fructele de mare din Dubrovnik
Iubesc Grecia si ii sunt fidela pana in ultima zi a vietii mele pe care, fie vorba intre noi, acolo vreau sa mi-o petrec. Dar nu pot sa mint. Fructe de mare ca in Croatia, nu am mancat nicaieri in lume. Imi vine in minte in mod particular un restaurant din port, Lokanda, din cetatea Dubrovnikului, unde am mancat cei mai buni calamari din viata mea. Si o cina din Vis, una dintre cele mai frumoase insule din Croatia, unde am savurat cea mai gustoasa caracatita din Univers.
3. Supa tom yum din Koh Samui
De la calamari si caracatita, trecerea e naturala catre creveti. Iar crevetii in familia noastra inseamna supa Tom Yum, acea supa super picanta, specific thailandeza, pe care trebuie sa o mananci o data in viata pe plaja unei insule exotice.
4. Crocodil din… Viena
Viena este unul dintre orasele mele preferate si, pentru ca este aproape, dam o fuga ori de cate ori avem ocazia. Rar se intampla sa ajungem in centru si sa ratam o vizita la Crossfield’s, un pub australian unde se serveste o friptura excelenta de crocodil si (pregateste-te!) cea mai buna placinta cu mere din toata Austia. Da, stiu cum suna asta…
5. Porridge cu lapte de cocos
Tot in Viena trebuie sa mananci un mic dejun la Halle din MuseumsQuartier, o cafenea unde se servesc preparate superdelicioase cu produse organice si uneori chiar si vegane.
Lasa in interiorul articolului un comentariu despre o experienta culinara pe care ai trait-o tu si poti castiga un premiu de 1000 de euro!
Detalii aici >>
Update: Castigatorii au fost alesi.
ARTICOLUL CÂȘTIGĂTOR: Saudade.ro – O lecție de gătit în Ella.
COMENTARIUL CÂȘTIGĂTOR: Andrei Dudau
http://adelicios.com/savurosul-maroc/?replytocom=62#respond
Ambii câștigători vor primi din partea momondo o excursie în valoare de câte 1.000 EUR, într-o destinație aleasă de către aceștia.
Cu drag,
Una din cele mai frumoase experiente culinare este din cea mai recenta vacanta din vara aceasta in Roadtripul din Islanda. Dupa 500 de km de condus prin ploaie, ceata, soare am ajuns in unul din cele mai nordice localitati, Husavík. Am avut ocazia sa testam preparatele locale pe baza de peste proaspat pescuit din Oceanul Arctic si un miel delicios preparat la cuptor. De cele mai multe ori, experientele culinare inseamna mai mult decat un preparat alaturi de o persoana draga. Pentru mine, locul, povestea si atmosfera locala sunt pe primul loc cand aleg un restaurant. 🙂
Anul acesta am fost pentru prima data în Grecia, în regiunea Halkidiki. Am rămas surprinsa plăcut de gastronomia mediteraneana, gustoasa, variata și extrem de sănătoasă. Mi au plăcut fructele de mare cu garnitura de rucola, un deliciu! În plus, restaurantul avea o priveliște minunata la mare…. Superb!
E greu să alegi, mai ales având aşa mare diversitate. Printre cele mai impresionante gusturi este negrul de sepie proaspăt. Am văzut în Filipine cum se pescuieşte. Un pescar face free dive la 15m sub apă şi prinde sepia. Apoi, diect pe plajă, o taie şi scoate negrul. Câteva linguriţe. O sticlă de 2l valorează 2000 dolari. Este felul în care işi câştigă existenţa oamenii ăştia. L-am mâncat în orez cu seafood. Toată experienţa prinderii şi recoltării şi a vieţii oamenilor au contribuit la gustul ăla inegalabil.
Cele mai delicioase fructe de mare le-am gustat in Grecia, însă cel mai mult m-a frapat calamarul grill gătit la un restaurant pe malul marii(Porto Caminio)in Zakynthos. M-as întoarce oricând in Grecia pentru mâncarea extraordinara si priveliștile de neuitat.
Friptura de crocodil este una din mancarurile mele favorite, asezonata cu legume la gratar si o bere Foster’s
Cea mai frumoasa si delicioasa experienta culinara pe care am avut-o a fost anul trecut, in Napoli. Mancarea care a stat la baza acestei minunate experiente a fost (surprinzator sau nu) pizza. Insa o pizza cum nu am mai mancat nicaieri in lume, nici macar in alte orase ale Italiei, pentru ca sudul tarii si Napoli in special sunt zonele in care s-a inventat faimoasa pizza. Cum nu eram un fan al pizzei fara carne, am zis sa incerc macar o data in viata pizza margherita, specific napoletana. Unde altundeva decat la celebra pizzerie L’Antica Pizzeria da Michele, in care s-a filmat si “Eat, Pray, Love”!? Din acea zi pizza margherita este preferata mea si oricand m-as intoarce in Napoli sa repet experienta.
