6 strategii pentru gestionarea stresului. Altele decât meditația!

Ne imaginăm stresul și nu prea – în viața noastră e mai mult o noțiune abstractă. Stresul e un fel de “abur”: e, dar nu e. Îl amintim când nu știm să îi dăm alt nume. Îl încriminăm în boli dacă nu găsim ceva “mai serios” în neregulă cu noi. “E de la stres” spunem răsuflând ușurați când ieșim de la doctor cu analizele bune dar cu limba pe umăr.

Cred că spun asta zilnic: În realitate, stresul e chimie. Nu e “un abur”, e un mix de substanțe care cauzează reacții cât se poate de reale și palpabile în corpul nostru. Prin urmare, astăzi vreau să vă propun o serie de strategii care au legătură cu stresul. Ce înseamnă asta? Înseamnă că știu cât de greu este să reducem stresul în viața noastră. Simplul gând că trebuie să reducem stresul ne stresează. Eu însămi aș închide pagina dacă mi-ar spune cineva să inspir adânc când sunt stresată (btw, nu e o idee chiar bună, expirul prelungit e de preferat). Prin urmare, ceea ce am încercat în rândurile ce urmează este să va ofer pași mici dar realizabili care să reducă impactul stresului asupra corpului. De exemplu, primul sfat: să reduci colesterolul. De ce? Pentru că stresul e nasol dar stresul + colesterol, e bombă, iar uneori e mai ușor să tai din friptură decât să tai de pe lista de “to do”. 

Să le luăm pe rând:

1. Controlează-ți colesterolul

Știi combinația aia de stres și colesterol? Hollywood a avut grijă să ne-o zugrăvească în anii ’80: este personajul roșu de furie care înjură la volan, fumează țigară după țigară și iubește friptura grasa de porc. Până la sfârșitul filmului, face infarct sau AVC.

Deși vedem peste tot reclame cu medicamente ce promit micșorareaa colesterolului, de cele mai multe ori le ignorăm pentru că nu ne dăm seama ce este acest colesterol și ce implică existența lui ridicată în corpul  nostru. 

Ei bine, colesterolul este o substanță produsă în mare parte de corpul nostru, cu roluri esențiale în funcționarea optimă a ficatului, a sistemului nervos dar și a hormonilor.  Numai 25% din colesterol vine din alimentație, așadar, din farfurie, avem o plajă destul de limitată de lucru. Dar e mai bună decât deloc!

O altă informație utilă despre colesterol este că acesta e de mai multe feluri: bun, rău și foarte rău. Nu glumesc, chiar așa este împărțit, chiar și pe buletinele de analize: HDL (Hi5!, asta e băiatul bun!), LDL (cel “Low”, josnic și urat) și VLDL (Very Low, adică e rău de tot). De ce ne interesează asta? Pentru că putem să prioritizam aspectele pozitive din alimentația noastră și să creștem statusul băiatului bun. Băiatul bun (HDL, Hi5! va amintiți de el?) este ca un gunoier pentru vasele noastre de sânge. Merge în urma colesterolului rău și curăță depunerile lăsate pe pereți de acesta. 

Cum îl creștem?

Cu grăsimi bune – pește gras, semințe de cânepă, in, avocado. Între suplimente, se face remarcat în ultima vreme uleiul de Krill. 

Și cu ăla rău cum rămâne?

Ceea ce putem face eficient (pe lângă să evităm să mâncăm câte o ceafă de porc în fiecare zi) este să creștem aportul de fibră. Fibra prinde în mrejele ei grăsimile (și zahărul dacă tot suntem la acest capitol) și favorizează evacuarea lui înainte de a fi absorbit. Cu alte cuvinte, nu suntem ce mâncăm ci mai repede ce absorbim. 

Unde-i fibra? În cereale integrale, fructe și legume crude. Psyllium face o treaba bună, ovăzul e un competitor de luat în seama, dar niciunul nu poate înlocui un aport echilibrat de fructe și legume! 

