Walkability: Arta mersului pe jos

Știți vorba românească despre mersul pe jos care face piciorul frumos? E 100% adevărată, dar americanii, ca de obicei, s-au dus mai departe, au ridicat asta la rang de artă și i-au spus pompos walkability. 

De fapt, walkability este mai mult decât acțiunea propriu-zisă de a merge pe jos pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Walkability nu este nici măcar despre o plimbare relaxantă, ci e mersul pe jos de dragul mersului de jos. Fără căști, fără scop, fără însoțitori. Este despre tine în momentele în care ai nevoie să îți auzi gândurile, să le pui frumos în ordine sau, din contră, să le lași să circule și să curgă după bunul plac până când te lovește inspirația. 

Dacă stăm un pic să ne gândim, acesta e un lucru pe care îl facem deja din instinct, la o scară mai mică. De câte ori v-ați surprins mergând prin cameră fără un scop vorbind la telefon? De câte ori ați bătut camera de la un capăt la celălalt în căutarea unei idei?

Se spune că de-a lungul timpului, walkability a fost pusă în practică de mulți dintre gânditorii lumii, de la grecii antici la Gandhi, Nietzsche sau Virginia Woolf. Fiecare dintre acești oameni mari s-a ridicat la un moment dat de pe un scaun și a pornit într-un cutreirat fără scop, în care fluxul conștiinței sau explorarea unor principii s-a sincronizat cu ritmul natural al mersului, într-un tandem surprinzător de simplu și de benefic  pentru trup și minte.

Rezerva locul la unul din programele de stil de viata sanatos! Locurile sunt limitate!

Fenomenul a devenit din ce în ce mai răspândit în lumea vestică, acolo unde prețurile apartamentelor și ale caselor sunt stabilite și în funcție de gradul de walkability al cartierului. Astfel, s-au format zone bine definite după acest criteriu, zone în care s-a corelat nivelul de trai cu cel de walkability. Astfel, concluzia este că aceste spații prietenoase pentru mersul pe jos găzduiesc comunități mai sănătoase, mai economice, mai diverse, mai rezistente, mai sustenabile, mai prietenoase și mai verzi, potrivit bluezones.com.

Dincolo de aceste aspecte, simpla acțiune a mersului pe jos are un impact benefic major asupra stării de  sănătate, în special pentru persoanele care au diabet de gradul 2. 

Potrivit unui articol publicat în the Daily Telegraph, plimbările scurte imediat după masă sunt mai benefice pentru nivelul de zahăr din sânge decât plimbările din alte momente ale zilei. Acesta  a fost scris în baza analizei unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, publicat ulterior în Diabetologia.  

Interventia a fost realizata pe 41 de adulți, iar concluziile acesteia au fost că plimbare de 10 minute imediat după masă scade glicemia cu 12%. 

Se pare că cel mai mare grad de eficiență a fost înregistrat după masa de seară, atunci când (din pacate) crește consumul de carbohidrați, dar scade nivelul general de activitate.

Morala?

Indiferent dacă ai sau nu o formă de diabet, o astfel de plimbare poate fi de ajutor după orice masă foarte bogată în carbohidrați (paste, pâine, dulciuri, cartofi, orez). Iar în orice seară, indiferent ce (sau dacă) mănânci, o plimbare de măcar 10 minute după cină este o idee excelentă pentru sănătatea ta!

Chiar dacă studiul a fost desfășurat în speranța că oamenii vor găsi o alternativă tratamentului traditional pentru diabet, indiferent de starea de sănătate, avem nevoie mai mult a oricând să ne mișcăm. Suntem prinși în fața monitoarelor cu căștile  pe urechi și tot ce avem nevoie se află, la propriu, la un click distanță. Asta, uneori, mă face să mă simt ca și cum devin una cu scaunul de sub mine. Prin urmare, indiferent că îi zicem plimbare, hoinăreală , explorare urbană sau walkability, câteva minute de mers doar de dragul mersului pot face minuni pentru noi toți. 

Cu drag,

 

 

 

Referinte:

What is Walkability? (And Why it Matters for Health, Resiliency, Happiness, and Sustainability)

https://www.nhs.uk/news/diabetes/a-10-minute-walk-after-a-meal-good-for-diabetes/

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.