Calatorii culinare: Unde se mananca bine in lume

Poti castiga 1000 euro! Povesteste despre o experienta culinara proprie intr-un comentariu la aceasta postare si Momondo te premiaza!

Cu numai cateva zile in urma, mi-am amintit cateva dintre cele mai interesante mancaruri pe care le-am savurat, de-a lungul anilor, in timpul calatoriilor mele. A fost un prilej sa realizez ca, fara sa-mi fi propus, in fiecare loc pe care l-am vizitat mi-am rasfatat, atat cat am putut, si papilele gustative. La inceput, cu o cafea si un croissaint pe care le savuram in locul meu special din curtea Louvre-ului. Sau o clatita cu ciocolata in piata centrala din Praga. Ori un latte cu lapte de cocos in Museumsquartier. Fiecare city break pe care l-am facut vreodata poarta cu sine si amintirea unor mancaruri mai mult sau mai putin sofisticate, de la cartofi prajiti si pana la preparate elegante servite in restaurante cu stele Michelin. A fost greu sa aleg cateva experiente si mi-a fost imposibil sa le ierarhizez. Dar totusi, iata 5 dintre cele la care imi lasa gura apa.

1. Lasagna din Levanto

M-am indragostit de Silviu deasupra unei portii de lasagna cu pesto in Levanto, un sat magic, mai putin celebru decat cele Cinque Terre vecine. Mai apoi am sigilat iubirea noastra in Pisa, la o shaorma studenteasca. Dar aceasta din urma nu stiu daca isi merita un loc in topul meu pentru simplul motiv ca eram atat de indragostita incat toate simturile imi erau imbatate. Dar daca tot veni vorba, vinul din Sardinia trebuie neaparat incercat, insa atentie, se fac copii de la el.

2. Fructele de mare din Dubrovnik

Iubesc Grecia si ii sunt fidela pana in ultima zi a vietii mele pe care, fie vorba intre noi, acolo vreau sa mi-o petrec. Dar nu pot sa mint. Fructe de mare ca in Croatia, nu am mancat nicaieri in lume. Imi vine in minte in mod particular un restaurant din port, Lokanda, din cetatea Dubrovnikului, unde am mancat cei mai buni calamari din viata mea. Si o cina din Vis, una dintre cele mai frumoase insule din Croatia, unde am savurat cea mai gustoasa caracatita din Univers.

3. Supa tom yum din Koh Samui

De la calamari si caracatita, trecerea e naturala catre creveti. Iar crevetii in familia noastra inseamna supa Tom Yum, acea supa super picanta, specific thailandeza, pe care trebuie sa o mananci o data in viata pe plaja unei insule exotice.

 

4. Crocodil din… Viena

Viena este unul dintre orasele mele preferate si, pentru ca este aproape, dam o fuga ori de cate ori avem ocazia. Rar se intampla sa ajungem in centru si sa ratam o vizita la Crossfield’s, un pub australian unde se serveste o friptura excelenta de crocodil si (pregateste-te!) cea mai buna placinta cu mere din toata Austia. Da, stiu cum suna asta…

5. Porridge cu lapte de cocos

Tot in Viena trebuie sa mananci un mic dejun la Halle din MuseumsQuartier, o cafenea unde se servesc preparate superdelicioase cu produse organice si uneori chiar si vegane.

Lasa in interiorul articolului un comentariu despre o experienta culinara pe care ai trait-o tu si poti castiga un premiu de 1000 de euro! 

Detalii aici >> 

https://www.momondo.ro/inspiratie/povesteste-ne-experientele-tale-culinare-si-castiga-unul-dintre-cele-doua-premii-de-1-000-eur/

Cu drag,

SHARING IS CARING 😉

8 Comments

  1. Una din cele mai frumoase experiente culinare este din cea mai recenta vacanta din vara aceasta in Roadtripul din Islanda. Dupa 500 de km de condus prin ploaie, ceata, soare am ajuns in unul din cele mai nordice localitati, Husavík. Am avut ocazia sa testam preparatele locale pe baza de peste proaspat pescuit din Oceanul Arctic si un miel delicios preparat la cuptor. De cele mai multe ori, experientele culinare inseamna mai mult decat un preparat alaturi de o persoana draga. Pentru mine, locul, povestea si atmosfera locala sunt pe primul loc cand aleg un restaurant. 🙂

  2. Anul acesta am fost pentru prima data în Grecia, în regiunea Halkidiki. Am rămas surprinsa plăcut de gastronomia mediteraneana, gustoasa, variata și extrem de sănătoasă. Mi au plăcut fructele de mare cu garnitura de rucola, un deliciu! În plus, restaurantul avea o priveliște minunata la mare…. Superb!

