Alimente, ceaiuri si suplimente alimentare pentru scaderea colesterolului

Este cert ca o valoare crescuta a colesterolului in sange aduce o serie de riscuri pentru sanatate, in special asupra sistemului cardiovascular. Alaturi de stres, dieta inadecvata reprezinta cauza principala a cresterii grasimilor in sange, de aceea este util sa aflam care sunt alimentele, suplimentele si ceaiurile care ne protejeaza sistemul cardiovascular si ne ajuta sa tinem in frau colesterolul.

In organismul nostru colesterolul – care este de fapt o substanta grasa – este responsabil de mentinerea sanatatii membranelor celulare, fiind implicat de asemenea si in diverse procese, cum ar fi sinteza unor hormoni. Asadar, colesterolul joaca roluri importante pentru sanatatea noastra, insa atunci cand este in exces se poate depune in peretele arterelor, conducand la ateroscleroza cu riscurile acesteia: infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale, reducerea fluxului de sange catre creier prin depunderea grasimilor la nivelul carotidei si asa mai departe.

Iata de ce este atat de important sa mentinem in limite colesterolemia (nivelul colesterolului in sange), o valoare crescuta a acesteia pe termen lung putand pune chiar viata in pericol.

Termenii de “colesterol bun” (HDL-colesterol) si “colesterol rau” (LDL-colesterol) se refera la tipurile de colesterol care cresc riscul de imbolnavire sau care ne protejeaza sistemul cardiovascular. Asadar o valoare crescuta a colesterolului rau ne poate pune sanatatea in pericol, in timp ce o valoare crescuta a colesterolului bun ne va proteja de ateroscleroza si riscurile acesteia pentru ca HDL-colesterolul se comporta ca un “maturator” al arterelor, curatandu-le de placile de aterom.

Prin urmare, scopul nostru este sa avem o dieta care scade aportul de colesterol rau si il creste pe cel al colesterolului bun.

Alimente, suplimente si ceaiuri care ne ajuta sa tinem colesterolul in frau

Cele mai recomandate alimente cu efecte benefice in mentinerea valorilor normale ale colesterolului sunt:

  • Cerealele integrale – in special orzul si ovazul;
  • Legumele boabe: fosolea, soia, lintea, mazarea;
  • Fasolea pastai;
  • Legumele verzi;
  • Fructe – in special pere, struguri negri, portocale, grapefruit, avocado, prune, mere, nectarine, piersici, fructe de padure bogate in resveratrol;
  • Nucile, alunele si semintele – cu conditia de a fi consumate crude;
  • Uleiurile extravirgine, presate la rece;
  • Pestele;
  • Usturoi, ceapa, praz;
  • Vinul rosu – consumat cu moderatie;

Se pot consuma de asemenea ceaiuri care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange:

  • Ceai verde – recomand ceaiurile bio, precum Ceai Verde Tulsi Eco/Bio ORGANIC INDIA
  • Ceai de papadie;
  • Ceai de anghinare;
  • Ceai de patlagina;
  • Ceai de ghimbir;
  • Ceai din frunze de dafin;
  • Ceai de macese;

Suplimentele alimentare pot avea efecte mai intense, acestea continand substantele active din anumite plante in concentratii mari. Nu sunt un mare fan al suplimentelor, cu atat mai mult in cazul corectarii valorilor colesterolului, un subiect unde avem atat de multe optiuni alimentare. Totusi, ar fi nedrept sa nu mentionez cateva produse pe care le consider utile atunci cand, din diverse motive, nu reusiti sa implementati o dieta corespunzatoare.

  • Uleiul de peste sau de foca – in privinta capsulelor cu ulei de peste este important sa alegeti cu foarte mare grija suplimentul alimentar, acesta trebuie sa contina EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid decosahexaenoic). Un produs pe care il recomand este Ulei de Peste 1000mg fara Colesterol capsule GNC
  • Suplimente care contin curcumina (substanta ce se gaseste in turmeric) – Hepato Curcumin 95 HERBAGETICA
  • Suplimente special concepute pentru reglarea metabolismului lipidic

Daca decideti sa optati pentru aceste produse, va rog sa cereti sfatul medicului curant. In cazul alimentelor, Mama Natura dozeaza pefect substantele active si pune ingredientele in combinatia ideala. Pentru suplimente insa, nu se poate face aceeasi afirmatie. 

Pentru ca nu intotdeauna este usor sa facem modificari in dieta noastra, sa ne schimbam rutina alimentara si sa reusim sa cumparam alte produse decat cele cu care suntem deja obisnuiti, cativa pasi ai schimbarii pot fi realizati lecturand carti ce prezinta detaliat diete sanatoase, alaturi de modul in care putem ajunge sa avem o astfel de dieta. Eu recomand cartea “Cum sa-ti reduci tensiunea arteriala si colesterolul fara medicamente” care detaliaza de fapt dieta DASH – una dintre cele mai frumoase realizari ale nutritiei din toate timpurile. Este regimul dedicat bolnavilor cardiovasculari si functioneaza de fiecare data (uneori mai mult, alteori mai putin, dar functioneaza in fiecare caz). Este simpla, prietenoasa si flexibila si v-o recomand din inima. An de an iese castigatoare in topul celor mai eficiente diete gandite vreodata si an de an o ignoram pe nedrept.

Daca au ramas aspecte neclare pe acest subiect, va rog sa lasati intrebari in comentarii.

 

Cu drag,

 

 

 

Featured photo by Brooke Lark on Unsplash

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

SalveazăSalvează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.