Pentru o experienta culinara noua, as calatori in Franta. 🙂
Am spus dintotdeauna si imi place sa ma repet: singurul oras din lume in care m-as intoarce iar si iar doar pentru a ma reindragosti de mancare este Istanbulul. Niciun alt oras nu m-a frapat mai mult cu aromele si mirosurile lui imbietoare de castane coapte, mirodenii proaspat macinate, cartofi copti in coaja, simit si placinte traditionale cu ce fel de umplutura doresti, scoici umplute cu orez sau sandvisuri cu peste si ceapa preparate pe loc. Adauga si mireasma de narghilea parfumata langa, un apus de soare peste Bosfor, o cina bogata in calamari si sos usturoiat, multiculturalitate vestimentara, persoana potrivita langa tine si da, poti sa spui ca ai trait o experienta culinara (si a tuturor simturilor) minunata.
Mi s-a parut incredibil sa existe o atat de mare diversitate a mancarii stradale, capabila sa satisfaca toate categoriile de pofticiosi -carnivori, vegetarieni sau intre. Aproape ca imi este rusine sa marturisesc ca la intoarcere am vrut sa imi iau in bagajul de mana un kebab din carne de miel, atat de mult mi-a placut :))…. Ah, si sa nu uit de placinta uriasa si subtire preparata de mainile unei batrane tare simpatice la foc de lemne (gozleme cred ca se numeste) care, in timp ce invartea minunea, ne istorisea si povestea vietii sale.
Am o pasiune pentru calatorii si imi place sa mananc, sa mananc bine si specific locului in care merg. Nu voi merge niciodata la Brasov sa mananc fructe de mare, nu mi se pare potrivit…mai bine mananc ceva vanatoresc sau un buls…e mai specific. Am avut cateva experiente culinare placute in calatoriile mele, insa cea de care imi voi aminti mereu va fi pizza absolut delicioasa si fabuloasa de la Antica Pizzeria e Friggitoria Di Matteo – Napoli. Sunt doua mari pizzerii in Napoli, aceasta ar fi pe locul doi daca dai un search pe google, insa eu o pun in mod clar pe primul loc pentru ca:
– localul este dragut, intim si foarte incapator in acelasi timp, dispus pe mai multe etaje si chiar daca la intrare e coada, e imposibil sa nu gasesti o masa, la orice ora.
– personalul, inca de la intrare, este destul de amabil si te trateaza foarte dragut… te conduce la o masa potrivita, te serveste cu zambetul pe buze…
-pizza, caci despre ea vorbim, este absolut fabuloasa si delicioasa. O gama larga de pizza, cu blat subtire, cu multa mozzarella si ce iti mai doresti tu pe ea…ulei de masline si busuioc…vai…inca ii simt gustul. Este o pizza imensa si foarte ieftina insa extrem de delicioasa.
Am stat 7 zile in Napoli, am ajuns la pizzeria aceasta in ziua a 3-a , si desi era departe de locul unde am fost cazati, am trecut pe aici zilnic. M-as mai duce si acum doar sa mai mananc o pizza ADEVARATA. Recomand tuturor celor care trec prin zona sa incerce pizza de aici, este net superioara oricarei pizza mancate vreodata!
Londra – experienta culinara
Cand vizitezi o tara sau un oras, parte foarte importanta din experienta de calatorie este mancarea specifica (sau cel putin asa este pentru gurmandul din mine ).Londra experienta culinara:
Iar acest lucru este adevarat fie ca ma duc intr-un orasel din Romania sau un mare oras din strainatate. M-am bucurat in egala masura sa descopar si sa experimentez biscuiti de natura necunoscuta mie, gasiti in magazinul-carciuma din Cucuietii din Deal, pizza taiata la foarfeca intr-o dugheana aflata intr-o zona in care nu cred ca m-as duce dupa inserat, din Roma, sau antreuri servite la un dineu oficial cu mare staif, peste ocean (atunci cand s-a intamplat sa particip).
Aici voi scrie despre Londra si experienta culinara traita acolo. Toata lumea stie, Marea Britanie nu sta tocmai in prima parte a topurilor internationale cand este vorba despre gastronomia traditionala. Terciul de ovaz si carnatii cu sange sunt o experienta, dar nu una de 3 stele Michelin.
Dar cum Londra nu este tot aia cu Regatul Unit, nici bucataria traditionala britanica nu se confunda cu optiunile gastronomice din capitala. Londra este un oras international si la fel si mancarea-i. Si cum internationalul este mare cat lumea aceasta, ma voi opri la ce am experimentat cu papilele din dotare :), recunosc, abil pofticioase.
Cel mai bun pranz
Ca o fi fost de la zecile de kilometri parcursi pe jos, ca o fi fost de la aerul bine oxigenat din Hide Park, dar pentru noi cea mai strasnica mancare am gasit-o intr-un Whole Foods Market. Un fel de musaca geniala, pui cu sos de ananas usor picant si Italian Chicken Marsala ne-au facut pranzul foaarte fericit . Am descoperit din intamplare magazinul din zona Kensington iar restaurantul este la etaj.
