Vitamina E, vitamina fertilității

În cosmetică ne întâlnim des cu vitamina E, efectele acesteia asupra pielii și tenului fiind de necontestat. Dincolo de beneficiile aduse în materie de frumusețe, vitamina E joacă multe alte roluri în organismul nostru, de la susținerea imunității și “comunicării” intercelulare, până la sporirea fertilității.

Ce este vitamina E?

Vitamina E este o vitamină liposolubilă, adică este solubilă în grăsimi, fiind izolată pentru prima oară în anul 1935 de către nutriționista și biochimista Gladys Anderson Emerson, însă despre efectele certe ale acestei vitamine s-a vorbit încă din 1922, când Herbert McLean Evans – anatomist și embriolog – și Katherine Scott Bishop – anatomist au observat că animalele de laborator cu deficiență în vitamina E devin infertile. De aceea această vitamină mai este cunoscută și sub numele de “vitamina fertilității”.

Rolurile vitaminei E în organism

Este o vitamină ce joacă un puternic rol antioxidant în corpul nostru, fiind obținută exclusiv din dietă. Deși nu tratează complet anumite disfuncții sau boli (cu excepția corelației directe cu funcția de reproducere a organismului nostru), totuși vitamina E este esențială în susținerea unor funcții și în prevenirea sau ameliorarea unor boli:

  • Prezintă un rol în menținerea funcționarii optime a sistemului imunitar;
  • Sporește “comunicarea” între celulele corpului, funcție esențială pentru menținerea armoniei tisulare și a sănătății în general;
  • Asupra pielii, vitamina E prezintă efecte regenerative și puternic antiimbătrânire, fiind utilizată totodată în grăbirea vindecării rănilor;
  • Joacă rol mediator în coagulare – în 2007 Women’s Health Study (WHS) anunță că vitamina E scade cu certitudine riscul de mortalitate prin trombembolism;
  • Previne și ameliorează ateroscleroza, intervenind în metabolismul grăsimilor; de asemenea această vitamină ajută în menținerea sănătății sistemului cardiovascular și în prevenția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale;
  • Prin capacitatea antioxidantă și deci de reducere a stresului oxidativ această vitamină completează mecanismele de luptă împotriva tuturor formelor de cancer (1);
  • Protejează membranele celulare;
  • Susține fertilitatea și persoanele care se confruntă cu infertilitate sau dificultate în conceperea unui copil (atât femei, cât și bărbați) pot completa dietă cu alimente bogate în vitamina E;
  • Alături de vitamina A, vitamina E susține sănătatea ochilor și scade riscul de apariție a cataractei;
  • Vitamina E este implicată în multe procese care au loc la nivelul sistemului nervos central, existând studii care relevă legătură între această vitamină și riscul de apariție al dementelor și bolii Alzheimer. Cu toate acestea tratamentul realizat doar cu vitamina E nu este eficient, însă este ajutător (2).
  • Vitamina E prezintă rol antiinflamator;
  • Prezintă de asemenea efect vasoreglator, fiind de ajutor în prevenția sau ameliorarea hipertensiunii arteriale;
  • Ajută în menținerea sănătății rinichilor;
  • Susține sănătatea plămânilor;

Care sunt sursele alimentare de vitamina E?

Putem procura aceasta vitamină doar din dietă (sau, cand este cazul, din suplimente alimentare. Ea rămâne foarte puțin timp în organism, prin urmare este esențial să avem un aport constant în dieta noastră de vitamină E.

Alimente bogate în vitamina E:

  • Migdale, alune, nuci, caju;
  • Semințe: de floarea-soarelui, de dovleac, de pin, de in, de cânepă, de susan;
  • Porumbul;
  • Uleiurile extravirgine, presate la rece: ulei de floarea-soarelui, de porumb, de măsline, de semințe de soia, de șofrănel etc.;
  • Legume cu frunze de culoare verde închis: varză kale, spanac;
  • Frunze de pătrunjel;
  • Stevie;
  • Struguri;
  • Muștar și boabe de muștar;
  • Cartofi;
  • Cereale și germeni de cereale;
  • Sfeclă de zahăr;

Dintre produsele de origine animală: oul și ficatul conțin o concentrație mare de vitamina E;

Trebuie să menționez faptul că foarte bogați în vitamina E sunt cu precădere germenii de grâu.

Carența de vitamina E duce foarte rar la simptome grave, de obicei lipsa acestei vitamine se asociază cu tulburări de vedere, boli cardiovasculare și ateroscleroză, tulburări ale funcțiilor musculare și nervoase, riscul crescut de demente, risc mai mare de a suferi de anemie sau trombembolism, infertilitate, probleme la nivelul ficatului și rinichilor.

În ceea ce privește supradozarea cu vitamina E, lucrurile nu sunt foarte clare. Pentru a evita eventuale neplăceri, cea mai bună soluție este consumul unui micronutrient în matricea sa naturală, adică în sursa proiectată de natură. Alimentele bogate în vitamina E sunt gustoase și ușor accesibile și au în sine rețeta optimă de absorbție ideală.

Nu uitați să variați cât mai mult alimentele din dieta voastră pentru a vă asigura vitamine, minerale și nutrienți în cantități suficiente.

Cu drag,

 

 

Featured foto by Edgar Castrejon on Unsplash

Referinte

(1) Rizvi S., Raza S.T., Ahmed F., Ahmad A., Abbas S., Mahdi F. (2014) The role of vitamin e in human health and some diseases. Sultan Qaboos Univ. Med. J. via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

(2) Dysken M. W., Sano M., Asthana S., Vertrees J. E., Pallaki M., Llorente M. (2014). Effect of vitamin E and memantine on functional decline in Alzheimer disease: the TEAM-AD VA cooperative randomized trial. JAMA via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4109898/

 

 

2 Comments

  1. Un articol complet și foarte informativ, nu știam ca e asa de importanta vitamina E. Voi încerca sa consum mai multe alimente care o conțin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *