4 sfaturi “de sezon”: Cum slăbim fără dietă

Suntem deja în al doilea an în care popularitatea dietelor scade văzând cu ochii. Oamenii au înțeles în sfârșit ca singura cale către o siluetă armonioasă este o alimentație echilibrată, cu atât mai mult cu cât aproximativ 70-80% din încercările de a menține kg slăbite după diete dau greș. [1]

Ce ne rămâne de făcut?

Sigur că fiecare își dorește o siluetă mai slăbuță în special în timpul verii, dar avem de locuit în acest trup mai mult decât un sezon și trebuie, desigur, să aruncăm un ochi la riscurile și beneficiile pe termen lung ale dietelor “soc”, super eficiente. 

Din fericire, natura a creat un meniu delicios în această perioadă a anului care ne poate ajuta să dăm jos kilogramele călduroase acumulate de-a lungul iernii. Fără dietă, doar cu o alimentație sezonieră.


Te astept aici pana cand te abonezi la canalul meu de Youtube si apoi continuam cu dieta naturii în acest sezon sezon:

1. Un prim sfat pe care îl ofer și poate cel mai eficient este ca jumătate din farfurie să fie plină cu legume

Piețele sunt pline de verdețuri – salată verde, rucola, spanac, ceapă, usturoi. Au ieșit vinetele, castraveți, ardei, mazăre, conopida, dovleceii, prazul și bamele. Toate acestea sunt alimente cu densitate calorică mică, adică oferă un volum mare de mâncare, cu numai câteva calorii, oferind o stare de sațietate.

Sunt, în plus, pline de vitamine, minerale și fitonutrienți de care corpul are nevoie după iarnă. 

Bamele, mai puțin cunoscute publicului, sunt sărace în calorii, dar bogate în micronutrienți (ABC, Că, Mg, K, Zn), ac folic dar și betacaroten și luteină.

Bamele merg bine cu roșiile care se numără printre vedetele sezonului. În sfârșit găsim prin piețe roșii cu gust, din acelea pe care le putem mânca în salată, cu un strop de ulei de măsline  (sau avocado) care crește absorbția și biodisponibilitatea carotenoizilor din roșii. Roșiile conțin licopen un ingredient puternic antioxidant care protejează pielea împotriva îmbătrânirii.

2. Satisfaceți-vă pofta de zahăr din fructele de sezon. Nu sunt doar gustoase ci și foarte sănătoase și sărace în calorii! 

Căpșuni, zmeură, mure, afine: sunt probabil cele mai prețioase fructe din tot anul. Toate fructele și legumele sunt minunate, dar dacă trebuie să mănânci un singur fruct, să fie din categoria fructe de pădure!  Acestea conțin anatocianine – fitonutrienți capabili să prevină formarea substanțelor cancerigene și a radicalilor liberi în organism, precum și o cantitate considerabilă de vit. C despre care știm toți că are efect antioxidant.

Cireșele sunt ideală dacă vrei să te subtiezi: au efect laxativ și diuretic, fiind recomandate chiar și în unele patologii care necesită acțiune depurativa. Pe lângă asta, sunt sărace în calorii, având un conținut de 70% apă. În restul de 30 la sută găsim vitamine din complexul B (B1, B2, B6) – necesare pentru alimentarea cu energie a organismului și magneziu. Despre acesta din urmă se știe că poate fi util în stările de oboseală sau depresie, iar consumul sau în produse naturale, cum sunt cireșele poate preveni instalarea asteniei, specifice acestui sezon. 

3. Profitați de vremea bună care ne permite să ne plimbam!

Mersul în ritm vioi este unul dintre cele mai eficiente sporturi și este util în prevenirea multor patologii, în special din sfera cartdiovasculara dar nu numai. În plus, în această perioada, plimbările în aer liber, sub răsfățul razelor solare nu prea agresive, ne ajută ne refacem nivelul de vitamina D după sezonul rece. 

4. Metodă 5+2

Nimeni nu e întotdeauna fără de cusur. Probabil că o dietă impecabilă ar ieși, de fapt și de drept din sfera normalității. Pentru cei cărora o porție de tort de biscuiți sau o farfurie de cartofi prăjiți le bântuie fanteziile, le propun metodă 5+2, un artificiu pe care l-am creat din dragoste pentru mâncare dar și pentru propriul corp: într-o săptămâna, 5 zile respectăm regulile de mai sus, iar în 2 ne facem poftă cu câte o porție din mâncarea preferată, ignorând orice altă regulă legată de diete sau stil de viață sănătos. Cele două “abateri” fac parte din “dietă” și trebuie respectate pentru succesul pe termen lung.

Cu drag,

 

 

Referințe

[1] cf Societății Spaniole pentru Studiul Obezității

Featured photo by Євгенія Височина on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.