2. Imbrățișează razele soarelui

Chiar dacă peste tot este vehiculat faptul că expunerea îndelungată la soare poate fi nocivă, acest lucru nu trebuie să transforme centrul astral într-un monstru malefic. Avem nevoie de lumina naturală pentru cel puțin 3 motive pe care Andrew Huberman, profesor de neuroștiințe la Stanford, le-a enumerat recent pe Instagram (da, și Insta poate fi o resursă excelentă dacă ai grijă cui îi dai follow!). Apropos, nu uitați să-mi dați follow și mie pe @oanatrifu.ro 😉 !

Pe scurt, expunerea la lumină naturală între 10 și 30 minute dimineața și încă pe atât în ajunul apusului ne reglează echilibrul între melatonina și cortizol, între hormonii sexuali și are efect direct asupra stării noastre de bine. Clientelor mele le propun să-și bea cafeaua dimineața pe balcon. Poate nu fură de fiecare dată 30 minute, dar fiecare clipă este un plus pentru sănătatea lor. 

3. Nu-ți ignora corpul!

Tu ești prima persoană care își poate da seama când ceva nu este în regulă. Din acest motiv este foarte important să-ți asculți corpul și să nu ignori semnele care îți pot arata că ceva nu este în regulă. Chiar dacă tu nu îți poți da seama ce problemă ai, trebuie să vorbești fie cu un prieten, membru al familiei sau coleg de muncă, fie cu un specialist în domeniu. În acest mod, problema ta poate fi investigată, determinată și în cele din urmă tratată. Nu aștepta ca răul mai mic să devină un rău mai mare!

4. “Vinul bucură inima omului și bucuria este mama tuturor virtuților.” J.W. Goethe

Acesta este un subiect controversat pentru că există studii care arată că alcoolul în orice cantitate este nociv în vreme ce altele susțin că acoolul în doze mici are și el beneficiile lui. Studiile pe care vrem să le credem au ajuns la concluzia că un pahar de vin pe zi pentru femei și două pentru bărbați poate fi responsabil pentru diminuarea ratei evenimentelor cardiovasculare și a îmbătrânirii. Personal, apreciez că un pahar zilnic este un exces, dar cred că ocazional un pahar de vin roșu, cu cât mai bogat în resveratrol cu atât mai bine, într-o companie plăcută, poate oferi prin chimia corpului mai multe avantaje decât dezavantaje. 

5. Condimente și ierburi pentru reducerea stresului

Pe lângă gustul uimitor pe care acestea îl oferă mâncării, condimentele au și proprietăți uimitoare pentru corpul nostru. Putem încorpora diverse ierburi în mâncărurile preferate (eu una mă simt că un alchimist când condimentez mâncarea), le putem consuma sub formă de ceaiuri sau, dacă nu avem contraindicație, putem opta pentru suplimente (adaptogenele sunt preferatele mele). Levănțica, valeriana și mușețelul sunt cele mai populare alegeri din primele categorii în vreme ce ashwagandha și rhodiola sunt primele adaptogene care îmi vin în minte când mă gândesc la remedii anti-stress. 

6. Plimbă-te mai mult. 

Deși vizitarea locurilor noi are tot timpul beneficii, această strategie se referă mai degrabă la mersul pe jos. Chiar dacă toată lumea ți-o spune, eu sunt aici să-ți reamintesc: mersul pe jos face piciorul frumos și corpul sănătos!

Deși nu ai fi crezut, mersul pe jos reprezintă și el un exercițiu de fitness, cu care îți poți începe călătoria în lumea sportului. Găsește-ți un poadcast interesant pe Spotify și încearcă să mergi pe jos până la market, iar beneficiile nu vor întârzia să apară. Despre mers pe jos de dragul mersului pe jos și beneficiile care decurg din această activitate, am scris și aici. 

Walkability: Arta mersului pe jos

 

Photo by Simon Rae on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.