Locul unde m-am saturat de ciocolata
Iubitorii de ciocolata poate se vor intreba: se poate asa ceva? Si daca da, in Londra? Nu in Elvetia sau Belgia? Blasfemie! Ei bine, mie mi s-a intamplat minunea (si indestularea m-a tinut chiar pana a doua zi ). Locul miracolului se numeste Kahve Dunyasi*. Am experimentat o producatoarea de minuni felie de tort de ciocolata, o cafea (servita cu o lingura din ciocolata + bombonele excelente din alte sortimente de ciocolata) si o prajitura cu fructe de padure.
Locul de unde am mancat cea mai buna prajitura cu ciocolata
Nop, n-am scris de doua ori acelasi lucru. Si da, se poate asa ceva – intr-un loc unde te saturi de ciocolata sa nu fi mancat si cea mai grozava prajitura de ciocolata (de pana acum, dupa multe incercari ). Sursa bunatatii este Harrods Food Court (adica nu restaurantul de sus ci zona de vanzare a produselor selecte de la parter). O prajitura de ciocolata absolut divina! Ca am mancat-o din cutie, boschetar-style autentic, stand la coada sa intram la un concert, asta este alta poveste, dintr-un alt episod .
Cel mai fain mic dejun
Cine a zis “less is more” nu s-a inselat. Cel mai satisfacator mic dejun a fost alcatuit din paine prajita cu unt, oua prajite + 2 felii de sunca (prajita si ea). Si o cafea (cum altfel decat prajita ). L-am savurat la Patiserie Valerie, lant de cafenele axat mai ales pe prajituri (dar care nu sunt tocmai rupte din rai). A fost tot ce iti puteai dori intr-o dimineata (ploioasa) londoneza. Simplu si foarte gustos! Am mai incercat varianta de mic dejun traditional britanic la Caffe Concerto, sediul din Soho al lantului de braserii. Adica paine prajita + sunca + oua ochi + fasole + carnat + unt + dulceata + un fel de omleta cu cartofi + rosii + ciuperci. Dar au fost mult prea multe si, la drept vorbind, nici unele prea grozav de gustoase.
Cea mai sofisticata cina
Sake No Hana. Aici am ajuns prin curtoazia unor prieteni. Restaurantul este cu specific japonez si necesita respectarea unui dress code. Am mancat sushi, orez cu legume, crab oceanic in frunza de palmier, bine stropite cu sake si vin alb. Si un desert. Mancarea precum si servirea au fost rafinate. Nota de plata, brutala. Dar cum tratatia a fost din partea casei, nu putem decat sa multimim si sa ne bucuram de experienta . Daca m-as mai intoarce acolo pe bugetul meu? Poate doar atunci cand as vrea sa ma super rasfat. Si atunci as comanda ceea ce mi-a placut cel mai mult: sushi (in special cu crevete) si orezul cu legume. Yumm!
Cam asta este experiența mea din Londra.
Cu banii câștigați din acest concurs mi-as dori sa merg intr-o alta destinație in care n-am ajuns pana acum si mi-ar placea nespus sa împărtășesc asta cu voi!
Am lesinat de pofta! Eu nu-mi amintesc decat fish and chips din Londra, trebuie sa ma intorc ca sa investighez :))))
Categoric, Oana!
Nici macar cei cu inima de gheata si poftele ascunse in decizia de a incepe o dieta nu pot rezista tentatiei de a incerca mancarurile locale in perioada vacantei. Dar daca te-ai autodeclarat un gurmand, escapadele prin lume vor fi excursiile in rai. Zeci de restaurante cu meniuri diversificate, vazantori ambulanti de mancaruri stradale. Ce dieta? Ce corp armonios? O sa ai timp de asta cand revii acasa.
Experienta culinara de neuitat pe care am avut-o in vara anului 2016 a fost in Porto, Portugalia. Si acum cand ma gandesc, parca deja imi ploua in gura, iar papilele mele gustative incep sa danseze step numai la ideea de a mai gusta din nou din bucatele acelea atat de delicioase.
Pentru o experienta autentica, alegeti Escondidinho do Barredo. Nu va asteptati sa dati peste un restaurant luxos, pretentios, unde sa va simtiti pe dinafara daca nu sunteti imbracati la 4 ace. Acolo veti gasi un loc modest, linistit si relaxant, o taverna cu o mancare dumnezeiasca. Eu am comandat escabeche si iubitul meu salada de povo(sardine si salata de cacatita) ambele alaturi de o paine ce am uitat cum se numeste. Mancarea arata atat de apetisant si mirosea atat de bine, incat si celui mai nepofticios dintre nepofticiosi i-ar fi facut cu ochiul. Prima gura din farfuria mea? Big Bang on my tongue O explozie de arome imbinate perfect; cele mai gustoase sardine pe care le-am incercat vreodata! Ce parere a avut prietenul meu despre salata de caracatica? Nu a avut timp sa imi povesteasca pe perioada mesei, deci cred ca asta vorbeste de la sine. Dar cina noastra a fost un concert de mmm si MMMM !
Cu prima ocazie vom reveni acolo pentru a ne delecta din nou cu cele mai delicioase preparate, numai bune pentru gurmanzii calatori.