Tipuri de măsline și beneficii nutriționale

Măslinele, fructele simbol ale alimentației mediteraneene, au cucerit prin gustul lor omul, numărându-se printre alimentele consumate încă din Antichitate. 

Măslinele sunt apreciate pentru aroma lor intensă, dar și pentru proprietățile nutritive valoroase. Varietatea de culoare este dată de momentul în care măslinele sunt culese, dar și de modul de preparare al acestora.

Există diferențe nutritive între tipurile de măsline, însă toate sortimentele sunt benefice sănătății. Pentru conservare, măslinele sunt ținute fie în saramură, fie în ulei. Pentru persoanele care au restricție de sare în dieta, măslinele în saramură pot fi desărate. Atenție la cele în ulei petru ca ele conțin mai multe calorii!

Măslinele verzi au această culoare pentru că sunt culese când fructul este crud. Acestea au un gust intens, ușor astringent și sunt amare, gustul amărui fiind dat de o substanță numită oleuropeină. Pentru a putea fi consumate, măslinele verzi sunt tratate timp de 8-72 ore într-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Oleuropeina nu este nocivă, din contră, prezintă proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase, însă este neplăcută la gust.

În schimb, măslinele negre conțin de câteva ori mai mulți compuși fenolici (hidroxityrosol), considerându-se că au efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Prin efect antioxidant înțelegem capacitatea acestora de a combate efectele radicalilor liberi în organism.

Asadar, culoarea măslinelor diferă în funcție de momentul în care sunt culese:

  • Măslinele verzi: culese în primele stadii de maturitate în luna octombrie;
  • Măsline mov, culese în noiembrie, înainte de a ajunge la maturitatea completă;
  • Măsline negre culese în decembrie, la maturitate completă;
  • Măsline uscate, culese la maturitate completă în luna ianuarie, după ce au căzut singure din copac.

În funcție de țară de proveniență, găsim pe piață mai multe tipuri de măsline, cu gust și arome diferite. Iată care sunt cele mai cunoscute soiuri de măsline:

  • Italia: Grappoio, Coratina, Taggiască, Intrană, Franțoio, Santa Cateria, Cipresino, Leccino, Lecin de Sevilla, Moraiolo, Pendolino, Franțoio;
  • Grecia: Kalamata, Chalkidiki, Kalamon, Koroneiki, Megaritiki, Mîrtoia, Thassos, Amigdalolia, Adriamitini;
  • Spania: Hojiblanca, Lemono, Manzanillo, Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra, Fargă, Gordal Sevillana etc.

Personal, am gustat cel mai bun ulei de măsline la o mică fermă din Croația, în prezent am acasă ulei din Spania și apoi voi trece la unul primit din Italia. Cu toate astea, pentru mine măslinele înseamnă Grecia, țara pe care o iubesc până la ultima pietricică și unde am în plan să mă pensionez și să cultiv măslini și să cresc capre. Așa că întrerup acest articol pentru a vă furniza coloana sonoră pentru rândurile ce urmează 😉 Nu uitați să citiți și continuarea mai jos de video!

Masline: Număr de calorii și proprietăți nutritive

Măslinele în saramură sunt mai puțin calorice decât cele în ulei. În medie, 100g de măsline negre au în jur de 150 de calorii, însă prezintă un indice glicemic scăzut, astfel încât măslinele, indiferent de culoare, devin alimente de încredere chiar și pentru diabetici.

Pe lângă antioxidanții pe care îi conțin și despre care am amintit mai sus, măslinele mai sunt bogate în vitamine din complexul B, în special B1, B5 și B6.

Grăsimile sănătoase pe care acestea le conțin protejează sistemul cardiovascular și scad riscul dezvoltării aterosclerozei, de aceea atât măslinele, cât și uleiul obținut din acestea reprezintă alimente recomandate persoanelor care prezintă sau au risc de a dezvolta boli cardiovasculare. Fiind bogate în grăsimi mono și polinesaturate, măslinele pot fi de ajutor și în dieta celor care au colesterol crescut (hipercolesterolemie).

Foto dreapta: Brooke Lark on Unsplash

Alte vitamine liposolubile sunt conținute de asemenea în aceste fructe, precum vitamina A și E, vitamine cunoscute atât pentru proprietățile antioxidante, cât și pentru efectele anticancerigene pe care le prezintă. Vitamina A ne protejează vederea și scade riscul degenerescentei maculare.

Măslinele mai conțin vitamina C și vitamina K (implicată în coagularea sângelui), dar și minerale precum calciu, magneziu, sodiu, zinc.

Cum putem consuma măslinele?

Le putem adăuga în salate, în paste, în pizza sau sosuri ori le putem consuma ca atare la aperitiv sau în loc de alte gustări. Și să nu uităm că soiului verde îi stă bine într-un pahar de marini alb. Stinygiasou!

Cu drag,

 

 

 

 

Featured photo by James Lee on Unsplash

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.