Porridge cu pere coapte și armagnac

Aceasta rețetă a trezit în mod repetat interesul pe pagina mea de Instagram prin urmare am decis filmez pașii principali și pentru blog.

Este incredibil de simplu de preparat, versatila și super gustoasa.

Singurul pas care durează puțin mai mult este coacerea perelor, motiv pentru care recomand aceasta rețetă pentru weekend-uri, nu pentru dimineți în care vrei ieși rapid pe ușa.

trecem la fapte!

Ingrediente:

  • o măsură de fulgi de ovăz
  • doua masuri de apa
  • jumătate de măsură de lapte vegetal
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță semințe de chia
  • 1 linguriță semințe de în măcinate
  • 2 pere moderat coapte
  • 2 lingurițe zahar. Eu am folosit de cocos, dar nu trebuie neapărat îl alegeți pe acesta. De fapt, singurul zaharsănătos” pe care îl recomand este cel de curmale.
  • 2 lingurițe armagnac (sau coniac sau rom sau ce aveți prin casa, mărturisesc eu l-am folosit pentru suna bine, dar nu a avut niciun gust deosebit datorita lui) – zeama de la jumătate de lămâie
  • 2, 3 nuci

 

Mod de preparare

Perele se curată de coajă, se taie felii, se stropesc cu zeamă de lămâie, armagnac și cu zahăr și se dau la cuptor alături de bucățile de nuci. Se lasă aproximativ 10 minute la 200 grade C sau până când perele se înmoaie. Intre timp, se fierbe ovăzul în apa împreună cu semințele de chia și cu un praf de sare până când amestecul devine cremos, apoi se lasă la răcit până când sunt gata și perele. La final, toate ingredientele se amesteca în bolul preferat: amestecul cu ovăz, semințele de în, laptele, perele și nucile coapte.

Câteva dintre beneficiile acestor ingrediente:

Semințele de chia se găsesc în regimul meu în primul rand pentru ajutorul pe care îl oferă în slăbire: o linguriță de semințe de chia adăugată la micul dejun scade senzația de foame suficient cât mănânci cu 300 kcal mai puțin la prânz. [1]

Semințele de in măcinate scad riscul bolilor cardiovasculare [2] și diabet [3]. Personal, le consum pentru au capacitatea de a scădea riscul de cancer de sân [4], o patologie de care aud tot mai frecvent. Nu am repet suficient vreodată dar profit de fiecare ocazie: riscul mai scăzut nu este egal cu ocolirea bolii și nici nu înlocuiește controalele periodice sau medicina moderna. Cu toate astea, daca exista o linguriță de orice pe lumea asta pe care o pot consuma zilnic și îmi poate da o șansă în plus la sănătate, o voi lua cu doua mâini!

Beneficiile semințelor de in se datorează în mare parte conținutului bogat în acizi omega-3, fibre dar și fitonutrienti antioxidanți. Pentru a profita de beneficiile semintelor de in trebuie sa optezi pentru varianta lor macinata sau sa le macini acasa.

Fulgii de ovăz, o prezența constanta în meniul celor preocupați de stilul de viață sănătos, și-au castigat popularitatea pe buna dreptate: prin conținutul crescut de fibre contribuie la scăderea colesterolului protejând organismul de bolile cardio-vasculare, dar și a glicemiei, fiind unul din principalii jucători moderni în protecția împotrivă diabetului tip II. Protejează de asemenea împotriva cancerului de colon datorita efectului de stimulare a tranzitului dar și prin efectul antiinflamator local apărut datorita hrănirii microbiomului intestinal. Cu toate acestea, mărturisesc efectul care m-a impresionat cel mai mult este abilitatea de a reduce LDL-colesterolul (“rău“) cu 20-30%, o realizare comparabila cu medicamentele dedicate acestei patologii. [5]

Pofta bună!

Cu drag,

 

 

 

Referințe:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28089080

[2] https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/62/1/18/1913564

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20191899

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8077314

[5]https://www.researchgate.net/publication/252465730_Soluble_and_Insoluble_Dietary_Fiber_Content_and_Composition_in_Oat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.