Alimente recomandate și interzise în tiroidita Hashimoto

Alimentația joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea fiecăruia. O dietă adecvată susține buna funcționare a organismului, poate preveni sau chiar trata anumite boli, așadar dacă știm ce să mâncăm ne putem îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

În cazul tiroiditei Hashimoto este demonstrat deja că dieta joacă un rol important în ceea ce privește ameliorarea simptomelor specifice hipotiroidismului.

Există mai multe tipuri de boli ce afectează glanda tiroidă, unele dintre acestea se manifestă printr-o exacerbare a funcțiilor tiroidiene (hipertiroidism), iar altele printr-o scădere a secreției de hormoni tiroidieni (hipotiroidism).

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună, adică glanda tiroidă este atacată de propriul sistem imunitar. În corp se formează autoanticorpi care agresează glanda tiroidă pe care nu o mai recunoaște ca organ propriu, considerând țesutul tiroidian ca fiind non-self. Așadar apare o inflamație cronică la nivelul tiroidei, celulele acestei glande sunt distruse progresiv și se ajunge la hipotiroidism (scăderea secreției de hormoni tiroidieni).

Pentru că hormonii tiroidieni sunt implicați în statusul energetic general al organismului, manifestările tiroiditei Hashimoto vor fi nespecifice (adică pot mima afectarea altor organe). Cele mai comune simptome sunt: oboseala, slăbiciune accentuată, depresie, creștere moderată în greutate, intoleranță la frig, somnolență excesivă, pielea poate deveni uscată și crește grosimea ei, părul poate deveni aspru sau subțire, genele ar putea să dispară și unghiile pot deveni fragile, constipație, crampe musculare, nivel crescut de colesterol, dureri și rigiditate a articulațiilor, umflarea genunchilor și a încheieturilor mici de la mâini și picioare, menstruații neregulate și abundente, etc.

Atunci când hipotiroidismul devine sever se pot observa: ușoara umflare a pleoapelor, încetinirea frecvenței cardiace (scade numărul de bătăi pe minut ale inimii), scăderea temperaturii corpului și insuficiența cardiacă (inima nu mai pompează suficient sânge organismului). În forma sa cea mai severă hipotiroidismul poate pune în pericol viața (coma mixedematoasă).

SOLICITĂ O ȘEDINȚĂ PRIVATĂ PENTRU PERSONALIZAREA ALIMENTAȚIEI!

Alimente recomandate în tiroidită Hashimoto

În hipotiroidismul Hashimoto iodul joacă un rol negativ, opus față de hipotiroidismul non-autoimun [1]. Așadar se vor evita alimentele bogate în iod și se va opta pentru alimente de înaltă calitate, organice, bogate în vitamine și minerale, dar și în proteine. Cei care suferă de boala Hashimoto manifesta o capacitate mai slabă de a utiliza proteinele, de aceea în cazul acestor persoane se recomandă o cantitate mai mare de proteine în alimentație.

Iată ce este recomandat:

  • Proteine provenite din alimente de origine animală (carne slabă, mai rar ouă pentru că au potențial alergen, iar în privința lactatelor există multe discuții, de aceea este mai sigur ca acestea să fie evitate), dar mai ales din alimente de origine vegetală, acestea din urmă fiind cele mai recomandate: cereale integrale organice fără gluten (mei, porumb, orez, amarant etc.), ciuperci, semințe;

Nota: Ulterior redactarii acestui material am aflat ca meiul nu este recomandat pentru ca, desi nu are gluten, este bogat in substante goitrogene, compusi care pot incetini activitatea tiroidei.

Atentie! Semințele se vor hidrata înainte de a fi consumate;

  • Fructe și legume proaspete, consumate, atât gătite, cât și crude (salate, smoothie-uri);
  • Pudre proteice organice (pudră din semințe de cânepă, pudra de orz verde);
  • Alimente probiotice: bors, socata, Kombucha (se vor evita cele care sunt pe bază de lapte sau pot conține gluten);
  • Uleiuri organice extravirgine (presate la rece) cu conținut ridicat în grăsimi mononesaturate (verificați eticheta) – se recomandă ca acestea să fie consumate ca atare, nepreparate termic;
  • Fructe confiate – acestea pot înlocui zahărul;
  • Leguminoase, care vor fi hidratate si fierte în mai multe ape: mazăre, năut, linte.

Alimente nerecomandate in hipotiroidismul Hashimoto:

  • Sarea iodată;
  • Alte alimente bogate în iod (în cazul tiroiditei Hashimoto iodul are efect toxic), cum ar fi fructele de mare și algele [1];
  • Zahărul;
  • Băuturile carbogazoase, orice suc care nu este 100% natural;
  • Alimente la care pacientul se știe alergic sau prezintă intoleranță – acestea întrețin inflamația și astfel dăunează în tabloul general al bolii Hashimoto;
  • Alimente modificate genetic sau care nu sunt organice;
  • Uleiurile procesate;
  • Suplimente alimentare care au la bază glandele tiroide animale: acestea conțin iod, sunt utile în toate tipurile de hipotiroidism cu excepția bolii Hashimoto.
  • Crucifere crude – acestea interferă cu funcțiile glandei tiroide. Vestea bună este că pot fi consumate gătite: varză, conopida, gulie, broccoli, varză de Bruxelles, hrean.

Important!

Suplimetele alimentare cu vitamina A, D,vitamine din complexul B, zinc, seleniu pot fi de ajutor în tiroidită Hashimoto.

Cu drag,

 

 

Referințe:

  1. The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto’s thyroiditis.
  2. https://raducuioana.wordpress.com/tag/goitrogen/

 

Featured foto by Luke Braswell on Unsplash

5 Comments

  1. Buna,
    Am aceasta boala autoimuna de 7 ani. Am doar 25 de azi si citind articolul tau am ajuns la concluzia ca ar trebui sa fac o schimbare in ceea ce prezinta alimentatia.
    O seara frumoasa

    • Buna, si eu am aflat ca am boala autoimuna, spune mi si mie cum te simti si daca o ti sub control sau se agraveaza cu timpul. Multumesc

  2. Desi nu contin gluten, meiul si porumbul nu sunt deloc indicate in tiroidita Hashimoto, deoarece contin substante goitrogene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.