Ani de zile am tinut diete. Le percepeam ca un fel de sacrificiu pe care il faci ca sa ajungi unde iti doresti: Fac foamea 3 luni si la vara sunt diva. Evident ca e gresit. E atat de gresit incat imi vine si mie sa rad. Si cu toate astea o faceam constant: slabeam, ma ingrasam, imi aiuream organismul si nu ajungeam niciodata unde mi-as fi dorit. Mi-a luat foarte mult timp (si o excursie pana la 100 de kg si inapoi) ca sa inteleg ca silueta armonioasa este o consecinta a unei alimentatii sanatoase. Si alimentatia sanatoasa este un mod de viata, nu o cura de 3 luni: presupune pasi mici si prietenosi pentru organism, ba chiar si pasi gresiti din cand in cand. Inseamna schimbari care te fac fericit(a), alimente care iti bucura papilele, inseamna miscare integrata natural in activitatile zilnice si foarte multa iubire de sine.
In urma cu o saptamana am aflat rezultatele unui studiu realizat recent de Philips Romania, in care peste 75% dintre respondenti au admis ca gatesc acasa de cel putin trei ori pe saptamana, in timp ce peste 55% isi doresc sa pregateasca mancaruri delicioase, dar si sanatoase. Deci nu sunt singura preocupata de alimentatia in egala masura sanatoasa si gustoasa. Suntem multi si, ca atare, va propun sa facem schimb de informatii si retete ;). Iata trucurile mele:
- Pun intotdeauna salata ca fel principal si felul principal drept garnitura. Sfarsesc prin a ma satura cu salata si asta nu poate fi decat super-bine.
- Mananc cat mai colorat. Imi asigur astfel toti fitonutrientii disponibili fara sa-mi bat capul prea mult cu teoria. De altfel, ma poti auzi frecvent scotocind prin frigider si bombanind „Vreau ceva rosu”.
- Nu prea folosesc aragazul
Decat, poate, pentru supa alfabet a fiica-mii. In rest, mananc crud cam orice merge mancat crud iar ce nu, intra direct la cuptor. O alta varianta super-tentanta despre care am aflat la evenimentul dedicat alimentatiei sanatoase si gustoase este noul Philips Airfryer care incorporeaza tehnologia de gatit cu aer fierbinte, ceea ce inseamna cu pana la 80% mai putina grasime fata de mancarea pregatita prin prajire, in mod traditional. Sau, mai simplu, Philips Airfryer gateste cu aer fierbinte in loc de ulei. Este o inventie datorita careia poti manca fara remuscari si fara dureri de bila chiar si cartofi prajiti.
- Ma bucur de mancare
As vrea sa pot spune ca atunci cand mananc sunt atenta doar la mancare, o respir, o vad, o ating. La carte asa scrie ca ar trebui sa fac. Insa uite, chiar acum, in timp ce scriu acest text, rontai o punga de pufuleti. Iar aseara am mancat cina in timp ce ma jucam Plants vs Zombies si nu regret nimic.
Ceea ce am pastrat din aceasta recomandare este bucuria de a manca. Masa reprezinta un prilej de relaxare, de rasfat, de bucurie. E drept, il asociez cu alte activitati, dar trebuie obligatoriu sa imi faca placere. Nu mananc cand sunt nervoasa, nu mananc ca sa ma razbun, nu mananc de tristete.
- Devino propriu tau chef
Experimenteaza tot soiul de retete fara frica de esec. Worst case, comanzi o pizza. In scenariul bun, descoperi ca poti sa gatesti chestii super bune pe care nu le gasesti pe toate drumurile. Cum ar fi o portie zdravana de guacamole, o placinta cu mere ca la mama acasa, o portie tripla de paste noodles cu urechi de lemn.
Avantajul cel mai mare in a gati acasa este ca folosesti doar ingredientele in care ai incredere si care iti plac. Eu nu mananc carne, oua, lactate, gluten sau usturoi. Cand incerc sa comand la restaurant pot vedea cum incarunteste chelnerul. Daca esti macar pe jumatate la fel de complicat(a) ca mine, esti in siguranta daca mananci acasa.
- Mananca de sezon si local
Exista o explicatie general acceptata pentru care e bine sa mananci de sezon: este evident ca legumele si fructele proaspete sunt mai hranitoare decat ceva inghetat sau adus de peste mari si tari. Dar eu prefer poezia. Care spune ca fiecare aliment pastreaza energia locului in care a fost nascut. Prin urmare, alimentul local este compatibil cu persoana care il consuma. In plus, sezonalitatea este „dieta personalizata” pe care natura a gandit-o pentru fiecare dintre noi.
Cu drag,
Oana