“Nu apă!!!” Avem nevoie de apă? Cât și de ce

Probabil că și voi ați fost marcați de secvența dintr-un episod al emisiunii “Schimb de mame” în care una din participante se pune pe plâns din cauză că femeia care îi ținea locul îi va hrăni copilele cu (vai!) sandwichuri și apă. Aleg să cred că a fost o scenă gândită să fie virală. Vreau să îmi imaginez că nu mai există mame care gândesc astfel în secolul nostru.

Dar știu că există, am văzut și eu cu ochii mei scene destul de asemănătoare în viața reală. Și nu-i de mirare, cât timp încă încerc să explic apropiaților că parizelul și crenvurstelul nu sunt cea mai bună mancărică pe care o poți oferi copilului tău, cât încă văd sucuri “naturale” livrate copiilor ca fiind alternative sănătoase, cât timp marele gest de dragoste pe care îl poți face pentru copilul tău rămâne, încă, să îl îndpoi. A nu se înțelege că neg beneficiile incredibile ale meselor în familie sau valoarea unei turte încinsă pe plita bunicii. Dar de la acestea și până la îndoparea zilnică cu toate prostiile disponibile pe rafturile supermarketurilor, drumul este lung și prost. 

“Chiar îmi pare rău de copiii ăștia, copiii ăștia suferă pentru părinți” spune mama de schimb din video. Mie nu-mi pare deloc rău pentru cei care beau apă. Să vă explic de ce:

Aportul insuficient de apă a fost asociat cu practic orice patologie, de la fracturi, constipație și pietre la rinichi până la cancer și, evident, boli cardiovasculare. 

În cazul copiilor, fiindcă despre ei am început inițial să discutăm, apa pare să le sporească chiar și potențialul cognitiv. Un studiu a analizat preformanțele școlare ale copiilor care erau hidratați vs cei care nu consumaseră apa înainte de test și, ghici ce: primii s-au descurcat mai bine. 

Câtă apă avem nevoie să bem?

Nota: Apă luata in calcul in recomandari provine din toate sursele, nu doar lichide. Dacă obișnuim să consumam multe fructe și legume, atunci ne luăm cam 1 litru din ele, deci rămânem cu rezultatul din studiul adventiștilor:

Adventist Health Study (asadar persoane care mănâncă suficiente fructe și legume) ne dezvăluie că, pe lângă apa luată din alimentație, noi, femeile, trebuie să consumam minim 5 respectiv 6 pahare de apă pe zi pentru a ne înjumătăți riscul de boală cardiovasculară. Concret:

  • 4-7 pahare pe zi – femei
  • 6-11 pahare pe zi – bărbați

 

Cu drag,

 


Referinte:

Click to access Hydration_and_health_review_fev_2010.pdf

https://nutritionfacts.org/video/how-many-glasses-of-water-should-we-drink-a-day/

Click to access nutwaterrequir.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22841529

 

Photo by Heather Ford on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.