Ce tip de lapte vegetal ți se potrivește?

Probabil că v-ați întrebat cel puțin o dată, privind pe rafturile magazinelor la sortimentele de lapte vegetal, pe care ar trebui să îl alegeți. Unele dintre acestea sunt mai gustoase, altele mai energizante sau poate mai bogate în nutrienți. Cum știm ce să alegem?

Înainte de toate trebuie să știm ce ni se potrivește cel mai bine la momentul respectiv. În privința sănătății, toate sortimentele de lapte vegetal sunt benefice, însă este recomandat să alegeți produsele cât mai naturale, provenite din surse organice sau bio, evitând adaosurile nesănătoase. Cel mai “sigur” lapte ca și conținut este cel pe care îl preparați chiar voi acasă – iată câteva recomandări de rețete pentru lapte vegetal:

3 Alternative vegane pentru lapte: beneficii si retete

Alegerea sortimentului potrivit se face în funcție de nevoile ori dorințele fiecăruia: un lapte sărac în calorii pentru o dietă de slăbire sau bogat în calorii pentru un regim de îngrășare, un lapte cu conținut proteic ridicat sau poate bogat în vitamine din complexul B, unul care să prezinte efecte energizante sau care pur și simplu să fie plăcut la gust.

Laptele de soia

Este considerat a fi cel mai bogat în nutrienți, acesta prezintă un conținut considerabil de calciu, zinc, proteine, vitamine din complexul B și totodată are un conținut scăzut în glucide și calorii.

Sunt însă unele persoane care se plâng de gustul acestui lapte. Este de menționat că laptele de soia conține fitoestrogeni, adică substanțe asemănătoare hormonilor sexuali feminini. De aceea este recomandat și femeilor aflate la menopauză. Un alt aspect demn de luat în calcul îl reprezintă potențialul alergen pe care soia îl prezintă.

Photo by Luke Porter on Unsplash

Laptele de caju

Este bogat în calorii, în proteine, în calciu și vitamine, în găsimi de bună calitate și prezintă de asemenea și carbohidrați. Sortimentele din comerț pot fi fortifiate cu calciu și vitamina D. Este poate cel mai gustos lapte vegetal, iar pentru o aromă diferită se poate adăuga vanilie ori scorțișoară.

Laptele de migdale

Laptele de migdale neîndulcit reprezintă o alternativă săracă în calorii, dar bogata în calciu, vitamine și minerale. Este ideal în diete de slăbire sau de întreținere a greutății corporale, fiind totodată energizant și gustos. Prezintă însă un conținut scăzut în fibre și în proteine.

Migdalele au mult sodiu, de aceea laptele de migdale trebuie consumat cu precauție de către persoanele care prezintă o dietă cu aport limitat de sodiu. Laptele de migdale este însă bogat în vitamina A, E și D, dar și în minerale (magneziu, seleniu, zinc, calciu, potasiu) și în acizi grași omega 6.

Laptele de cocos

Este bogat în vitamine din complexul B, în minerale și acizi grași omega, dar totodată are conținutul cel mai scăzut de sodiu, putând fi consumat și de către persoanele ce au o dietă restrictivă în privința sodiului. Prezintă de asemenea și grăsimi saturate, fiind recomandat cu atenție celor care suferă de boli cardiovasculare.

Este sărac în calorii și carbohidrați, dar este cel mai ușor de digerat, având totodată beneficii antiinflamatorii și antibacteriene. Prezintă însă un conținut scăzut în calciu și proteine. Acest lapte este adesea recomandat în dietele de slăbire.

Laptele de orez

Deși este cel mai caloric, acesta este destul de sărac în proteine, în calciu și alți nutrienți. Este recunoscut însă ca fiind laptele vegetal cu cel mai scăzut potențial alergen. De asemenea reprezintă o excelentă sursă de energie pentru cei care acuză oboseala sau pentru cei care merg la sală.

Laptele de ovăz

Deși este sărac în proteine, minerale și vitamine, dar cu conținut mediu în calorii, totuși laptele de ovăz prezintă și o cantitate ridicată de fibre. Este cunoscut de asemenea pentru efectele sale benefice asupra tranzitului intestinal. Este benefic în dietele de reducere a colesterolului său cele recomandate diabeticilor.

Laptele de susan

Are un gust ușor amărui, dar este foarte aromat și sățios. Este bogat în vitamine A, E, D, în calciu și magneziu, zinc și acizi grași. Este recomandat în dietele de slăbire pentru conținutul său scăzut în calorii. Este bogat în proteine și este recomandat în perioadele de suprasolicitare, în combaterea oboselii sau persoanelor cu o viață activă.

Laptele vegetal poate fi procurat din comerț sau se poate prepara acasă (rețetele de lapte vegetal sunt simple și le găsiți în blog).

Cu drag,

 

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.