Rețete de toamnă cu dovleac

A sosit în cele din urmă sezonul puloverelor călduroase, al cizmelor înalte, al frunzelor colorate și al savorilor specifice de toamnă. Dintre toate bogățiile oferite de acest anotimp, dați-mi voie să îmi exprim preferința și admirația pentru… dovleac. Simplu, nepretențios, ușor de gătit și plin de beneficii, dovleacul poate fi folosit atât în rețete de feluri principale, gustări, cât și deserturi savuroase.

Beneficiile dovleacului

Precum cele mai multe dintre fructe și legume, dovleacul conține numeroase vitamine și minerale, unele dintre ele chiar surprinzătoare. Acesta este bogat în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 și C, potasiu, cupru (esențial în formarea celulelor roșii precum și pentru alte procese din organism), mangan, fier, magneziu și fosfor. De asemenea, este o sursă foarte bună de fibre esențiale pentru buna funcționare a sistemului digestiv.

Rezervă acum locul TĂU pentru urmatoarea serie HEAL!

 

Photo by Tina Vanhove on Unsplash

Rețete cu dovleac

Supă cremă de dovleac cu salvie

De departe acesta este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din dovleac, probabil întrecut doar de plăcinte, în diferite forme. Sățioasă, plină de arome și în același timp ușoară, această supă va aduce un strop de căldură în zilele ploioase de toamna care ne așteaptă. De asemenea, se prepară foarte, foarte ușor. 

Ingrediente necesare:

– ulei de măsline

– ceapă

– usturoi

– salvie

– ghimbir proaspăt

– nucșoară

– supă de legume (practic, faceți o bază de supă din câteva legume fierte)

– dovleac

În funcție de câte porții vreți să iasă, folosiți ingrediente cântărite ochiometric, nu aveți cum să greșiți. Pentru început, coaceți dovleacul la cuptor. Îl tăiați în bucăți medii, îl asezonați, îl puneți să stea cuminte pe foaie de copt.

Între timp, într-un strop de apa, “căliți” un pic ceapă și usturoiul apoi adăugați treptat salvia, ghimbirul ras și nucșoara. Le stingeți cu supa de legume, iar după ce încep să fiarbă, adăugați și bucățile de dovleac. Nu vă rămâne decât să pasați apoi amestecul și să asezonați supa după gust.

 

Cremă de mere și dovleac

Această varianta de desert se folosește, în teorie, ca un fel de gem. În practică, nimic nu va oprește să băgați lingura în ea și să vă bucurați de preparat așa cum e, pur și simplu.

Ingrediente necesare:

– mere dulci, foarte bine coapte

– dovleac

– cidru de mere

– scorțișoară

– nucșoară

– cuișoare

– un strop de miere (optional)

Tot ce trebuie să faceți este să tăiați și să curățați merele și dovleacul și să le puneți la cuptor la foc foarte mic împreună un condimentele și cidrul. În cazul în care aveți slow cooker, va puteți folosi de acesta.

După ce s-au copt bine, le lăsăți un pic să respire și să se răcească, apoi pasați acest amestec cu un strop de miere, sirop de curmale sau, daca e suficient de dulce, cu nimic ;). Cum ziceam, puteți să mâncați pur și simplu cu lingură din borcan sau îl puteți folosi la clătite sau gofre.

Paste cu dovleac

Dacă nu ați încercat până acum pastele de hrișcă, vă recomand să le încercați în această combinație.

Ingrediente necesare:

– dovleac

– paste

– ceapă

– usturoi

– vin alb sec

– drojdie inactivă

– verdețuri opționale: busuioc, cimbru, rozmarin

Înainte de toate, puneți un dovleac la copt, asezonat bine cu condimentele preferate. Fierbeți pastele conform instrucțiunilor, iar separat puneți la “călit” într-un strop de apa ceapa, usturoiul și verdețurile pe care le stingeți cu vinul alb.

Separat, blenduiți dovleacul bine cu un strop de ulei de măsline și amestecați-l cu sosul de vin alb. Scurgeți bine pastele, spălați-le cu un jet de apă și amestecați-le apoi cu toate celelalte ingrediente. La final, presărați pe deasupra drojdia inactivă în loc de parmezan.  

Poftă buna!

 

 

Featured photo by Jade Aucamp on Unsplash

2 Comments

  1. Am facut si eu supa crema de dovleac si parca am simtit ca lipseste ceva…si daaaaaa!!!!! Ghimbirul a lipsit, am uitat din reteta. Multumesc, data viitoare n-o sa uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.