Să ai un stil de viață sănătos înseamnă o sumă de acțiuni mărunte, de alegeri întotdeauna puțin mai bune și, nu în ultimul rând, de dragoste și înțelegere pentru propria persoană.
Nu există un stil de viață sănătos egal pentru toată lumea, format din alegeri identice și perfecte. Chiar perfecțiunea în acest caz cade în spectrul patologicului (ortorexia) și, evident, iese din granițele a ceea ce definește un lifestyle sănătos. Atunci când este pe drumul cel bun, fiecare dintre noi simte ce este potrivit pentru el sau ea, știe să-și asculte cerințele corpului și să își calculeze cele mai potrivite alegeri. Totuși, magia asta nu se întâmplă atunci când corpul nostru este într-o stare de latență, adormit de fast food și potențatori de gust. Firescul din stilul de viață sănătos vine după o perioadă în care ne asumam niște schimbări și ne reeducăm organismul să simtă ceea ce a fost programat să simtă, să revină la natural, la simplitate, la echilibru.
Cum începi efectiv să ai un stil de viață sănătos? Care sunt primii pași pe care trebuie să îi faci în căutarea acestui firesc de care ne-am îndepărtat și după care toți tânjim? Din experiența mea, următoarele trei sfaturi au cel mai mare impact asupra calității vieții și reușesc să îi încurajeze pe cei care au pornit în căutarea echilibrului propriu să parcurgă prima parte a acestui drum.
1. Farfuria Harvard My Plate
Când mă întâlnesc cu cineva care îmi solicită o primă “lecție de nutriție”, iau cu mine doar o coală de hârtie. Este vorba de un desen schițat de nutriționiștii de la Harvard ce ilustrează farfuria ideală. Pornind de la el, fiecare ar trebui să știe cum și ce ar trebui să includă însumat farfuria lui zilnică: multe legume, fructe colorate, cereale integrale, uleiuri sănătoase și proteine de calitate (inclusiv vegetale). Îi explic că fiecare din aceste categorii este foarte importantă și de aceea ar trebui să înceteze să alerge după caii verzi promiși de dietele de excludere a uneia sau a mai multor grupe alimentare și să se focuseze pe un stil de viață echilibrat, cu puțin din toate cele bune.
Harvard My Plate este varianta mai înțeleaptă și mai flexibilă a My Plate, noua “piramidă” alimentară, adică recomandările periodice ale departamentului de Agricultură al SUA. Harvard pune accent pe calitate, nu pe cantitate, idee cu care nu aș putea fi mai mult de acord! În plus, ei recomandă o varietate cât mai colorată de fructe și legume, uleiuri sănătoase, apă în loc de lapte și activitate fizică zilnică.
Copyright © 2011, Harvard University. For more information about The Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, www.thenutritionsource.org, and Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu.
2. Adăugă legume crude la fiecare masă
Probabil cel mai ușor și simplu de înțeles sfat pe care îl pot oferi: jumătate din farfurie să-ți fie întotdeauna plină cu legume crude cât mai variate. Astfel te asiguri că îți iei tot ce ai nevoie dintre vitaminele, mineralele, fitonutrienții și fibrele oferite de această categorie alimentară darnică, dar și că îți scazi considerabil densitatea calorică din farfurie pentru că jumătate din ea este plină cu doar câteva calorii. Aproape orice ai pune în cealaltă jumătate, rezultatul însumat este unul pozitiv pentru sănătatea ta!
3. Rărește mâncarea ambalată
Michael Pollan, unul dintre autorii mei preferați, are un sfat potrivit pentru acest al treilea pas: Nu mânca nimic din ceea ce străbunica ta nu ar recunoaște drept mâncare. Sunt destul de sigură că dacă i-aș fi dus astăzi străbunicii (Dumnezeu s-o odihnească!) o cremă de ciocolată, ar fi zis că e alifie pentru bătături.
Dacă vrei să ai o alimentație sănătoasă, trebuie să te întorci pe vremea bunicii, când procesarea nu era nici măcar un cuvânt de uz frecvent. Oamenii mâncau alimente integrale, provenite direct de la natură, fără conservanți, fără potențatori de gust, fără extra-zahăr, fără extra-sare, fără extra nimic. Natura și atât.
Realizez că acesta este cel mai dificil de urmat sfat, prin urmare nu pretind că este ușor să îl urmezi, nici că îți va veni natural să “te lași” de alimente procesate de pe o zi pe alta. Dar eliminarea treptată, până spre zero, este al treilea pas esențial în abordarea unui stil de viață sănătos.