Dr. Paul Năstase: Am învățat că trebuie să te apleci tu către pacient, și nu invers

Este preocupat de prevenție, pasionat de alimentație sănătoasă și caută permanent noi moduri în care poate îmbunătăți viața pacienților săi. I-am răpit doctorului Paul Năstase câteva minute pentru a-l întreba despre tot ce ține de lifestyle sănătos din perspectiva ortopediei.

Când ai știut că vrei ortopedie și de ce ai ales această specialitate?

De mic am vrut să fiu medic. Apoi am vrut să fiu chirurg începând cu liceul, când am început să fac voluntariat în spital. Ortoped mi-am dat seama că vreau să fiu în momentul în care am făcut anatomie în anul 1 și mi se părea că cea mai logică parte dintre toate e biomecanica articulațiilor. Așa că am început practica de vară la ortopedie și asta a fost. M-a ajutat și trecutul meu sportiv puțin, pentru că înțelegeam foarte ușor cum stă treaba cu mușchii, ligamentele, șamd.

Practici cu mult suflet o specialitate unde nu mă aștept să găsesc atât de multă grijă și căldură. De unde vine această inspirație pentru abordarea pe care o folosești în practica ta?

Din pregătirea mea din Anglia. Acolo am învățat că trebuie să te apleci tu către pacient, și nu invers. Și că trebuie să fii ca într-o echipă, nu numai tu împreună cu colegii tăi, ci și pacientul trebuie să aibă un rol activ și de fapt să conducă prin dorințele și nevoile lui această echipă.

Rezervă acum locul TĂU pentru urmatoarea serie HEAL!

Cum ar arata un sistem medical ideal și cum s-ar desfășura o zi normală de lucru din viata ta?

Aș spune că mai degrabă m-aș orienta către o săptămâna ideală. Pentru că în viața unui chirurg nu poți să faci de toate într-o singură zi, ar fi criminal. Ideal ar fi să ai programul împărțit ca în vest, cu zile sau jumătăți de zile de admin work, de research, zile de operat și zile de consultat. Cât despre un sistem medical ideal, mă gândesc la un sistem în care pacientul să fie în centrul atenției, unde nu lipsește nicio resursă pentru a-l trata, unde medicii ar fi foarte fericiți să comunice și să colaboreze între ei fără să își dea în cap, unde ar exista numai echipe multidisciplinare pentru orice tip de patologie, unde învățarea continuă să fie promovată și finanțată de către spital și de către autoritățile de tipul Colegiul Medicilor, unde ai libertatea să propui un tip de intervenție sau un tip de tratament inovativ, unde ai avea ocazia să înveți de la cei mai buni și să ii înveți pe cei la început de drum, chiar dacă nu ești profesor emeritus. Consider că fiecare avem de învățat unul de la celălalt și eu chiar recunosc că de multe ori învăț și de la pacienți. Nu neapărat despre ortopedie dar despre viață în general.

“Bea tot lăpticul ca să ai oase puternice”. E adevărat?

Nu neapărat. Sunt multe studii care arată că nu există nicio diferență între aportul mai mare sau mai mic de lapte și implicit de calciu în ceea ce privește riscul de a face o fractură. Există o meta-analiză făcută de neo-zeelandezi [1] unde concluzia este că nici suplimentele alimentare cu calciu nu cresc densitatea minerală osoasă îndeajuns de mult pentru a afecta în vreun fel riscul de fractură. În schimb, în tratamentul osteoporozei se recomandă suplimentele cu vit D3 și calciu, precum și cu alte oligoelemente, cum ar fi seleniu, zinc, etc.

Vitamina D a devenit în ultimii ani vedetă între toate vitaminele. Care e părerea ta?

Da, eu cred în ea. Marea majoritatea a pacienților mei este deficitară în ceea ce privește nivelul de vitamina D din sânge. Ceea ce duce la o serie de probleme dovedite clinic. Sunt fan al acestei vitamine și am credința că din ce în ce mai mulți colegi de-ai noștri vor opta să afle cât mai multe despre ea. Sunt atâtea procese în care este implicată, inclusiv imunomodulare, osteoporoză sau osteopenie, încât deja în acest secol nu ne mai putem preface că nu știm.

Crezi că suplimentele care combină D3 și K2 sunt superioare?

Adriana van Ballegooijen face un review foarte frumos aici (The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review) unde subliniază nevoia de mai multă cercetare în acest sens, deoarece s-a dovedit că pe lângă efectele benefice pe care le are această combinație de vitamine există și efecte nedorite cum ar fi calcificările heterotopice în țesuturile moi. Adică depunere de calciu unde nu ar trebui să se depună. La care se adaugă și diverse probleme de natură cardiovasculară. Eu aș fi rezervat în ceea ce privește acest combo, mai ales că vitamina K se găsește din abundență deja în multe legume și vitamina D este sintetizabila în piele la lumina soarelui. Așa că echilibrul este cheia succesului. Toți încercăm să promovăm o dietă echilibrată, cu toate clasele de nutrienți. Este foarte ușor să apelezi la suplimente alimentare care, din păcate, sunt promovate ca fiind total inofensive, lucru cu care eu nu sunt deloc de acord. Fiecare dintre noi trebuie să mergem la medic să aflăm informat care e cea mai bună variantă de tratament sau prevenție pentru noi înșine.

Ce alte recomandări legate de stil de viață ai pentru noi astfel încât să ajungem cât mai rar (sau deloc) la un ortoped?

Nu fiți sedentari, dar nici nu exagerați. Echilibrul și aici are un rol crucial. De fiecare dată când exagerăm sau încercăm să compensăm perioade lungi de sedentarism sau muncă de birou, apar accidentările. E de preferat să faceți 30 minute de exerciții zilnic decât să forțați 2 ore la unul, două antrenamente pe săptămâna. De asemenea, nu mergeți pe pârtiile de schi nepregătiți fizic în prealabil, căci ne dați nouă de lucru. Antrenați-vă din timp pentru sportul pe care doriți să îl practicați. De exemplu, dacă vreți să alergați la un maraton, trebuie neapărat să alergați în prealabil în cadrul antrenamentelor acei 42 km și chiar să extindeți la 60 km această distanță pentru a da șansa corpului dvs. să se adapteze acestor distanțe. Duceți un stil de viață variat, cu o dietă echilibrată, din care să nu omiteți nicio grupă de macronutrienti.

Dacă totuși avem nevoie de un ortoped, unde te găsim?

Pe pagina mea de facebook Dr Paul Năstase și la clinicile colaboratoare, respectiv Sanador, Medicover, Biomed Scan și Primed.

 

Referinte:

[1] https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.