Spirulina: ce este, la ce ne foloseste si cum o putem consuma

Spirulina (Arthrospira Platensis) este o microalga albastra-verde, “sora” cu Chlorella, ce traieste atat in apele dulci, cat si in cele sarate. Beneficiile si modul de actiune ale acestei alge au starnit curiozitatea si interesul lumii medicale, numarandu-se printre cele mai complete alimente (motiv pentru care este considerata superaliment).

Spirulina prezinta un miros intens marin, putandu-se gasi atat sub forma de capsule (mai usor de tolerat pentru cei sensibili la mirosul de alge), cat si sub forma de pudra.

Toate sursele de spirulina sunt sigure?

Nu. De ce? Din cateva motive la care trebuie sa fiti atenti atunci cand hotarati sa cumparati spirulina atat sub forma de pudra, cat si de capsule:

  • Spirulina trebuie sa fie raw, adica sa nu fi suferit un tratament termic la peste 40 de grade Celsius. La o temperatura mai mare o buna parte dintre nutrienti pot fi distrusi.
  • Spirulina trebuie sa provina dintr-o sursa certificata organic, pentru ca in mod contrar, crescuta in medii poluate, poate contine substante toxice pentru organismul nostru;
  • Spirulina trebuie sa prezinte peretele celular spart. Spirulina este o microalga cu dimensiuni de cativa microni si forma spiralata, insa peretele celular este puternic si trebuie spart pentru ca spirulina sa devina usor de absorbit in organismul nostru si sa fie de ajutor in obtinerea tuturor beneficiilor acesteia.

Pe scurt spirulina trebuie sa fie raw, bio/organica si cu perete celular spart pentru a ne fi benefica dupa consum. Aceste conditii trebuie urmarite atunci cand alegem sa cumparam spirulina, pentru ca altfel ne poate face chiar rau.

Ce contine spirulina?

  • Proteine: 50-70%
  • Lipide: 6%
  • Contine toti aminoacizii esentiali, dar si acizi grasi omega
  • Glucide: 7-15%
  • Vitamine: este cea mai concentrata sursa de vitamina B12, (contine o concentratie in vitamina B12 de 25 de ori mai mare decat o portie de carne de vita), vitamina A, tot complexul de vitamine B (inclusiv acid folic), vitamina A, E, D, K
  • Minerale si oligoelemente: este o veritabila sursa de fier (contine de 25 de ori mai mult fier decat o portie de spanac), mangan, fosfor, zinc, seleniu, magneziu, calciu (de 20 de ori mai mult decat laptele), cupru
  • Enzime
  • Antioxidanti

Beneficiile spirulinei

Astazi efectele spirulinei asupra organismului uman sunt de necontestat:

  • Scade radiatia din corp. NASA a introdus in meniul astronautilor algele albastre-verzi pentru a scadea efectele radiatiei cosmice;
  • Stimuleaza imunitatea;
  • Prezinta puternice efecte anti-inflamatorii pe calea receptorilor histaminici
  • Este utilizata in boli alergice si chiar in astmul alergic sau rinita alergica;
  • Prezinta o eficacitate sportia in preventia si tratamentul cancerului, ajutand in inhibarea replicarii celulelor canceroase;
  • Combate oboseala, fiind energizanta si echilibranta. Din acest motiv multi specialisti nu recomanda spirulina seara;
  • Previne sau ajuta in tratarea aterosclerozei, reducand riscul de infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. Intervine in special asupra nivelului de trigliceride si LDL (colesterol rau);
  • Ajuta in boli ale sistemului nervos si in demente, fiind recomandata si in boala Alzheimer si Parkinson;
  • Prezinta un intens rol probiotic;
  • Ajuta in eliminarea metalelor grele din organism si in detoxifiere;
  • Este utila in normalizarea greutatii, insa fara un stil de viata sanatos si o dieta adecvata rezultatele nu sunt spectaculoase. Adica o masa fast-food si o doza de spirulina nu va fi de ajutor in slabire.
  • Spirulina este recomandata in diabet, reducand simptomele si ajutand in reglarea glicemiei;
  • Prezinta efecte atifungice si antiparazitare;
  • Combate eficient anemia;
  • Este folosita in tratarea ulcerului, gastritei, colitelor si altor afectiuni ale sistemului digestiv, inclusiv in sindromul de colon iritabil;

Cine poate consuma spirulina?

Aproape oricine, aceasta alga fiind contraindicata doar persoanelor care sufera de hipertiroidie (contine mult iod), celor cu insuficienta renala sau care sufera de fenilcetonurie. De asemenea nu exista o doza maxima, toxica, poate fi consumata in ce cantitate doriti. Recomandat este sa luam spirulina dupa masa, mai putin seara.

Asadar spirulina poate fi administrata:

  • La bebelusi incepand cu varsta de 6 luni (in cantitati foarte mici – doar spirulina raw organica sau bio si cu perete celular spart, alte forme de spirulina sunt contraindicate);
  • La femeile insarcinate;
  • La femeile care alapteaza;
  • Pa persoanele bolnave sau in convalescenta;
  • Atat la tineri, cat si la cei in varsta.

Spirulina poate fi consumata sub forma de capsula (nu se va administra aceasta forma copiilor mici si bebelusilor), sau sub forma de pudra. Pudra poate fi dizolvata in apa sau in sucuri naturale de fructe sau legume, in smoothie-uri, poate fi pusa in mancarica bebelusilor. Se incepe cu o cantitate foarte mica, pentru ca la inceput este posibil ca mirosul sa nu fie usor de tolerat. Se poate ajunge pana la un varf de lingurita de pudra pe zi sau chiar 10 capsule.

Nu uitati sa verificati tipul de spirulina cumparata fiindca multe supliment pot fi chiar daunatoare.

Poti comanda spirulina de pe Vegis.ro.

Cu drag,

9 Comments

  1. Bună ziua! Bine ar fi să se specifice ce CANTITATE de spirulină conține fier de 25 de ori mai mult decât o portție de spanac sau de 20 ori mai mult decât laptele(ce cantitate de lapte).Informațiile sunt SUPERFICIALE dar mulțumim și pentru atât.Ce am scris mai sus nu este critică ci o întrebare supusă studiului de caz!Multam.

  2. Buna ziua!
    Va multumesc pentru interes, ma bucur mult sa am cititori atat de preocupati. Rapoartele sunt orientative pentru a puncta continutul neasteptat de bogat in acest mineral. Continutul exact difera de la un produs la altul, de la un lot la altul samd. Este motiv pentru care recomand intotdeauna produsele naturale, in matricea lor organica, proiectate anume de Mama Natura astfel incat sa ofere beneficii ideale. Ofer intotdeana ca exemplu in acest sens un experiment mentionat de prof. Campbell in cartea sa, Integral, care a dovedit ca efectul antioxidant al unui mar este de nenumarate ori mai mare decat daca am consuma o cantitate identica de antioxidanti din suplimente. Morala este ca cifrele sunt mai putin importante, dar ceea ce este util este sa cunoastem care sunt produsele care ne pot furniza anumite beneficii, sa cunoastem alternativele mai sanatoase si preferabil din surse vegetale pentru anumiti micro sau macronutrienti si sa facem intotdeauna o alegere in cunostinta de cauza.
    Pentru a va raspunde la intrebare, va las mai jos cateva cifre orientitive.
    100g de spirulina contin aproximativ 28,48 mg de calciu
    100 g spanac contin aproximativ 2,66 mg fier
    100 ml lapte integral contin aproximativ 0,04 mg fier
    Cu drag,
    Oana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.