  3. E greu să alegi, mai ales având aşa mare diversitate. Printre cele mai impresionante gusturi este negrul de sepie proaspăt. Am văzut în Filipine cum se pescuieşte. Un pescar face free dive la 15m sub apă şi prinde sepia. Apoi, diect pe plajă, o taie şi scoate negrul. Câteva linguriţe. O sticlă de 2l valorează 2000 dolari. Este felul în care işi câştigă existenţa oamenii ăştia. L-am mâncat în orez cu seafood. Toată experienţa prinderii şi recoltării şi a vieţii oamenilor au contribuit la gustul ăla inegalabil.

  4. Cele mai delicioase fructe de mare le-am gustat in Grecia, însă cel mai mult m-a frapat calamarul grill gătit la un restaurant pe malul marii(Porto Caminio)in Zakynthos. M-as întoarce oricând in Grecia pentru mâncarea extraordinara si priveliștile de neuitat.

  5. Friptura de crocodil este una din mancarurile mele favorite, asezonata cu legume la gratar si o bere Foster’s

  6. Cea mai frumoasa si delicioasa experienta culinara pe care am avut-o a fost anul trecut, in Napoli. Mancarea care a stat la baza acestei minunate experiente a fost (surprinzator sau nu) pizza. Insa o pizza cum nu am mai mancat nicaieri in lume, nici macar in alte orase ale Italiei, pentru ca sudul tarii si Napoli in special sunt zonele in care s-a inventat faimoasa pizza. Cum nu eram un fan al pizzei fara carne, am zis sa incerc macar o data in viata pizza margherita, specific napoletana. Unde altundeva decat la celebra pizzerie L’Antica Pizzeria da Michele, in care s-a filmat si “Eat, Pray, Love”!? Din acea zi pizza margherita este preferata mea si oricand m-as intoarce in Napoli sa repet experienta.
    Pentru o experienta culinara noua, as calatori in Franta. 🙂

  7. Am spus dintotdeauna si imi place sa ma repet: singurul oras din lume in care m-as intoarce iar si iar doar pentru a ma reindragosti de mancare este Istanbulul. Niciun alt oras nu m-a frapat mai mult cu aromele si mirosurile lui imbietoare de castane coapte, mirodenii proaspat macinate, cartofi copti in coaja, simit si placinte traditionale cu ce fel de umplutura doresti, scoici umplute cu orez sau sandvisuri cu peste si ceapa preparate pe loc. Adauga si mireasma de narghilea parfumata langa, un apus de soare peste Bosfor, o cina bogata in calamari si sos usturoiat, multiculturalitate vestimentara, persoana potrivita langa tine si da, poti sa spui ca ai trait o experienta culinara (si a tuturor simturilor) minunata.

    Mi s-a parut incredibil sa existe o atat de mare diversitate a mancarii stradale, capabila sa satisfaca toate categoriile de pofticiosi -carnivori, vegetarieni sau intre. Aproape ca imi este rusine sa marturisesc ca la intoarcere am vrut sa imi iau in bagajul de mana un kebab din carne de miel, atat de mult mi-a placut :))…. Ah, si sa nu uit de placinta uriasa si subtire preparata de mainile unei batrane tare simpatice la foc de lemne (gozleme cred ca se numeste) care, in timp ce invartea minunea, ne istorisea si povestea vietii sale.

  8. Am o pasiune pentru calatorii si imi place sa mananc, sa mananc bine si specific locului in care merg. Nu voi merge niciodata la Brasov sa mananc fructe de mare, nu mi se pare potrivit…mai bine mananc ceva vanatoresc sau un buls…e mai specific. Am avut cateva experiente culinare placute in calatoriile mele, insa cea de care imi voi aminti mereu va fi pizza absolut delicioasa si fabuloasa de la Antica Pizzeria e Friggitoria Di Matteo – Napoli. Sunt doua mari pizzerii in Napoli, aceasta ar fi pe locul doi daca dai un search pe google, insa eu o pun in mod clar pe primul loc pentru ca:
    – localul este dragut, intim si foarte incapator in acelasi timp, dispus pe mai multe etaje si chiar daca la intrare e coada, e imposibil sa nu gasesti o masa, la orice ora.
    – personalul, inca de la intrare, este destul de amabil si te trateaza foarte dragut… te conduce la o masa potrivita, te serveste cu zambetul pe buze…
    -pizza, caci despre ea vorbim, este absolut fabuloasa si delicioasa. O gama larga de pizza, cu blat subtire, cu multa mozzarella si ce iti mai doresti tu pe ea…ulei de masline si busuioc…vai…inca ii simt gustul. Este o pizza imensa si foarte ieftina insa extrem de delicioasa.
    Am stat 7 zile in Napoli, am ajuns la pizzeria aceasta in ziua a 3-a , si desi era departe de locul unde am fost cazati, am trecut pe aici zilnic. M-as mai duce si acum doar sa mai mananc o pizza ADEVARATA. Recomand tuturor celor care trec prin zona sa incerce pizza de aici, este net superioara oricarei pizza mancate vreodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *